joi, 17 ianuarie 2008

Inca un tanar basarabean a fost omorat in bataie in cadrul fortelor militare transnistrene

Image
Inca un tanar basarabean a decedat, in timp ce satisfacea „serviciul militar” in fortele paramilitare transnistrene. Potrivit reprezentantilor Asociatiei „Promo-Lex”, este vorba de locuitorul satului Lunga, Dubasari, Anatoli Mospan, in varsta de 19 ani.

El a decedat la 2 ianuarie curent, la doar patru zile de la inrolarea sa intr-o unitate militara din Tiraspol. „Procuratura militara” din Tiraspol a anuntat ca moartea a survenit din cauza insuficientei cardiace acute. Pe de alta parte, parintii tanarului afirma ca pe corpul neinsufletit al militarului erau vizibile urme de violenta, transmite Presa.md, preluata de Romanian Global News.
Asociatia „Promo-Lex” considera ca cetatenii basarabeni, domiciliati in stanga Nistrului, raman supusi unor reale pericole pentru viata, sanatatea si securitatea lor personala. Chiar daca motivul decesului invocat de „procuratura militara” din Tiraspol este insuficienta cardiaca, „Promo-Lex” considera anormala situatia cand in fortele sunt inrolate persoane cu probleme cardiace, calitatea verificarii starii de sanatate in procesul de incorporare fiind inacceptabila. „Promo-Lex” a sesizat in repetate randuri opinia publica in legatura cu ilegalitatea inrolarii tinerilor din Basarabia in structurile paramilitare din regiunea transnistreana, insa autoritatile constitutionale au ignorat acest apel. De asemenea, membrii „Promo-Lex” cunosc numeroase cazuri si situatii cand persoanele inrolate cu forta au fost supuse torturilor si tratamentelor inumane. Astfel, multi dintre cei care si-au satisfacut serviciul militar in structurile militare transnistrene se intorc acasa invalizi sau, in cel mai bun caz, cu grave probleme de sanatate. Anual, mii de tineri din regiunea de Est a Basarabiei sunt citati la comisariatele militare din regiune pentru controlul medical pentru a fi inrolati in structurile paramilitare ilegale din regiune. Tinerii sunt „vanati” de structurile separatiste pentru a fi inrolati cu forta in structurile paramilitare transnistrene. In cazul in care tinerii refuza, autoritatile locale din regiune intocmesc liste cu „persoanele care se eschiveaza” si le anunta in cautare. Deseori, si barbatii cu varsta de pana la 45 de ani sunt chemati si inrolati cu forta in structurile paramilitare. Refuzul oficial al petitionarilor de a-si satisface serviciul militar in fortele paramilitare transnistrene este sanctionat administrativ si penal de catre administratia separatista de la Tiraspol, iar inrolarea in aceste structuri poate atrage raspunderea penala, prevazuta de legislatia Chisinaului. „Promo-Lex” considera ca incorporarea fortata a cetatenilor basarabeni intr-o structura paramilitara ilegala, creata pe teritoriul statului de catre un regim neconstitutional, este o grava problema pentru autoritatile moldovene, deoarece cetatenilor sai, domiciliati in regiunea de Est, nu le sunt asigurate si protejate drepturile si libertatile fundamentale, in conditii egale cu ale cetatenilor din restul teritoriului tarii. De asemenea, „Promo-Lex” considera si insista ca organele constitutionale ale Basarabiei urmeaza sa se autosesizeze si sa intreprinda toate actiunile necesare, pentru a stabili cu certitudine cauza decesului lui Anatoli Mospan si, eventual, sa traga la raspundere persoanele culpabile de decesul acestuia, transmite Presa.md, citata de Romanian Global News .

Foto: Presa.md


http://www.rgnpress.ro/

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc