sâmbătă, 13 martie 2010

A P E L FRATI ROMANI din judetele Covasna, Harghita si Mures!

Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures va cheama sa lasati pentru o zi grijile voastre acasa si sa veniti la Toplita, sambata, 20 martie 2010!

Veniti sa ne alaturam glasurile, spre a le spune diriguitorilor tarii ca, in judetele Covasna, Harghita si Mures, traim peste 400.000 de romani! Suntem urmasii celor care secole de-a randul au infruntat ,,cele mai crancene mijloace, cu scopul de a ne desfiinta si maghiariza", cum a afirmat cel care a fost intaiul patriarh al Romaniei, Miron Cristea, fiu al Toplitei Romane.

Asemenea mijloace, sub o alta forma, sunt folosite si astazi impotriva identitatii si dainuirii noastre. Iar acestea se petrec dupa mai bine de noua decenii de la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, cand Transilvania noastra strabuna s-a unit cu Romania!

Asa cum a hotarat Adunarea reprezentantilor romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures, din 28 octombrie 2006, de la Izvorul Muresului, si de aceasta data dorim sa ne exprimam ingrijorarea pentru continuarea actiunilor anticonstitutionale ale liderilor politici si civici maghiari, care urmaresc enclavizarea acestei zone, prin infaptuirea autonomiei teritoriale, pe criterii etnice, a asa-zisului "Tinut Secuiesc", si sa solicitam autoritatilor statului: Parlamentului Romaniei, Presedintiei, Guvernului, precum si intregii societati romanesti, Patriarhiei, Academiei, mass-mediei, societatii civile _ sa ia atitudine si sa-si exprime, public si neechivoc, o pozitie transanta cu privire la actiunile iredentiste, revizioniste si separatiste ale liderilor maghiari, care atenteaza fatis la unitatea si suveranitatea statului si a natiunii romane.

Prin glasul autorizat al reprezentantilor romanilor din cele trei judete, dorim sa tragem un nou semnal de alarma, izvorat din ingrijorarea romanilor aici traitori si direct afectati, fata de recenta adoptare, tacita, in Senatul Romaniei, a legii promovate de UDMR cu privire la regionalizarea Romaniei, lege prin care se doreste refacerea formulei staliniste, de trista amintire, a Regiunii Autonome Maghiare, si a regiunii de Nord _ Vest a Transilvaniei, rupta din trupul tarii, prin Diktatul de la Viena, de repunere pe tapet a adoptarii, in Camera Deputatilor, a proiectului de Lege privind statutul minoritatilor nationale, prin care se urmareste legiferarea bazei autonomiei teritoriale pe criterii etnice, de sfortarile pentru proclamarea limbii maghiare ca limba oficiala in asa-zisul "Tinut Secuiesc" si apoi in toata Transilvania, si, nu in ultimul rand, de continuare a actiunilor de discriminare a romanilor din Arcul Intracarpatic.

Vom cere ca, in perspectiva reimpartirii administrativ-teritoriale a tarii, in configurarea viitoarelor unitati administrativ-teritoriale, sa nu prevaleze criteriul etnic, care s-a dovedit generator de disfunctionalitati, discriminari si subdezvoltare. Vom cere, raspicat, sa fie respectat statutul limbii romane, ca limba oficiala in activitatea institutiilor administratiei publice locale. Vom reinnoi propunerile noastre de stabilire, prin lege, a unor garantii in procesul de descentralizare, care sa evite abuzurile si discriminarile romanilor numeric minoritari de catre autoritatile locale, precum si cele privind asigurarea cadrului legal de reprezentare a populatiei romanesti din zona, in structurile decizionale legislative si administrative locale si centrale.

Ii vom chema, din nou, pe concetatenii de etnie maghiara la conlucrare, considerand ca singura solutie de convietuire este buna intelegere, bazata pe respectul reciproc, in spiritul valorilor crestine si europene, si nu separatismul si enclavizarea. Romania a dovedit ca este si ramane patria comuna a tuturor fiilor ei, pe care ii ocroteste deopotriva, indiferent de etnia, nationalitatea ori confesiunea lor, modelul interetnic romanesc fiind apreciat pe plan international.

Le vom reaminti tuturor romanilor ca toate aceste probleme, cu care ne confruntam aici, nu sunt doar ale romanilor din aceste judete, ci ele vizeaza fiinta nationala si reprezinta o problema vitala a intregii tari, a carei rezolvare presupune exprimarea solidaritatii tuturor romanilor, din tara si din strainatate.

De aceea, va chemam, frati romani din Covasna, Harghita si Mures, sa veniti sambata, 20 martie 2010, la Toplita Romana, sa va exercitati drepturile constitutionale si sa ne unim glasurile pentru apararea drepturilor noastre, dar si pentru apararea unitatii si a integritatii Romaniei, pentru ca pruncii nostri sa aiba un viitor, aici, in vatra stramoseasca.

Sf. Gheorghe _ Miercurea Ciuc _ Targu-Mures,

6 martie 2010

http://www.cuvantul-liber.ro/articol.asp?ID=48459

3 comentarii:

Anonim spunea...

RUGAM nu stergeti, daca puteti ajutati. MULTUMIM.

SRI Cluj, acuzat că vrea să tărăgăneze aplicarea unei sentinţe în cazul unui fost angajat

Serviciul Român de Informaţii ţine morţis să nu respecte deciziile judecătoreşti ale clujenilor. Ioan Handrea, un colonel care a lucrat în SRI, a cîştigat mai multe procese cu această instituţie, însă pînă acum serviciul a refuzat să pună în aplicare deciziile judecătoreşti. În plus, SRI a pus lacăt pe cazul lui Handrea, refuzînd să-şi facă publică poziţia faţă de acest subiect.

Foaia transilvană a prezentat în numerele anterioare cazul excepţional al clujeanului Ioan Handrea care, în urma unui decret prezidenţial de epurare politică, a fost destituit din conducerea SRI Cluj. Handrea a deschis mai multe procese pentru a dovedi injusteţea modului în care a fost dat afară şi le-a cîştigat. Judecătorii au emis mai multe decizii reparatorii conform cărora fostul colonel ar fi trebuit reangajat în cadrul SRI. Cu toate acestea, instituţia a refuzat să le pună în practică. Mai mult, anul trecut, lui Handrea i s-a făcut o plîngere penală pentru dezertare şi i s-a blocat pensia pe care ar fi trebuit să o primească.

În urma unei alte serii de procese finalizate în toamna anului trecut, colonelul clujean a fost achitat de acuzaţia de dezertare, dar la începutul acestui an, colonelul Gheorghe Oltean, şeful SRI Cluj, i-a mai făcut o plîngere penală, tot pentru dezertare. Pentru ca totul să fie cît mai kafkian, „dezertorul” are livretul militar vizat.

„La Tribunalul Teritorial Militar Bucureşti mi-au dat cîştig de cauza şi judecătorii spun foarte clar că, dacă n-am dezertatat şi sentinţa nu s-a executat asta înseamnă că sentinţa trebuie executată. Asta s-a întîmplat pe 24 septembrie 2009. În ianuarie, primesc o citaţie la parchetul militar, că mi-au făcut din nou plîngere penală de dezertare. Să te judeci a doua oară pentru dezertare e o aberaţie. Plîngerea e aproape identică”, spune colonelul Handrea.

SRI „no coment”

Pe de altă parte, SRI intră în „silentio stampa” şi nu doreşte să comenteze situaţia prezentată motivînd că nu doreşte să intervină în actul de justiţie. „Avînd în vedere faptul ca în prezent Serviciul Român de Informaţii este angrenat într-un proces cu petentul la care faceţi referire, nu ne este permis să facem nici un fel de comentariu care ar putea fi interpretat drept imixtiune în actul de justiţie”, arată instituţia într-un răspuns la solicitările reporterilor Foii Transilvane.

Aceeaşi instituţie nu doreşte însă să îi răspundă nici lui Handrea, care a trimis mai multe petiţii în care cerea clarificarea situaţiei în care se află. „Cînd am văzut că nu se întîmplă nimic, am înaint un memoriu Comisiei de Control SRI, în noiembrie 2009, iar în ianuarie directorului SRI şi Preşedintelui României, dar nu am primit nici un răspuns. Ei (SRI - n.r.) vor să judece încă un an de zile această plîngere de dezertare, după aceea vor face o altă plîngere de dezertare, pînă cînd ies din termenul de a pune în executare sentinţa, care are un termen de trei ani şi a fost emisă în 3 decembrie 2008”, crede Handrea.

Juriştii consumă „forţa” SRI

Experţii în materie de drept penal spun că dacă o persoană care a fost achitată este acuzată de exact aceeaşi faptă, se poate ajunge la anularea acuzaţiilor. „Dacă se întîmplă aşa ceva în cadrul unei instituţii este destul de grav, pentru că asta arată că juriştii angajaţi nu îşi cunosc meseria. O persoană achitată de o presupusă faptă nu mai poate fi acuzată de acelaşi lucru, pentru că această cauză va fi respinsă din start. Se pierd bani şi energie cu acest gen de demersuri”, spune un avocat clujean.

Tribuna Basarabiei spunea...

Istoria asa cum nu o știm. Dezvăluiri din arhiva secreta a RSSM. Un articol cutremurător ce trebuie preluat pentru a fi citit de cat mai multi romani.

Canibalismul în socialism. Documente din arhiva secreta a RSSM:

http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/06/istoria-dezvaluita-strict-secret.html

Robert spunea...

De ce va mai mirati? Traim in tara lui Baselu! Cei acre ar trebui sa apere TARA, apara PIONUL care o conduce... America ne iubeste pentru asta!

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc