joi, 7 august 2008

Limba romana, pe cale de disparitie in Moldova

Limba romana, pe cale de disparitie in Moldova
In Republica Moldova, numarul celor care prefera sa invete mai degraba limba rusa decat romana creste alarmant, potrivit ultimului sondaj Gallup facut pe aceasta tema in statele ex-sovietice. Astfel, intr-un sigur an, numarul celor care opteaza pentru rusa in locul limbii materne a crescut cu aproape 15 procente.

Explicatiile pentru amploarea pe care o ia limba rusa in Republica Moldova pornesc de la faptul ca aceasta a devenit o necesitate in viata de zi cu zi din cauza politicii de rusificare.
Limba rusa castiga teren in fata limbii romane in Republica Moldova, arata un sondaj Gallup dat publicitatii recent. Cu toate ca numarul vorbitorilor de limba rusa a scazut dupa destramarea Uniunii Sovietice, potrivit anchetei sociologice, numarul romanilor de peste Prut care prefera sa invete mai degraba limba rusa decat romana inregistreaza una dintre cele mai mari cresteri in randul populatiilor tarilor spatiului ex-sovietic. Astfel, daca in 2006 numai 27% din basarabeni socoteau invatarea limbii ruse mai importanta, in 2007 numarul acestora a crescut ridicandu-se la 39% in totalul populatiei. Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, ne-a spus ca aceasta situatie s-ar datora, in parte, "politicii de rusificare pe care o duce guvernul de la Moscova, la care se adauga si schimburile culturale si energetice intensificate cu Rusia". In plus, un alt factor care a dus la crearea acestei situatii este, conform ministrului Culturii, faptul ca Televiziunea Romana nu mai emite in Republica Moldova, devenind "un mijloc de comunicare interzis". De altfel, potrivit lui Vitalie Ciobanu, redactor-sef al revistei moldovene Contrafort, editata de Institutul Cultural Roman, domeniul audiovizualului in Republica Moldova este dominat in proportie de 70% de posturi rusesti. Mai mult, explica Vitalie Ciobanu, aceasta proportie, care se regaseste si in spoturile publicitare, ar reprezenta "un indice pentru orientarea economica a Moldovei", fiindca principalele schimburi economice pe care le are Chisinaul se desfasoara pe directia Moscova.
Pe de alta parte, subliniaza Adrian Iorgulescu, institutiile statului moldovean ar trebui sa se preocupe cu precadere de aceasta problema pentru ca este vorba despre limba lor de stat, in timp ce statul roman ar trebui sa semneze cu autoritatile moldovene un parteneriat pentru practicarea si invatarea limbii romane in Republica Moldova. Cu alte cuvinte, oficialii autohtoni nu-si asuma in nici un fel aceasta tendinta, care lasa limba romana in offside dincolo de Prut.
Scriitorul Vitalie Ciobanu recunoaste in acelasi timp ca "este de preferat sa stii limba rusa in Moldova pentru ca este limba folosita cel mai des pentru comunicare, desi romana este limba de stat". Potrivit Constitutiei Republicii Moldova, limba oficiala a statului este cea moldoveneasca. Sociologul Mircea Kivu adauga ca declinul limbii romane in Republica Moldova se explica prin faptul ca "pentru viata de zi cu zi, rusa este o limba fara de care nu te poti descurca, iar apropierea fata de Bucuresti nu are relevanta – de exemplu, in toate firmele se vorbeste limba rusa, toate calculatoarele au sisteme de operare in aceasta limba".
In plus, subliniaza Vitalie Ciobanu, "daca limba romana, fie si sub forma de limba moldoveneasca, nu ar avea acest statut de limba oficiala, ar fi foarte greu sa se mentina pe pozitii". In cel mai rau caz, mai arata Vitalie Ciobanu, "daca rusa ar deveni limba oficiala, romana ar disparea".
In opinia lui Mircea Kivu, in conditiile in care Rusia isi extinde si mai mult sfera de influenta economica in Republica Moldova, iar "elitele vor fi ruse, sunt foarte mari sanse ca declinul sa se accentueze". Analistul economic Ilie serbanescu considera ca, in conditiile unei piete economice dominate de rusi, "in Romania nu exista interes pentru Republica Moldova din acest punct de vedere". Mai mult, analistul economic adauga ca "Romania nu are forta financiara necesara sa exploateze oportunitati precum Republica Moldova". In plus, adauga Ilie serbanescu, "romanii nu le pot oferi nimic basarabenilor, pe cand de la rusi iau gaz mai ieftin, energie si astfel le este mai usor sa se orienteze spre ei".
Solutii salvarea limbii romane
Din punct de vedere cultural, solutia ar fi, in opinia lui Adrian Iorgulescu, "schimbul activ de spectacole, exportarea spectacolelor de teatru si a productiilor romanesti acolo, astfel incat contactul cu limba sa aiba un suport clar". Totodata, ar trebui sa existe, in opinia ministrului Culturii, un parteneriat cu Republica Moldova pentru difuzarea productiilor romanesti de televiziune. Cu toate ca pune pe primul plan intarirea relatiilor economice intre cele doua tari, Vitalie Ciobanu mai adauga necesitatea reluarii parteneriatului de colaborare intre Ministerele Educatiei de la Bucuresti si de la Chisinau, intrerupt in 2001, in momentul venirii comunistilor la putere. Potrivit lui Vitalie Ciobanu, acest parteneriat le-ar fi oferit posibilitatea elevilor sa se inscrie la facultatile din Romania direct de la Chisinau.
» Romania a fost principala destinatie a exporturilor din Republica Moldova in primele sase luni din 2008, devansand Rusia care a fost mult timp cea mai mare piata de desfacere pentru exporturile moldovenesti. Atfel, livrarile de bunuri au crescut cu 64% fata de acelasi interval din anul trecut, conform datelor Statisticii din Republica Moldova.
Cristina Dobreanu, Romania Libera

Foto: Romania Libera

http://www.rgnpress.ro/Social/Limba-romana-pe-cale-de-disparitie-in-Moldova.html

Tabara iredentistilor maghiari la Gheorgheni: "Transilvania sa fie din nou ceea ce a fost"

Tabara iredentistilor maghiari la Gheorgheni: "Transilvania sa fie din nou ceea ce a fost"
Ieri a inceput, la Gheorgheni, cea de a IV-a tabara EMI, organizata de miscarea „Tineretul Maghiar din Ardeal”. Mottoul taberei provine de la scriitorul maghiar Wass Albert: „Transilvania sa fie din nou ceea ce a fost”. Potrivit site-ului organizatiei, organizarea taberei, care se va desfasura in perioada 6-10 august, a devenit traditie de trei ani incoace

si este „afacerea” comuna a organizatiilor „Tineretul Maghiar din Ardeal” (EMI) si „Tineretul Maghiar Unit” (EMI). Acesta din urma (n.r – aceeasi prescurtare) si-a ales ca scop „sa invatam poporul sa simta, sa gandeasca si, inainte de toate, sa actioneze din nou ungureste” precum si „sa intesam regiunile locuite de maghiari pentru a porni din nou circulatia sangelui in corpul natiunii si prin membrele sfasiate ale acestuia.”
Tabara EMI este organizata cu scopul de a-i uni pe acei tineri maghiari care au „o constiinta nationala sanatoasa”. Principalele teme dezbatute in cadrul taberei sunt „folosirea limbii maghiare in Transilvania si folosirea limbilor strabune ale minoritatilor din Europa”, „Viata si munca lui Wass Albert”, „Lupta pentru libertate a irlandezilor si a Tirolului de Sud”, „Revolutia maghiara din 1956”, „Autodeterminarea”, „Situatia maghiarilor din spatiul ex-iugoslav”, „Istoria originii secuilor, situatia politica in Transilvania” si nu in ultimul rand, „Garda Maghiara”. Invitatii de seama sunt: istoricul maghiar si fondatorul „Institutului de Cercetare Trianon”, Raffay Erno, europarlamentarul Tokes Laszlo, presedintele miscarii Dreapta pentru Ungaria si fondatorul Garzii Maghiare, Vona Gabor, fiul scriitorul maghiar Wass Albert, Wass Endre, precum si nelipsita avocata Eva Maria Barki, care intre anii 1994-1998, ca urmare a declaratiilor menite sa destabilizeze situatia din Transilvania prin afirmatii provocatoare, aducand atingere caracterului suveran si unitar al Romaniei, a fost declarata persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei. De asemenea, vor mai fi prezenti si deputatul FIDESZ, Wittner Maria, precum si presedintele PCM Cluj, jurnalistul Csep Sandor. Nici anul acesta nu vor lipsi antrenamentele trupelor paramilitare secuiesti-maghiare, dar nici concertele unor formatii unguresti, care incita tineretul maghiar din Transilvania, cum ar fi Karpatia, Transylmania si altii. Cu ocazia deschiderii oficiale a taberei a luat cuvantul primarul municipiului Gheorgheni, Mezei Janos (Partidul Civic Maghiar), vicepresedintele EMI, Bagoly Zsolt, precum si membrul presedintiei miscarii Tineretului Maghiar Unit, Strahl Zoltan. In cursul zilei a tinut prelegeri despre lupta pentru autonomie in Parlamentul Romaniei deputatul UDMR, Becsek Garda Dezso. Anul trecut, tabara a fost organizata in perioada 8- 12 august, iar pentru a oglindi tema principala, autodeterminarea, organizatorii au ales ca motto un citat de la contele maghiar Szechenyi Istvan: „De noi depinde totul, trebuie doar sa vrem”. Trebuie mentionat ca, pe an ce trece, taberele EMI sunt tot mai populate, avand in vedere ca in anul 2005 au participat peste 1.000 de tineri, in 2006, numarul participantilor a fost de peste 2.500 de persoane, iar in 2007, numarul participantilor a ajuns la peste 5000.
Kovacs Anna, Gardianul

Foto: Gardianul

http://www.rgnpress.ro/Politic/Tabara-iredentistilor-maghiari-la-Gheorgheni-Transilvania-sa-fie-din-nou-ceea-ce-a-fost.html


Extremistii maghiari continua provocarile cu panourile cu “Tinutul Secuiesc”

Extremistii maghiari continua provocarile cu panourile cu “Tinutul Secuiesc”
In pofida protestelor comunitatii romanesti din Covasna , autoritatile judetene controlate de UDMR, au obtinut avizele necesare pentru amplasarea unui nou panou cu inscriptia “Tinutul Secuiesc", de data aceasta pe marginea DN11, in dreptul localitatii Chichis, aproape de zona unde anul trecut a fost demontat primul panou de acest gen, informeaza Prompt Media, preluat de Romanian Global News.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Covasna (CJ), Demeter Janos(UDMR), a declarat ca panoul ar putea fi amplasat in aproximativ o luna.
Nou panou va avea aceleasi dimensiuni ca si cel demontat anul trecut la Chichis. El va infatisa o poarta secuiasca si acelasi mesaj cu Tinutul Secuiesc scris in limbile romana, maghiara si engleza.
Primul panou inscriptionat cu “Tinutul Secuiesc” din seria celor sapte care ar urma sa fie amplasate in judet a fost inaugurat la sfarsitul lunii mai, in comuna Aita Mare, tot la granita cu judetul Brasov.
Panoul respectiv se afla la marginea unui teren privat spre unul public, fiind pus la dispozitia Consiliului Judetean de Consiliul local din Aita Mare. La o zi dupa amplasare, CJ a adoptat in sedinta si indicatorii tehnico-economici ai acestui panou.
Primul panou cu “Tinutul Secuiesc” a fost amplasat pe DN11, la Chichis, in august 2007, fiind inaugurat in prezenta liderului UDMR Marko Bela si a altor politicieni ai UDMR. Mai multi politicieni romani si reprezentanti ai societatii civile romanesti au protestat la vremea respectiva, acuzand ca panoul are ca scop marcarea granitelor asa-zisului Tinut Secuiesc. Panoul a fost indepartat la scurt timp, de Societatea de Drumuri Nationale, pe motiv ca nu respecta autorizatia de constructie, fiind prea aproape de drum.

http://www.rgnpress.ro/Politic/Extremistii-maghiari-continua-provocarile-cu-panourile-cu-Tinutul-Secuiesc.html

Patapievici:Poneiul cu zvastică are valoare artistică. Nu este nici sinagogă, nici casă de evreu

Patapievici: Poneiul cu zvastică are valoare artistică. Nu este nici sinagogă, nici casa de evreuReprezentanţii Institutul Cultural Român au dat joi explicaţii, în faţa presei, în legătură cu expoziţia controversată de la New York. Expoziţia a declanşat un scandal monstru. Zvastici, falusuri şi ironii cu simboluri religioase - toate sunt expuse la galeria română din metropola americană. Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR, a declarat că acuzaţiile de antisemitism aduse expoziţiei sunt false şi că obiectele expuse au valoare artistică.

Acesta a explicat faptul că zvastica nu este interzisă în Statele Unite ale Americii, pentru că "acesta este încă un stat liberal". El a spus că este interzisă doar realizarea zvasticii pe sinagogi sau pe case ale căror proprietari sunt evrei. "Conform acuzaţiilor, acest ponei ar trebui să fie ori o sinagogă, ori o casă evreiască", a declarat Patapievici.

Lucrările expoziţiei intitulate "Libertate pentru oameni leneşi" ar trebui să promoveze arta contemporană românească. În schimb sunt prezentate falusuri, zvastici, iar unele dintre cele mai vechi simboluri ale credinţei ortodoxe şi evreieşti sunt batjocorite. Lucrarea cea mai controversată este un ponei care are desenată o zvastică pe pulpa din spate. Pentru că în Statele Unite sunt interzise simbolurile fasciste, poliţia americană a făcut o vizită la Galeria Română din New York.

Primele critici la adresa expoziţiei au apărut în publicaţia New York Magazin, într-un articol scris de John Gabrian Marinescu. Autorul materialului, care este şi artist grafician profesionist, a descris evenimentul ca fiind "populat de figuri sinistre, ale căror porţiuni intime sunt puternic scoase în evidenţă" şi a afirmat că "expoziţia nu ne face cinste nouă, românilor, şi nici artei sau culturii noastre". Articolul a fost citat pentru prima dată de jurnalistul Andrei Bădin, senior editor Antena 3, pe blogul său personal. Apoi, reacţii negative au apărut în majoritatea publicaţiilor din România.

În replică, Institutul Cultural Român a explicat într-un comunicat că instituţia doreşte continuarea politicii sale "de susţinere a artelor vizuale româneşti, motiv pentru care a invitat la New York trei dintre cei mai activi şi mai provocatori street artişti români". În urma scandalului declanşat de expoziţie, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu a solicitat Comisiei de Cultură să demareze o anchetă privind activitatea Institutului. La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Culturii au declarat că aşteaptă concluziile acestei anchete înainte de a prezenta o poziţie oficială.

Antena 3
http://www.antena3.ro/Patapievici-Poneiul-cu-zvastica-are-valoare-artistica-Nu-este-nici-sinagoga-nici-casa-de-evreu_clt_52593_ext.html

marți, 5 august 2008

Ceausescu nu a stiut adevarul despre Timisoara in 1989?

Fostul ministru de Externe al Romaniei socialiste, Stefan Andrei, revine cu noi declaratii bomba privind ultimele zile ale regimului Ceausescu.

El povesteste cum a descoperit Nicolae Ceausescu, la intoarcerea din Iran, cati morti sunt la Timisoara si cine a fost responsabil de arderea cadavrelor, informeaza Ziua.

Stefan Andrei spune ca Nicolae Ceausescu a dat telefon la Timisoara, inainte de a pleca intr-o vizita in Iran, pentru a se interesa care este situatia acolo si cate persoane au murit.

Cu toate ca intr-o lista facuta de comandantul securitatii din Timisoara erau 42 de morti si 250-300 de raniti, lui Ceausescu i s-a spus ca situatia este sub control si ca poate pleca linistit in Iran.

Nicolae Ceausescu a plecat in Iran iar cand s-a intors a aflat ca sunt 51 de morti, iar 40 dintre ei au fost deja incinerati.

http://www.ziare.com/Ceausescu_nu_a_stiut_adevarul_despre_Timisoara_in_1989_-377836.html

luni, 4 august 2008

"Prietenul Traian", asteptat cu mesaje antiromanesti in Timoc

Presedintele Traian Basescu a ajuns ieri, pentru a doua oara in acest an, in Serbia, la invitatia omologului sau de la Belgrad, Boris Tadici. Motivul oficial al vizitei au fost manifestarile dedicate “Zilei Romaniei-tara prietena”, din cadrul scolii de vara “Serbia noastra”, eveniment menit sa afirme multietnicitatea tarii vecine. De data aceasta, Basescu si Tadici s-au bucurat de aerul de munte din localitatea Peruceac, din Parcul Natural Tara, nu departe de Sarajevo.

Zona a fost de mai multe ori scotocita de autoritatile de la Belgrad in cautarea fostului lider militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici. Traian Basescu este primul presedinte al unui stat UE care pune piciorul in Sebia, dupa arestarea lui Radovan Karadzici, fostul lider al sarbilor bosniaci. Se pare ca Basescu este primul canal de comunicare din UE care intra in functiune in momentele de cumpana pentru Serbia. Presedintele roman a facut in ianuarie o vizita-fulger la Belgrad pentru a da un sprijin electoral “prietenului” Tadici, aflat in turul al doilea de scrutin pentru un nou mandat de presedinte. La nici o luna, Tadici ateriza la Bucuresti, intr-un moment in care Serbia risca izloarea internationala dupa ce Kosovo si-a proclamat independenta. Basescu l-a asigurat atunci ca Romania sustine integritatea Serbiei si ca toate capitalele europene sunt dispuse sa discute cu Belgradul.


O inima de plus
Traian Basescu si sotia sa Maria au fost intampinati la sosire de patru copii care le-au oferit paine si sare si buchete de flori. Basescu si Tadici au plantat, la baza sportiva a hotelului, un brad, dupa care presedintele roman a oferit, in schimbul unei inimi de plus, un ghiozdan cu cadouri copiilor, potrivit Mediafax. “Si Romania si Serbia au fost in istoria lor afectate de nationalism, de extremism, de incapacitatea oamenilor politici de a comunica”, a spus seful statului roman. Totodata, el le-a adresat organizatorilor invitatia ca, incepand de anul viitor, sa fie organizata aceeasi manifestare si in Romania. Presedintele Serbiei, Boris Tadici, si-a inceput discursul cu formula “draga Traiane, prietene”. “Popoarele noastre sunt prietene de-a lungul secolelor. Imi aduc aminte de o zicala veche care spune ca Romania are doi prieteni, Marea Neagra si Serbia. Noi avem ca prietena Romania, dar din pacate nu avem o mare”, a afirmat Tadici.

Graffitiuri anti-romanesti in Timoc
In timp ce Basescu si Tadici vorbesc de “Scoala prietenie”, in Timoc romanii sunt vizati de mesaje xenofobe. Timocenii din Negotin asteapta o reactie din partea autoritatilor sarbe dupa ce zilele trecute un text impotriva lor a fost scris pe un zid. Inscriptiile “Serbia la sarbi” si “Romanii (vlahii) la Romania” incita la expulzarea romanilor din Serbia si sunt identice celor aparute in Croatia, Bosnia sau Kosovo, atunci cand ultranationalistii sarbi doreau expulzarea altor etnii decat cea sarba, de pe teritoriul controlat de ei, noteaza Romanian Global News.

Traian Basescu
Tadici a intarziat pentru un scurt joc de baschet cu Jeremici
Basescu si Tadici, alaturi de sotiile lor, au dansat pe ritmurile trupei O-Zone. Tadici, impreuna sotia sa Tatijana, s-a dovedit mult mai activ in timpul dansului. La sfarsit, Traian si Maria Basescu au asteptat cateva momente pentru ca Boris Tadici, alaturi de ministrul de externe Vuk Jeremici, sa arunce cateva mingi pe terenul de baschet din tabara. Protocolul prevedea ca presedintele sarb sa isi conduca invitatul pana la iesirea din tabara. Un consilier al presedintelui sarb s-a apropiat de acesta pentru a-l atentiona ca este asteptat. Tadici a executat o ultima aruncare la cos, dupa care s-a indreptat, alergand, spre locul unde se afla omologul sau roman. Sotia sa l-a scuzat zambind, explicand ca este un impatimit al acestui sport. Cei doi presedinti au plecat impreuna spre Belgrad, de acolo Traian Basescu urmand sa revina in tara.

Pasapoartele din Kosovo, nerecunoscute
Tara vecina se afla din nou intr-un moment critic in drumul aderarii la UE, intrucat Bruxelles-ul este in asteptarea arestarii lui Ratko Mladici si a lui Goran Hadzici, fost presedinte al republicii sarbe autoproclamate Krajina. Pe de alta parte, autoritatile din Kosovo au inceput sa emita de miercuri pasapoarte, care nu sunt insa recunoscute de Romania, data fiind pozitia de nerecunoastere a “statului Kosovo”. „In ceea ce priveste titlurile de calatorie emise de autoritatile de la Pristina, precizam ca acestea vor fi valabile pentru scopul strict de a dovedi identitatea titularului, autoritatile romane urmand sa nu recurga la nici un act care ar implica recunoasterea suveranitatii Kosovo prin legitimarea autoritatilor care emit astfel de documente, cum ar fi, spre exemplu, aplicarea in pasaport a vizei de intrare in Romania sau a stampilei de intrare/iesire de pe teritoriul tarii noastre”, potrivit unui raspuns al MAE la solicitarea noastra.


Cornelia Rosoga, Gardianul

http://www.rgnpress.ro/Politic/-Prietenul-Traian-asteptat-cu-mesaje-antiromanesti-in-Timoc.html


sâmbătă, 2 august 2008

Comandamentul unitatii anti-KGB

-- Acesta se afla intr-o vila de pe Londra, la numarul 47 * Fosti ofiteri ai unitatii DSS si apoi SRI responsabila de apararea frontierelor si a infiltrarilor din Rasarit vorbesc despre pericolele la adresa Romaniei

























In urma publicarii seriei de articole privind reforma Serviciului Roman de Informatii si desfiintarea succesoarei fostei UM 0110, responsabila cu provocarile rasaritene si apararea frontierelor, am fost cautati de reprezentanti ai SRI care chiar ne-au propus sa ne ofere o explicatie oficiala, pe care inca o asteptam. In acelasi timp, fosti rezervisti ai unitatii anti-KGB ne-au furnizat noi informatii zguduitoare despre tradarile prioritatilor nationale chiar din interiorul structurilor de siguranta ale tarii, cu implicatii extrem de actuale. Ieri, un ofiter al fostei 0110 ne prezenta, in exclusivitate, fosta locatie a unitatii secrete anti-KGB din strada Roma, unde in prezent se afla Policlinica SRI. Pe vremuri, unitatea era mascata intr-un sediu al DGDAL, directia primariei insarcinata cu administrarea locuintelor. In 1989, cand unitatea a fost invadata de pretinsi revolutionari, seful acesteia a scapat cu viata pentru ca se afla in comandamentul ultra-secret al Unitatii, aflat pe o strada paralela. Tot in premiera publicam astazi fotografia fostului sediu al comandamentului unitatii, situat in strada Londra, la numarul 47, azi o banala vila ai carei locatari probabil habar nu au cate secrete s-au derulat prin acele incaperi. Insa problemele unitatii speciale nu au afectat elita ofiterilor anti-KGB doar in1989. Decimarea UM 0110 Reinfiintata in 1994, suc­cesoarea UM 0110 avea sa cunoasca o alta decimare. Unul dintre rezervisti ni se confeseaza: "In 1998 a fost chemat activul unitatii succesoare 0110 si ni s-a ordonat scurt sa ridicam dis­pozitivul de pe maghiarii re­vizionisti si sa inchidem dosarele deschise. Pentru ca, trebuie sa intelegeti, si noi si fosta 0110 se ocupa atat de KGB si STASI cat si de AVO si urmasele lor. Am zis, bine-bine, dar avem spioni documentati, in lucru, oficiali - unul dintre ei este secretar de stat azi - ce facem cu ei? Nimic, a fost raspunsul. E ordin de sus, de la Cotroceni. Unii au rabdat, altii au plecat. Cam asta cred ca e situatia si acum in SRI, in ceea ce priveste desfiintarea "Z"-etului", ne marturiseste un veteran al contra-informatiilor, fost ofiter al unitatii DSS reinfiintata de SRI in 1994. Faptul ca serviciile de informatii romanesti sunt date peste cap de comandamente politico-economice este evidentiat printr-o recenta desfasurare in­formativa cu implicatii eco­nomice, evidentiate de alti rezervisti ai DSS. Acestia atrag atentia prin intermediul ZIUA ca politica de aparare a NATO poate fi afectata grav de pro­blemele legate tot de contr­aspionaj. In 1989, Armata, sub conducerea cadrelor GRU si KGB reactivate de generalul Nicolae Militaru, a preluat o mare parte din DSS. Multe dintre cartitele infiltrate atunci sunt si azi la putere, avertizeaza ofiterii 0110. Un caz recent este legat de inzestrarea Armatei la standardele NATO, subiect care "a atras foarte multe muste". Manipulare si dezinformare "Nici un serviciu de contraspionaj, care se respecta, nu se compromite public, expunandu-se in asemenea hal fara de hal! Era de asteptat o luare de pozitie. Nu cumva tacerea este complice?", ne spune veteranul DSS si al SRI despre acest caz. "Dezvaluirea tintelor nominale si a interesului concret al unor servicii de spionaj straine fata de Romania este fie o punere in garda, o declarare a incapacitatii de a documenta si dovedi <>, a lipsei de respect pentru obligatia de a aplica legea, daca aceasta a fost incalcata si dovada lasitatii, a lipsei de onorabilitate intr-o confruntare in care conturile, daca exista, trebuie obligatoriu reglate in cel mai strict secret, fie un act absolut gratuit, o scurgere de informatii ce scapa ratiunii profesionistului din contraspionaj. Refuz sa cred. Daca cei in cauza au incalcat legea, atunci trebuie sa raspunda asa cum legea prevede. Diversiunea este evidenta. Comisia parlamentara de control competenta si o ancheta interna a MAp ar trebui sa lamureasca lucrurile... Daca nu ar fi cu totii in vacanta", mai spune rezervistul. Presa este de cele mai multe ori victima unor actiuni de dezinformare si manipu­lare a unor vectori rasariteni, ne avertizeaza ofiterul, fost cadru si al SRI. Miliardele pentru inzestrarea Armatei "O sa va dau un exemplu care implica o afacere de cateva miliarde de euro: Incepand din toamna acestui an, vor fi demarate mai multe programe de modernizare a inzestrarii armatei, vizandu-se inlocuirea completa a tehnicii de lupta, armamentului, munitiei s.a. de tip "Tratat Varsovia" cu dotarea de "tip NATO". "Valorile astronomice ale contractelor arunca in joc mize politico-economice si oportunitati de afaceri extraordinare. In acest caz, o structura informativa departamentala, contraspionajul militar, apare a fi, la originea unei ample demascari publice a unor asa-zise tenebroase afaceri de spionaj, subminare a capacitatii de aparare, trafic de arme si povesti despre succesul in afaceri a unor generali in rezerva si fosti inalti ofiteri de securitate si din armata. Sunt necesare cateva constatari preliminare cu privire la aceasta mare diversiune pusa la cale in perspectiva foarte apropiata a contractarii marilor si ade­varatelor programe de inzestrare a armatei romane in vederea asigurarii intero­perabilitatii reale cu celelalte armate ale NATO: in primul rand, toate datele vehiculate sunt pana la nivelul anului 2006. Am vazut adeseori cum se livreaza o compilatie stangace a unor materiale aparute in presa. Atribuirea unora contras­pionajului militar este, de asemenea, o manopera diver­sio­nista. Unii dintre protagonistii afacerii fac parte din asemenea grupuri de lobby, care vaneaza comenzile militare privind dotarea armatei cu avioane si elicoptere, rachete de mai multe tipuri, blin­date, armament usor de in­fanterie, modernizarea fregatelor, toate in cadrul unor programe de mai lunga durata si, asa cum men­tionam, cu finantari in valori pe care toate marile companii internationale de armament si le doresc in conturi. Cine in capcana cui a cazut?!", se intreaba retoric veteranul. "Surprizele" Hayssam Pentru ca solicit un alt exemplu din actualitate, ofiterul vine cu unul fierbinte: Omar Hayssam. "UM 0110 era in relatii foarte bune cu fosta unitate anti-tero, USLA, devenita acum o componenta principala a SRI in relatiile cu americanii. In lumea noastra se zvoneste ca Omar Hayssam ar fi fost arestat pentru complot sau tentative de lovitura de stat impotriva regimului de la Damasc", declara rezervistul. El adauga: "Este foarte posibil. Au aparut suficiente indicii ca Hayssam nu se reprezenta pe sine... El devenise o piesa cu oarecare importanta intr-un angrenaj complex, prin care se vizau influente majore asupra climatului politic si de securitate in tari din Orientul Mijlociu. Daca stirea este adevarata, in­seamna ca serviciile de securitate ale Siriei au dejucat o operatiune clandestina periculoasa conducerii si ordinii politice a unei tari ara­be nervoase, incomode pentru unii si cu veleitati, poate in­dreptatite, de lider regional. Desigur, exista si o alta varianta: Hayssam ar fi putut dezvalui securitatii siriene o parte a jocurilor duble in care a fost angrenat, <>, garantand lo­ialitatea sa de bun cetatean sirian. In acest caz, atat acuzatiile, cat si <> sunt parte a unui program de protectie fata de amenintarile partilor tradate". La intrebarea daca Omar Hayssam a avut inalti protectori politici in Romania, ofiterul zambeste larg: "Oho, ho! Si in Romania! Iar acestia, intr-un anume context, ar putea avea in curand niste surprize care ar putea fi devas­tatoare pentru unii. Dintr-o parte in cealalta parte a esichierului politic. Ca un tavalug!" Intrebat pe ce se bazeaza, veteranul sus­tine: "Oamenii din lumea infor­matiilor secrete impun adevaruri prin intuitie, iar magistratii impun legea, drept sau stramb, cu sprijinul dovezilor. Intuitia se bazeaza si ea pe suficiente fapte. Dar si pe intuitii anterioare pe care timpul nu le-a infirmat, capatand astfel valoare de fapte. Toate faptele importante de viata, cariera in afaceri, spionaj s.a.m.d. ale lui Omar Hayssam s-au con­sumat aici in a doua sa patrie, care i-a sanctionat doar partea flagranta a unora dintre faptele sale incriminate de lege.

http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-07-30&id=240852

vineri, 1 august 2008

PCM accepta sa candideze pe lista UDMR si vrea mai multe mandate

In cadrul unei noi runde de negocieri purtate, vineri, la Targu Mures cu UDMR, Partidul Civic Maghiar a acceptat sa aiba candidati pe lista Uniunii, insa nu a fost de acord cu numarul de mandate propus de UDMR. La discutiile care au durat aproximativ cinci ore au participat, printre altii, presedintele executiv al UDMR, Hunor Kelemen, si liderul Partidului Civic Maghiar, Jeno Szasz.

"In ce priveste reprezentarea pe listele UDMR a deputatilor sau candidatilor PCM, noi am facut o oferta care pleaca de la rezultatele obtinute de fiecare parte in alegerile locale, adica 85% -UDMR si 15%- PCM", a declarat, la finalul negocierilor, Hunor Kelemen, presedintele executiv al UDMR.

Hunor Kelemen a aratat ca, in cadrul discutiilor, UDMR a facut o propunere referitoare la asumarea riscului in obtinerea mandatului de catre PCM, dar si asumarea raspunderii comune, in sensul ca exista colegii uninominale unde mandatul poate fi obtinut 100%, sunt colegii unde mandatul e greu de obtinut si nu este sigur si exista colegii uninominale, judete, unde mai mult ca sigur nu vor fi obtine mandate, chiar daca, proportional, UDMR va avea aceeasi reprezentare ca si in perioada 2004-2008.

"Noi am sustinut in functie de aceasta categorizare a colegiilor si a judetelor o propunere concreta in ce priveste impartirea colegiilor si asteptam raspunsul colegilor nostri de la PCM pana maine, la ora 11.00, cand incepe sedinta Presedintilor Organizatiilor Teritoriale, la Cluj. Pot sa va spun ca intalnirea de azi a fost una constructiva, cu toate ca, pana maine dimineata, la ora 11.00, asteptam un raspuns. A fost o intalnire in spirit pozitiv in ideea de a gasi o solutie buna pentru maghiarii din Romania", a sustinut Hunor Kelemen.

Presedintele executiv al UDMR a precizat ca Uniunea a propus ca doua locuri eligibile sa revina PCM in functie de colegiile in care poate fi sigur de obtinerea unor mandate, adica in 14 colegii uninominale, unde maghiarii traiesc in majoritate. "Am spus ca aceasta propunere este corecta pentru PCM si in functie de rezultatele obtinute in alegerile locale, adica 85 la 15.

Trebuie sa spun ca am mai avut si un alt argument: vom alege Parlamentul national, nu un parlament regional, nu putem vorbi doar despre Secuime, unde sa obtina PCM toate locurile eligibile si in rest sa nu fie prezent si sa nu-si asume riscul. In rest, noi trebuie sa venim cu candidati in fata electoratului, care sunt credibili, care au si au avut sustinerea populatiei maghiare si la alegerile locale", a sustinut reprezentantul UDMR.

Acesta a mai spus ca UDMR trebuie sa vina cu propuneri de candidati credibili, atat in Secuime, cat si in alte zone, si ca din acest punct de vedere nu poate merge pe o varianta care nu este echitabila, care nu este proportionala. "Propunerea UDMR a fost un loc eligibil in Harghita si un loc in Covasna pentru PCM, la deputati sau la senatori. Si noi am spus ca cel mai important este sa avem candidati credibili care au sustinerea populatiei.

Am propus 1 la 1. PCM nu a acceptat, dar sunt convins ca vor accepta", a accentuat Hunor Kelemen. Liderul Partidului Civic Maghiar, Jeno Szasz, a declarat, la randul sau, ca oferta UDMR era pentru Harghita si Covasna cate un loc, dar ca aici trebuie facuta o diferentiere, deoarece un colegiu uninominal pentru Camera Deputatilor are o arie mai restransa decat pentru Senat.

"Daca pornim din calculele facute, indiferent daca de UDMR sau de noi - 85%-15% varianta UDMR-ului, 80%-20% varianta noastra - totusi, trebuie sa facem o diferentiere pentru judetele din Tinutul Secuiesc. In Harghita si Covasna, rezultatul (alegerilor locale- n.r.) era de aproape 60 cu 40%, iar din acest punct de vedere, pentru aceste judete, ar trebui sa facem un altfel de calcul decat sa generalizam la nivel de tara.

Si din acest punct de vedere, eu am speranta pana maine ca UDMR-ul va onora deschiderea noastra", a afirmat Szasz. El a precizat ca, fata de alegatorii PCM, solutia trebuie sa fie echitabila si ca PCM solicita o asemenea echitate din partea UDMR in Harghita si Covasna.

Printre punctele in care UDMR si PCM au cazut de acord se mai regasesc: asigurarea unei reprezentari puternice in Parlamentul Romaniei; interesele maghiarilor in ce priveste reprezentarea politica, dar si modul in care va functiona eventualul grup parlamentar UDMR-PCM, daca se va ajunge la o intelegere electorala.

http://www.stirilocale.ro/mures/PCM_accepta_sa_candideze_pe_lista_UDMR_si_vrea_mai_multe_mandate_IDN556245.html

Tinutul Secuiesc, marca inregistrata la OSIM

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, este fericitul proprietar al marcii Szekelyfold (in traducere, Tinutul Secuiesc), inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din România. Potrivit unor documente emise de aceasta institutie, fostul presedinte, actualmente vicepresedinte al CJ Covasna, a cerut inregistrarea marcii pe 30 noiembrie 2006. Si i s-a aprobat.

Cu aceasta marca, UDMR-istul poate face ce vrea, poate s-o posteze unde vrea. Inscriptia Szekelyfold, alaturi de un soare si o semiluna, asa cum este inregistrata la OSIM, se gaseste deja pe controversatul panou “Tinutul Secuiesc”, amplasat la granita judetelor Brasov si Covasna, in localitatea Aita Mare.

Afise, abtibilduri, autocolante...
Marca Szekelyfold este inregistrata de Demeter Janos pentru clasele de produse si servicii ce cuprind: hartie, carton si produse din materiale necuprinse in alte clase, papetarie, adezivi (materiale colante) pentru papetarie. De asemenea, o alta clasa de produse si servicii, din nomenclatorul OSIM, cuprinde servicii stiintifice si tehnologice, precum si servicii de cercetare si de creatie referitoare la acestea, servicii de analiza si de cercetare industriala, crearea si dezvoltarea calculatoarelor si a programelor de calculator, servicii juridice. Cu alte cuvinte, maghiarul democrat Demeter Janos, poate folosi aceasta inscriptie pe orice fel de hartie adeziva, cum ar fi afise sau abtibilduri.

... si un panou controversat
Deja, dupa cum spuneam, inscriptia si imaginea inregistrate la OSIM apar pe panoul “Tinutul Secuiesc”.
Si asta in conditiile in care Demeter Janos ne-a declarat, intr-un interviu pe care il publicam in aceasta pagina, ca habar nu avea de inregistrarea marcii la OSIM si ca nici nu s-a mai gandit la folosirea inscriptiei care infatiseaza un soare si o semiluna.

Minciuna lui Demeter Janos: Nu am avut ocazia sa folosesc aceasta marca
Demeter Janos ne-a declarat prin telefon ca nu a mai avut ocazia sa foloseasca aceasta marca, dar cel putin doua fotografii arata ca liderul covasnean minte. Una, facuta pe 7 decembrie 2006, la o saptamana de la inregistrarea marcii, la Sfantul Gheorghe, cu ocazia constituirii Uniunii pentru Tinutul Secuiesc, fotografie in care apar Marko Bela si Demeter Janos in fata unui banner pe care este imprimata exact inscriptia inregistrata ca marca. A doua fotografie, din 16 august 2007, este facuta in ziua inaugurarii panoului “Tinutul Secuiesc”, de la granita judetelor Brasov si Covasna, in localitatea Chichis, si ii surprinde pe Demeter Janos si Marko Bela, alaturi de parlamentari UDMR si reprezentanti ai PRM.
Reporter: La OSIM apar documente care atesta ca proprietarul marcii Szekelyfold este un anume Demeter Janos, din judetul Covasna. Sunteti una si aceeasi persoana?
Demeter Janos: Asa apare?

-Da.
-S-ar putea. Eu am avut aceasta intentie acum vreo doi ani, dar nu stiam ca pana la urma s-a dus la bun sfarsit.

-Ba da, documentele chiar sunt datate 30 noiembrie 2006.
-Da, exact. Da.

-Deci dumneavoastra sunteti proprietarul.
-Atunci inseamna ca da.

-Puteti sa ne spuneti ce-ati vrut sa faceti cu aceasta marca, cu ce scop ati inregistrat-o?
-Pentru mine era important atunci, dar si acum este important ca pentru acele produse care sunt caracteristice Tinutului Secuiesc, produse alimentare, produse artizanale, orice fel de produse... sa fie produse regionale... pentru asta m-am gandit ca ar putea sa fie interesant un nume de marca. Intre timp, nu am mai avut ocazia sa ma ocup de aceasta problema, dar, cine stie... poate o sa avem mai mult timp pentru asa ceva.

-Dumneavoastra aveti o firma si folositi produse cu numele Szekelyfold?
- Nu, nu, am avut aceasta intentie ca sa organizez cu producatorii locali o intalnire prin care produsele traditionale sa fie recunoscute ca vin din Tinutul Secuiesc. Sunt multe regiuni care promoveaza produsele locale ca atare.
-Ati organizat deja evenimente cu astfel de produse?
-Nu, nu s-au organizat, asta a fost doar o intentie a mea si nu am mai organizat asa ceva... cine stie, poate in viitor... a fost o intentie din 2006, dar intre timp s-au intamplat multe...

-Am observat ca ati delegat pe cineva sa se ocupe de inregistrarea marcii. O firma, Harcov A.P.I.
-Bine, va multumesc ca mi-ati atras atentia. Am sa verific si eu ce se intampla cu chestia asta.

-Aveti de gand sa faceti propaganda folosindu-va de aceasta marca?
-Nu stiu, aceasta este o posibilitate care s-a ivit in urma unor discutii de acum doi ani. Intre timp s-au schimbat multe. Daca o sa fie interesanta aceasta marca, bine, daca nu, nu.

-Dar nu s-a schimbat nimic.
-Tocmai asta este ca nu s-a intamplat nimic. Atunci a fost o oportunitate ca regiunea sa aiba asemenea produse locale originale, caracteristice, pe care sa scrie Tinutul Secuiesc.

-Care Tinut Secuiesc? Exista?
-Cei care locuiesc in acea regiune stiu ca exista Tinutul Secuiesc, ca nu este organizat administrativ, este alta treaba. Nici Tara Hategului nu este organizata administrativ-teritorial.

-Cu aceasta marca aveti de gand sa militati pentru autonomia Tinutului Secuiesc?
-Nu, nu am avut aceasta intentie, nu pentru asta a fost gandit sa fie inregistrat.
-Dar v-ar ajuta la obtinerea autonomiei.
-Pai ce, produsele din Muntii Apuseni promoveaza autonomia motilor?

-Nu, nu, nu, m-ati inteles gresit, pentru ca in Tara Hategului, de exemplu, nu a cerut nimeni autonomia acelei regiuni.
-Nu stiu, este un nume de marca care se poate folosi ulterior. Deocamdata nu s-a facut nimic. Cand se va ivi o ocazie, pot sta la dispozitie cu denumirea aceasta de marca. Daca nu, nu. Poate renunt, habar n-am deocamdata.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=118085&p=tinutul-secuiesc-marca-inregistrata-la-osim.html

Scandalul lucrarilor cu tenta nazista de la ICR New York: Institutul invoca libertatea de exprimare, iar Politia americana descinde in galerie



Imagini YouTube

31 iulie, 18:28
























In urma cu aproximativ o saptamana presa avertiza asupra activitatii a doua filiale ale Institutului Cultural Roman (ICR) din SUA si Germania. Atunci, mai multi pseudo-artisti cu inclinatii rasiste si pronaziste promovau lucrari cu puternice tente sexuale si antisemite. Toate aceste "manifestari de arta" au fost prezentate de catre John Gabrian Marinescu intr-un articol din New York Magazin in care se vorbea despre temele abordate la ultima expozitie organizata de conducerea ICR din New York, expozitie "populata de figuri sinistre ale caror portiuni intime sunt puternic scoase in evidenta". Scandalul in care numele Romaniei a fost tarat de catre nepasarea conducerii ICR New York care a dat mana libera tinerilor artistilor care semneaza cu pseudonimele Nuclear Fairy" (Linda Barkasz), "IRLO" (Laurentiu Alexandrescu) si "Omar" (Marwan Anbaki) pare sa capete dimensiuni din ce in ce mai alarmante fata de imaginea Romaniei in SUA. Astfel, Politia din New York a descins la inceptul acestei saptamani la expozitia unde sunt luate in deradere doua Menore (simbol ale poporului evreu mentionat pentru prima data in Cartea Bilblica a Exodului). Mai multe masini ale Politiei din New York au inconjurat cladirea in care functioneaza Misiunea Romaniei la ONU, Consulatul General al Romaniei la New York si Institutul Cultural Roman (ICR-NY). In momentul cand politia a intrat in sediul galeriei, multi din oamenii prezenti acolo au aplaudat si au inceput sa scandeze: "Nazistii, acasa !", potrivit cineastului roman Robert Horvath aflat la fata locului. Oficiali ai Departamentul de Stat al SUA, Holocaust Department, Antidefamation League, FBI, Politia din New York a declarat la unison ca "toti nazistii vor pleca foarte curand acasa!". Explicatia ICR In replica la aceste acuzatii, ICR declara ca "merita remarcat ca este pentru prima oara cand un institut cultural european organizeaza o expozitie de street art in SUA (conform Sarei si lui Marc Schiller, fondatorii Wooster Collective), si ca aceasta forma de manifestare artistica este prin excelenta reprezentativa pentru libertatea creatiei". De asemnea, ICR atrage atentia ca "argumentele folosite de John Gabrian Marinescu pentru a discredita expozitia organizata de Institutul Cultural Roman din New York reiau teme de mult consumate in critica de arta si care apar astazi, prin anacronismul si agresivitatea lor, pur si simplu tendentioase. In acest sens, ne surprinde ca redactorii unor publicatii precum Evenimentul Zilei, Ziua, ai televiziunii Antena 3 sau ai portalului Ziare.com le preiau cu titluri senzationaliste (cuvinte cheie: "sex", "zvastica", "securisti") si le descriu ca reprezentative pentru viziunea intregii comunitati romanesti din diaspora americana. Ne vedem datori, asadar, sa reluam aceste teme si sa ne explicam optiunea. John Gabrian Marinescu este revoltat mai intai de cateva dintre desenele si obiectele din expozitie, pe care le considera expresii ale "sexului si ale actului impreunator in sine" (sic!). Or, sexualitatea este departe de a fi principala tema a expozitiei. S-ar putea vorbi, mai degraba, despre o exuberanta a experientei proxime pe care cei trei artisti o transpun instant, focalizand pe detalii semnificative, ca printr-un Polaroid organic. S-ar putea discuta despre reciclarea trairii in cotidian, despre incarcarea ei alegorica prin "reprezentari religioase viu colorate, serpi, paianjeni, animale-oameni, sloganuri si simboluri", dupa cum observa Catrinel Bartolomeu in articolul citat mai sus", se arata intr-un drept la replica al ICR. Intamplator, se arata in explicatia ICR, "oroarea erogena" din Galeria Romana are loc in aceeasi perioada in care la Brooklyn Museum se incheie expozitia lui Takashi Murakami si la Muzeul Guggenheim sunt expuse lucrarile Louisei Bourgeois, ambii explorand intens corpul uman si sexualitatea explicita, de la proiectile de sperma la paduri de falusuri. Atat frumusetea, cat si grotescul se afla in ochiul privitorului. "Sunt de acord cu libertatea artistica si libertatea de expresie garantata de "Bill of Rights"din Constitutia Americana, dar intr-o galerie Americana particulara......NU INTR-O GALERIE ROMANEASCA CE APARTINE UNUI INSTITUT AL DIPLOMATIEI SI IMAGINEI CULTURII ROMANESTI SI CARE TREBUIE SA NE REPREZINTE IN MOD CEL PUTIN ONORABIL. ROMANIA, TARA NOASTRA, IN STRAINATATE!". Semnatarul acestei scrisori, Paul Mircea Goreniuc, se alatura unor personaje precum John Gabrian Marinescu, Robert Horvath, Rodica Perciali sau Grigore N. Culian, autointitulati "reprezentanti ai comunitatii romano-americane" si care exclama insistent, uneori cu violenta, patrunsi poate de inflacarare patriotica: "sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic!" (Caragiale). Pentru chestionari suplimentare si materiale de presa, va rugam sa ne contactati (asa cum, de altfel, exigenta profesionala o cere in cazul unor articole inflamatorii precum cele deja publicate)", conchide semnatarul dreptului la replica, coordonatorul de comunicare al Institutul Cultural Roman din New York, Cristian Neagoe. Va prezentam in continuare cateva mostre ale "artistilor" romani ce ar trebui sa promoveze imaginea tarii noastre peste hotare.
















































































































































http://www.ziua.ro/news.php?data=2008-08-01&id=10252

Imperiul dezastrului

URME. Utilajele lasă semne adînci în inima pădurii
URME. Utilajele lasă semne adînci în inima pădurii
FRUMOASA ● Între Obărşia Lotrului şi Voineasa, afaceriştii exploatează lemn din aria protejată
Este dificil să treci munţii dinspre Petroşani spre Voineasa, în Vîlcea, fără să te încerce un sentiment de amărăciune cînd vezi pădurea distrusă în asemenea hal în ultimii doi ani. Grav este că din cauza defrişărilor şoseaua este pe cale să o ia la vale.

În ultimii doi, presa a atras de nenumărate ori atenţia asupra modului în care firma Cascade Empire SRL din Sebeş a pus mîna pe mii de hectare de păduri din Vîlcea. Evident că autorităţile s-au zbătut pînă nu au mai putut pentru a face lumină în acest caz, astfel încît pînă acum nu s-a întîmplat nimic. Vorba românului: "Cîinii latră, caravana trece". După ce s-au lăfăit prin pădurile Sucevei şi Rădăuţilor, cei de la Cascade Empire trec ca vijelia şi peste masivele muntoase dintre Petroşani şi staţiunea Voineasa din judeţul Vîlcea.

AUSTRIECI. Cascade Empire SRL, cu sediul în Sebeş, are ca principal obiect de activitate "consultanţa pentru afaceri şi management". Pînă acum doi ani, Cascade Empire investise în România mai mult decît Volksbank, conform unui studiu al Agenţiei Române pentru Investiţii Străine. Cascade Empire este deţinută de Cascade Empire Immobilien Gmbh din Viena, care prin SPB Industrieholding GmbH deţine 100% din Holzindustrie Schweighofer, şi are doi administratori: Gerald Schweighofer şi Christian Horburger. Cei doi austrieci, alături de cîteva ajutoare de nădejde, şi-au găsit de lucru tocmai prin pădurile României, de unde exploatează lemn de ani buni. Unul dintre ajutoarele de nădejde ale lui Schweighofer este Nichifor Tofan, vicepreşedinte al PSD Suceava. Tofan a fost numit în 2003, la numai 32 de ani, director al Direcţiei Silvice Suceava, funcţie la care a renunţat din motive personale, dar imediat a trecut în barca austriacului şi, pentru a-l ajuta mai bine, s-a făcut consilier judeţean la Suceava în perioada 2004-2006. În 2006, Tofan a ajuns administrator la Holzindustrie Schweighofer SRL şi la Gerlads Hotelmanagement, o altă firmă a austriecilor de la Cascade Empire, de unde ia un salariu de 130 de milioane de lei vechi lunar. Cum nu putea să se rupă în totalitate de Romsilva, şi-a lăsat soţia pe baricadele Direcţiei Silvice Suceava.

ARIE PROTEJATĂ. Zona din care răşinoasele dispar văzînd cu ochii se află în apropierea Frumoasei, un areal în care s-au făcut numeroase studii şi cercetări, pentru că aici există specii de plante şi animale protejate care se află în pericol. Frumoasa se întinde pe teritoriul judeţelor Sibiu – 60%, Vîlcea – 20%, Alba – 18% şi Hunedoara şi face parte din Natura 2000, reţeaua europeană de arii protejate, cele peste 130.000 de hectare fiind tot mai mult în pericol din cauza exploatării lemnului. Grav este că aici tăierile se fac la ras şi, cum pădurile de răşinoase nu se refac singure, ci trebuie plantaţi puieţi, este greu de crezut că zona îşi mai va reveni vreodată, dacă autorităţile nu vor interveni. Şi tot greu de crezut că acestea vor interveni, atît timp cît austriecii de la Cascade beneficiază de un ajutor consistent din partea autorităţilor austriece, fiind bine cunoscute relaţiile lui Schweighofer cu personaje cu funcţii grele din administraţia centrală şi locală. Printre ONG-urile care luptă pentru protecţia mediului este bine cunoscut faptul că Schweighofer este unul dintre cei care controlează legislaţia în domeniul forestier. Încă de acum cîţiva ani, de cînd s-a făcut documentaţia pentru ariile protajate care vor face parte din Natura 2000, s-a atras atenţia asupra lucrărilor silvice care au dus la dispariţia arborilor din zona Obîrşiei Lotrului – Voineasa de pe suprafeţe uriaşe. Mai mult, arborii se taie selectiv, în funcţie de ceea ce doreşte procesatorul austriac. Amenajările forestiere şi tăierile se fac haotic, disturbînd speciile de păsări periclitate care cuibăresc, iar puii sînt vînduţi pe piaţa neagră. Ca bonus, au apărut şi vînătorii, şmecherii 4x4 care caută frumuseţea muntelui din spatele parbrizului şi cîte şi mai cîte.

DEZASTRE.
Borşa – Maramureş. Inundaţiile au lovit cumplit această zonă. La fel de cumplit cum a lovit şi mafia lemnului din aceeaşi zonă pădurea. Localnicii stau acum şi se vaită, dînd vina pe furia cerească, însă uită că orice efect are şi o cauză. Iar ce se întîmplă în ultimii ani cu pădurile de Valea Izei, Tisei şi Vişeului este bine ştiut. Se topesc. Înainte să se plîngă, localnicii ar trebui să realizeze că au participat cu bună ştiinţă la producerea inundaţiilor. Fie că s-au dus cu drujba în pădure, fie că nu au alertat autorităţile atunci cînd au văzut că se exploatează masiv lemn, sînt vinovaţi. Aceeaşi situaţie şi în Suceava. În Vîlcea, la cîţiva kilometri de Voineasa, un versant este gata să o ia la vale. De ce? Arborii care susţineau versantul au dispărut. Nu este greu de observat că zonele în care apa distruge tot ce prinde în cale se suprapun perfect cu cele de unde pădurea a dispărut. Şi pînă să caute soluţii pentru prevenirea dezastrelor, guvernanţii noştri ar trebui să găsească o soluţie pentru limitarea exploatărilor forestiere. Iar buba trebuie să o caute în Ministerul Agriculturii şi în instituţiile din subordine care au atribuţii în acest domeniu: Romsilva, cu direcţiile din subordine, Inspectoratele Teritoriale pentru Regim Silvic şi Vînătoare – ITRSV, dar şi la Ministerul Mediului.

http://www.jurnalul.ro/articole/130595/imperiul-dezastrului

Noi inscriptii xenofobe impotriva romanilor timoceni la Negotin

Pe fondul atacurilor continui impotriva liderilor romani din Timoc si impotriva Parintelui Boian si a bisericutei romanesti de la Malainita, la Negotin au aparut din nou inscriptii xenofobe carora autoritatile sarbe, se pare, nu le dau nici-un raspuns, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Inscriptiile sunt indreptate impotriva numeroasei comunitati romanesti din zona Timocului si au aparut de cateva zile pe un zid cu expunere din Negotin. Textul « Serbia la sarbi » si « Romanii(valahii) la Romania », incita la expulzarea romanilor din Serbia si sunt identice celor aparute in Croatia, Bosnia sau Kosovo, atunci cand ultranationalistii sarbi doreau expulzarea altor etnii decat cea sarba, de pe teritoriul controlat de ei.
Reamintim ca zona Timocului a fost ocupata de sarbi la 1830, iar populatia romaneasca a fost supusa dupa aceasta data unui agresiv proces de represiune si asimilare.
Este de asteptat ca noul guvern de la Belgrad sa schimbe atitudinea fata de comunitatea romaneasca din zona cu atat mai mult cu cat aceasta a votat masiv pentru un curs european al Serbiei si implicit pentru partidul lui Boris Tadici. Nu ar fi rau daca si guvernul pro-european de la Belgrad ar da aceleasi semne de incredere catre romanii din Timoc pe care acestia le-au dat deja prin vot, acestui guvern.

Foto Timoc Press

http://www.rgnpress.ro/Social/Noi-inscriptii-xenofobe-impotriva-romanilor-timoceni-la-Negotin.html


Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc