duminică, 23 septembrie 2007

Irak - Eroul român de la Tallil

Jurnalul National
NAWFAL HASHEM/AFP/AFP
CA LA CARTE. Caporalul Grosaru Ioan a respectat manevrele de evacuare a TAB-ului şi şi-a ajutat colegii

2007 09 22| de Anca Aldea

S-a mai dus un militar

Avea 35 de ani şi era necăsătorit. A murit în Irak ca un erou. Transportorul amfibiu blindat în care se afla a luat foc după ce a trecut peste un dispozitiv exploziv.

Tragicul incident s-a petrecut la Tallil, unde România are dislocaţi, în cadrul Diviziei Multinaţionale Sud-Est, circa 400 de militari ai Batalionului de Infanterie Mircea ("Scorpionii Galbeni") din Timişoara.

Caporalul Grosaru Ioan se afla, alături de cinci colegi, într-un TAB Zimbru. Era al doilea dintr-o coloană de trei. În timpul unei misiuni de patrulare în apropiere de baza de la Tallil, un dispozitiv exploziv improvizat a explodat, fiind acţionat de la distanţă, sub TAB-ul în turela căruia se afla caporalul Grosaru. Vehiculul a luat foc, iar militarii aflaţi la bordul transportorului au executat manevrele de evacuare. Respectarea regulilor a fost fatală pentru caporalul Grosaru, care şi-a pierdut viaţa în momentul în care focul a ajuns la muniţia din TAB şi a provocat o explozie de proporţii.

Plutonierul Nicola Dănuţ, sergentul major Barbu Ilie Adrian, caporalul Popa Sorin Cătălin şi fruntaşul Iovi Marius Traian au fost transportaţi la un spital de lângă Bagdad, iar sergentul major Badea Gabriel a rămas internat în baza din Tallil.

Moartea caporalului Grosaru, care a fost medaliat după o misiune ISAF în Afganistan în 2005, ridică la trei numărul militarilor români care şi-au pierdut viaţa în teatrul de operaţiuni din Irak. La 27 aprilie 2006, caporalul Bogdan Hâncu, 28 de ani, a fost ucis în timpul unei misiuni de patrulare de lângă Nassyria, în sudul Irakului. În martie 2006, un alt militar român şi-a pierdut viaţa, de data aceasta mai puţin onorabil decât colegii lui. Caporalul Lili Dobre, detaşat la baza de la Nassyria alături de Batalionul de Infanterie din Focşani, şi-a pus capăt zilelor în timpul misiunii de pază.

MISIUNI MULTIPLE. Misiunile cu care au fost însărcinaţi "Scorpionii Galbeni" din Batalionul de Infanterie Mircea din Timişoara sunt legate de patrularea şi executarea de puncte mobile de control pe principalele căi de comunicaţii, de monitorizarea conductelor de petrol şi a reţelei de energie, patrulare şi supraveghere pentru prevenirea atacurilor lansate împotriva coaliţiei, asigurarea securităţii activităţilor CIMIC (cooperare între factorii civili şi cei militari – n.r.).

Răniţii

În cei trei ani de angajament în Irak, nouă militari români au fost răniţi. La 16 februarie 2004, caporalul Florin Vuţă a suferit răni grave într-un accident genistic în baza Al Hillah. La 6 iunie 2005, doi militari români, membri ai echipei de protecţie care însoţea echipa de curieri diplomatici ai Ambasadei române la Bagdad, au fost răniţi superficial lângă baza de la Camp Victory. La 14 aprilie 2007, şase militari români au fost implicaţi într-un incident în apropiere de baza de la Tallil, după ce TAB-ul în care se aflau s-a răsturnat. Patru din ei au fost răniţi. La 11 septembrie 2007, doi ofiţeri români au fost răniţi lângă Bagdad, într-un atac cu rachetă lansat de insurgenţi asupra bazei de la Camp Victory.

http://www.jurnalul.ro/articole/103423/irak-eroul-roman-de-la-tallil

Un comentariu:

ovidiu rua spunea...

un coleg si un prieten deosebit.esti un erou pt toti.odihneste-te in pace draga prieten.scorpionii galbenii nu te vor uita.vei ramane mereu in sufletul nostru

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc