"Garda Ungara" anti-romaneasca
Actualizat: 16 August 2007; 05:01, sursa: Ziua
Extrema dreapta de la Budapesta si-a legalizat formatiunile paramilitare * Purtatorii camasilor negre au ca scop o interventie in cazul unei eventuale agresiuni din partea Romaniei sau a Slovaciei / Crearea la Budapesta a "Garzii Ungare" de catre miscarea de extrema dreapta, al carei lider sustine ca se teme de o eventuala agresiune din partea Romaniei sau a Slovaciei, a declansat reactii dintre cele mai diverse: opozitia conservatoare propune intemeierea unei "Garzi nationale" pe care o priveste ca pe un organism de aparare civila, socialistii aflati la guvernare par gata sa negocieze acest ... ( Pagina realizata de George DAMIAN)
In timp ce ministrul Apararii din primul guvern post-comunist al Ungariei (1990-1994), Lajos Fur, pare dispus sa sustina extrema dreapta, dandu-si acordul sa participe la lansarea oficiala a gruparii care reuneste 56 de membri, ministrul de Externe din ultimul guvern conservator (1998-2002), Janos Martonyi, are o parere total diferita. Conservatorul a declarat ca unul dintre cele mai importante obiective ale sale a fost acela de a revigora cooperarea cu tarile vecine precum Romania si Slovacia. "Ma opun cu fermitate oricarei luari de pozitie contrare acestui principiu", a spus Martony pentru Nepszabadsag. In ceea ce priveste socialistii aflati la putere - MSZP, Agnes Vadai, un inalt reprezentant al Ministerului Apararii, a declarat ca argumenul lui Jobbik este "prostesc", adaugand ca tarile membre ale NATO au aceleasi valori.
Intre timp Fidesz, gruparea conservatoare, a propus infiintarea unei Garzi Nationale, incepand deja sa racoleze voluntari. In vreme de pace o asemenea organizatie ar putea ajuta la interventia in caz de dezastre, iar in timp de razboi ar putea functiona ca o unitate in rezerva, ca si in alte tari ale NATO, au declarat membrii Fidesz. Ministrul Apararii Imre Szekeres (MSZP) a declarat ca initiativa i se pare binevenita si ca este gata sa incerce sa ajunga la un consens cu toate partidele parlamentare in aceasta problema, numind apararea "o preocupare a intregii natiuni". Liberalii din SZDSZ, membru al coalitiei de guvernare, par sa se situeze pe pozitii cu totul contrare. Facand referire la "Garzile muncitoresti" de pe vremea comunismului, liberalii au respins toate ideile privitoare la crearea unei garzi civile, in orice forma ar fi ea.
In uniforme negre
Organizatia Magyar Garda, condusa de Gabor Vona, presedintele partidului de extrema dreapta din Ungaria, Jobbik, a fost inregistrata la tribunal in luna iunie 2007, mai informeaza Nepszabadszag preluat de Rompres. Miscarea si-a propus ca obiectiv "pregatirea spirituala, sufleteasca, fizica a tinerilor pentru aparitia unor situatii exceptionale, cand este nevoie de oameni tari, puternici". In acest scop "gardistii", care vor purta uniforme negre, vor fi pregatiti si pentru folosirea armelor. Potrivit informatiilor din presa, aceasta prevedere a programului miscarii a starnit interesul serviciilor secrete ungare.
Rascoala extremistilor de dreapta de la Budapesta
Budapesta a fost zguduita in noaptea de 18 spre 19 septembrie 2006 de cele mai violente manifestatii de dupa aderarea la Uniunea Europeana care s-au soldat cu peste 150 de victime.
Protestele au fost declansate de difuzarea unui discurs al premierului Ferenc Gyurcsany care recunostea ca a mintit alegatorii folosind un limbaj vulgar in cadrul unei reuniuni de taina a socialistilor ungari. Protestatarii, in majoritate membri ai organizatiilor de dreapta si de extrema dreapta, au manifestat in fata Parlamentului dupa care au asediat timp de mai multe ore sediul televiziunii nationale. In urma retragerii fortelor de politie care aparau cladirea, manifestantii au intrat in televiziunea ungara unde au citit o petitie care cerea demisia Guvernului Gyurcsany. Abia dupa cateva ore politia a reusit sa elibereze televiziunea folosind gaze lacrimogene si tunuri cu apa.
Mii de protestatari s-au adunat in fata cladirii Parlamentului ungar din Budapesta, cerand demisia premierului Ferenc Gyurcsany, dupa ce acesta a recunoscut ca inregistrarea difuzata de postul de radio national, continand o expunere rostita de acesta cu usile inchise in fata grupului parlamentar al socialistilor, este autentica. "A trebuit sa ma prefac timp de un an si jumatate ca guvernam. In loc sa facem asta, am mintit dimineata, am mintit seara", a marturisit in cadrul intalnirii respective Gyurcsany, referindu-se la starea economiei ungare. Politistii au incercat sa disperseze multimea folosind bastoane de cauciuc si tunuri cu apa. In cursul manifestatiei au fost incendiate mai multe automobile. In cursul acestei faze a protestelor, manifestantii au scandat "'56!" facand referire la revolta anticomunista maghiara din 1956.
Televiziunea, luata cu asalt
In cursul noptii cateva sute de manifestanti din fata Parlamentului s-au deplasat la sediul central al televiziunii nationale maghiare aflate in apropiere, pe care l-au luat cu asalt. Demonstrantii au provocat daune semnificative in apropierea intrarii principale a sediului televiziunii, inainte de a intra in cladire. Redactorii prezenti in sediul televiziunii sustin ca politistii care pazeau cladirea s-au retras fara nici o explicatie.
Confruntarile dintre manifestanti si fortele de ordine din Ungaria, cele mai grave de la sfarsitul comunismului in aceasta tara, au facut 150 de raniti, in special politisti. Imagini din timpul manifestatiei au fost transmise in direct de televiziunea comerciala Hir TV, apropiata opozitiei de dreapta FIDESZ (Uniunea Tinerilor Democrati), fiind reluate de alte canale de televiziune. Cele doua canale nationale maghiare si-au oprit emisiunea in jurul orei locale 01.20, cand manifestantii au patruns in cladire, dupa mai multe ore de asalt.
Purtatorul de cuvant al televiziunii nationale, Katalin Holub, a declarat pentru MTI, ca in acel moment directorul departamentului de stiri, Attila Kert le-a cerut colegilor sai sa intrerupa transmisia si sa paraseasca cladirea. Demonstrantii i-au prezentat o petitie directorului departamentului de stiri, care a fost citita in aula institutiei si prin care se cerea demisia premierului Ferenc Gyurcsany si a Guvernului sau.
Temeri de antisemitism
Fortele radicale au inceput pregatirile pentru actiuni agresive, violente, cu arma in mana, ceea ce, pe de o parte, pune in pericol ordinea publica din Ungaria si, pe de alta parte, ameninta linistea evreilor din tara, a tras semnalul de alarma Uniunea Comunitatii Evreiesti din Ungaria, intr-un comunicat difuzat miercuri, 8 august. Potrivit comunicatului, infiintarea unor unitati de lupta, inarmate, si purtarea de catre membrii garzii a uniformei negre care seamana extrem de mult cu hainele purtate de membrii miscarilor fasciste in anii 1940, reprezinta o continuare directa a actiunilor miscarilor de extrema dreapta, incepute in toamna anului 2006, a demonstratiilor agresive de strada, unde au fost scandate permanent lozinci antievreiesti. In comunicat, comunitatea evreiasca din Ungaria isi exprima increderea ca Guvernul ungar, in cadrul constitutiei tarii, va gasi posibilitatea de a lua masuri impotriva unor grupari asemanatoare, iar in acest fel se va garanta viata linistita a evreilor si a tuturor locuitorilor Ungariei.
Cu ochii pe Carpati
Karpat-haza Nemzetorseg (Garda nationala a Patriei-Carpati n.red.) este o alta organizatie ce a luat fiinta in Ungaria in luna februarie si care are deja peste o mie de membri. Conform presedintelui acestei organizatii, Dr. Lajos Papp, obiectivele sunt apararea vietii si sanatatii oamenilor, apararea si protejarea pamantului, traditiilor, culturii si lumii vii din Patria-Carpati. Garda nationala, sustine chirurgul cardiolog Lajos Papp, nu este o organizatie inarmata, membrii sai nu folosesc nici macar briceaguri cand se afla in misiune - spre deosebire de cei din Garda Ungara. Membrii garzii nationale poarta ca uniforma veste albe cu o cruce dubla.
"Vrem sa avem grija de ordinea morala a natiunii noastre, membrii organizatiei trebuie sa jure ca vor respecta Cele Zece Porunci", a subliniat presedintele organizatiei. Membrii Garzii nationale actioneaza in grupuri de cate cinci persoane. Dar inaintea inceperii tuturor actiunilor, ei trebuie sa incheie un proces verbal, pentru a se putea stabili responsabilitatea personala a fiecarui participant. Membrii Garzii nationale participa in primul rand la actiuni de caritate (de pilda, au trimis carti de povesti unor copii maghiari cu probleme de sanatate multiple, din Ucraina Subcarpatica). Dar statutul organizatiei se refera si la acordarea de aparare juridica, participarea la actiuni de inlaturare a urmarilor catastrofelor naturale, salvarea de vieti omenesti, apararea ordinii publice.
Intrebat ce anume intelege organizatia prin actiuni de aparare a ordinii publice, presedintele Lajos Papp a adus ca exemplu tulburarile de strada care au avut loc in toamna trecuta. In asemenea cazuri, a sustinut el, membrii garzii nationale se aseaza intre politisti si civili, ca sa poata apara ambele parti, deoarece "noi ii consideram si pe politisti copiii nostri".
Sursa:
http://www.memo.ro/