joi, 17 septembrie 2009

Piatra de hotar dintre România, Serbia şi Ungaria a fost vandalizată

Piatra de hotar dintre România, Serbia şi Ungaria a fost vandalizată la sfârşitul săptămânii trecute. În noaptea de sâmbătă spre duminică, la pensiunea Abigél din localitatea de graniţă Kübekháza s-a ţinut nunta lui Toroczkai László, preşedintele Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM – Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom), organizaţie extremistă maghiară.
Poliţiştii de frontieră români au observat duminică dimineaţa că de pe Triplex Confinium, piatra de hotar unde se întâlnesc cele trei ţări, au fost rupte stemele României şi Serbiei. Poliţia a găsit făptaşul încă duminică seara. Urmele i-au îndreptat către o pensiune din Kübekháza, unde au interogat mai mulţi martori şi au luat amprente. Aşa au reuşit să dea de o persoană care este suspectată cu comiterea actului de vandalism. Până la urmă, bărbatul suspectat şi-a recunoscut fapta şi le-a arătat poliţiştilor locul unde se găsesc cele două steme rupte de pe piatra de hotar, pe care le-a aruncat în lacul de lângă pensiunea Abigél din Kübekháza.
Pe Triplex Confinium acum se vede doar stema Ungariei sub care a fost aşezată o cunună cu panglică, pe care scrie „Jobbik” şi „Nem, nem, soha!” (Nu, nu, niciodată!).
Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate a fost înfiinţată în aprilie 2001 de către tineri maghiari cu orientare de dreapta şi are ca scop „obţinerea autonomiei maghiarilor din bazinul Carpatic, precum şi prezentarea nedreptăţilor cauzate de Tratatul de pace de la Trianon”.


http://stiridinungaria.blogspot.com/2009/09/triplex-confinium-fost-vandalizat_9054.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc