vineri, 26 septembrie 2008

R. Moldova: Doi tineri au intrat cu forta in Ambasada Romaniei cerand azil

Cei doi fii ai politicianului Sergiu Mocanu, fost consilier al presedintelui Voronin, in prezent presedinte al Miscarii Actiunea Populara, au fortat, joi, intrarea in Ambasada Romaniei la Chisinau, cerand azil politic.

Ministerul roman de Externe a anuntat joi dupa-amiaza ca doua persoane avand atat cetatenia Republicii Moldova, cat si a Romaniei, au fortat intrarea in perimetrul Ambasadei Romaniei la Chisinau, afirmand ca au nevoie de protectie consulara.

Personalul consular al ambasadei Romaniei la Chisinau cauta sa identifice o solutie la cerintele formulate, care sa respecte normele legale, mai preciza comunicatul, fara a furniza identitatea celor doi.

"Adrian si Roman Mocanu, in varsta de 25 si 21 de ani, au ambii atat cetatenia moldoveana, cat si cea romana si au sarit gardul ambasadei pentru a se pune la adapost de faradelegile puterii de la Chisinau, dupa ce au fost batuti si tratati cu bestialitate in detentia preventiva", a declarat, pentru NewsIn, tatal celor doi, Sergiu Mocanu.

Cei doi intentioneaza sa renunte la cetatenia moldoveana si cer azil politic in Romania.

Adrian si Roman Mocanu au fost retinuti de politie sambata pe motiv ca acum o luna si jumatate ar fi batut o persoana la discoteca. Dupa 72 de ore de arest preventiv, una din instantele de judecata din Chisinau a decis prelungirea detentiei pentru inca 10 zile, pe motiv ca cei doi constituie un pericol pentru societate si ar putea eluda justitia.

Fiul cel mare al politicianului, Roman, a fost sancionat cu arest la domiciliu, pe motiv ca are ulcer duodenal. Decizia de prelungire a detentiei a fost atacata la Curtea de Apel, instanta dand castig de cauza reclamantilor, care, dupa ce au fost pusi in libertate, au sarit gardul Ambasadei Romaniei pentru a cere protectia autoritatilor romane.

"Noi nu am avut nicio siguranta ca copiii nostri vor ramane in continuare in libertate pentru ca arestul lor a fost un abuz din start, a fost un noroc pentru noi ca acest complet de judecata a avut in componenta sa niste judecatori care ne-au ascultat, dar nu am avut siguranta ca vor fi si altii care vor face lucrul asta. si atunci am decis sa facem apel la acest gest disperat", a declarat Mocanu.

Sergiu Mocanu spune ca in acest moment cei doi se afla pe teritoriul ambasadei si sunt in asteptarea unei decizii a Bucurestiului pe marginea solicitarii pe care au prezentat-o in scris.

In scrisoarea adresata ambasadorului Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, se arata ca cei doi tineri, cetateni ai Romaniei, solicita protectia statului roman in conditiile legislatiei romanesti, a dreptului international si a relatiilor diplomatice.

Incriminati de o infractiune grava

"Noi suntem incriminati in savarsirea unei infractiuni grave. Noi pledam nevinovati si declaram, pe propria raspundere, ca n-am savarsit faptele ce ni se incrimineaza", se arata in scrisoarea adresata lui Filip Teodorescu.

Sergiu Mocanu spune si el ca fiii sai sunt nevinovati si ca actiunea intentata impotriva copiilor sai il are in vizor de fapt pe el si activitatea lui politica, mai ales in prezent, in preajma campaniei electorale, si ar fi fost comandata de chiar presedintele Voronin.

Acesta ar fi ingrijorat de posibilele scurgeri de documente si informatii secrete din cadrul Presedintiei, care ar fi fost acumulate de Sergiu Mocanu in perioada in care a fost consilier prezidential. Mocanu sustine ca nu are in posesie asemenea documente, dar ca "va continua lupta politica impotriva clicii lui Voronin".

Sergiu Mocanu este considerat un politician controversat la Chisinau, mai ales datorita carierei sale politice cu treceri spectaculoase de la o formatiune politica la alta, adesea de pe segmente opune ale esichierului politic.

Sergiu Mocanu a declarat ulterior ca acceptarea acestei functii a fost un compromis care s-a dovedit a fi inacceptabil si a fost o gresala in cariera sa politica. Ulterior el a constitut Miscarea Actiunea Populara, care se declara in opozitie cu puterea actuala de la Chisinau.

http://www.ziare.com/R__Moldova__Doi_tineri_au_intrat_cu_forta_in_Ambasada_Romaniei_cerand_azil-421515.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc