Absenteismul masiv al românilor la urne a reprezentat doar una dintre cauzele acestui rezultat. Rezultatele electorale la nivel local au revelat faptul că, pe lângă fiefurile electorale tradiţionale, atât Uniunea, cât şi episcopul reformat au avut succes în unele judeţe unde populaţia de etnie maghiară este ca şi inexistentă. La nivelul judeţului Iaşi, UDMR a atras 334 de voturi, în timp ce Tokes – 1.475.
Asta în condiţiile în care, în 2002, la ultimul recensământ se declaraseră de origine maghiară doar 310 persoane. Mai la sud, în Vaslui, Laszlo Tokes a obţinut aproximativ 1.000 de voturi, deşi nu a făcut campanie electorală în acest judeţ, în timp ce UDMR a contabilizat doar 120 de voturi.
În 2002, în acest judeţ existau doar 87 de persoane de etnie maghiară. Potrivit rezultatelor centralizate de Biroul Electoral Judeţean, Laszlo Tokes a obţinut la fiecare secţie de votare din mediul urban cel puţin două-trei voturi.
Episcopul reformat a fost votat şi în localităţile rurale, cele mai multe voturi înregistrându-se în comuna Vinderei, unde în cele cinci secţii a obţinut 22 de voturi. O situaţie similară a fost înregistrată şi în judeţul Neamţ, unde, deşi trăiesc 307 maghiari, Tokes a obţinut 1.048 de voturi, plasându-se înaintea UDMR.
La nivelul Sucevei, judeţ cu 368 de etnici maghiari, episcopul a fost votat de 969 de alegători, iar UDMR - de 576. Galaţiul, judeţ unde UDMR are şi un deputat în persoana lui Levente Csaba Szekely, figura în 2002 cu 259 de locuitori de etnie maghiară. La alegerile europene, pastorul Laszlo Tokes a primit 655 de voturi, mai multe decât UDMR, 524. (Marius Vulpe)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu