marți, 28 octombrie 2008

Ucraina: Rutenii din Transcarpatia vor autonomia, pana la 1 decembrie, sau proclamarea republicii independente Rusia Subcarpatica











Rutenii sau rusinii din Transcarpatia (sud-vestul Ucrainei) au amenintat guvernul de la Kiev ca, in cazul in care nu li se va recunoaste autonomia, pana in data de 1 decembrie, ei isi vor autoproclama independenta dupa modelul Kosovo, conform declaratiei adoptate la congresul european al rutenilor din Transcarpatia in data de 25 octombrie, transmite luni Kanal5 din Kiev, citat de Agerpres. "Consiliul regional al Transcarpatiei are termen pana la 1 decembrie sa declare regiunea transcarpatica drept republica autonoma Rusia Subcarpatica din cadrul Ucrainei, in caz contrar, rutenii isi rezerva dreptul de a-si autoproclama independenta si separarea de Ucraina", se afirma intr-o declaratie adoptata la congresul rutenilor de la Mukacevo. "Noi respectam Ucraina, dar dorim statut de republica in cadrul statului ucrainean. Nu suntem in Africa, ci in inima Europei. Putem dovedi ca puterea ucraineana duce o politica de genocid fata de minoritatea noastra, de aceea avem toate temeiurile sa ne prezervam entitatea", a declarat, pentru postul de televiziune ucrainean citat, preotul Dmitri Sidor, presedinte al Soim, principala organizatie a acestei minoritati din sud-vestul Ucrainei.



















Dmitri Sidor










Participantii la congres au luat parte apoi la un miting de protest in fata Consiliului regional din Mukacevo, reclamand recunoasterea republicii Rusia Subcarpatica a rutenilor. Anterior, in data de 23 iunie, organizatia rutenilor "Soimul Rusiei Subcarpatice" a stabilit la reuniunea desfasurata in orasul Svaliava din Transcarpatia "atributele noului stat". Partidul nationalist Svoboda din Ucraina a cerut luni serviciului de securitate din Ucraina (SBU), precum si presedintiei si guvernului de la Kiev sa ia pozitie fata de actiunea rutenilor de la sfarsitul saptamanii trecute. "Separatistii din Transcarpatia, sub conducerea preotului Sidor, subordonat Patriarhiei Moscovei, au dat sambata ultimatum puterii ucrainene. Maine, inarmati cu pasapoarte rusesti si bani de la Kremlin vor pune in aplicare in Ucraina scenariul georgian din luna august", avertizeaza partidul Svoboda, intr-un apel adresat conducerii supreme de la Kiev. Rutenii sau rusinii sunt locuitori ai unei zone din inima Europei Central-Rasaritene, in jurul nordului Carpatilor. Teritoriul de bastina, cunoscut sub denumirea de Rusia Subcarpatica, se intinde in partile limitrofe ale Ucrainei, Slovaciei, si Poloniei. El corespunde, aproximativ, cu actuala regiune Transcarpatia. Originea rutenilor ramane neelucidata. Se stie doar ca fac parte din ramura slavilor, desprinsa din marele trunchi indo-european. Exista o teorie care sustine ca rutenii ar fi urmasi ai unor populatii celtice slavizate.

http://www.ziua.net/news.php?data=2008-10-28&id=15067

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc