sâmbătă, 19 iunie 2010

Un europarlamentar ungur, membru al Jobbik, şi-a deschis birou la Târgu-Mureş

Europarlamentarul Szegedi Csanad, membru al partidului Jobbik Magyarorszagert Mozgalom (Jobbik - Mişcarea pentru o Ungarie mai bună, n.r.), şi-a deschis, marţi, la Târgu-Mureş, primul birou teritorial din România, cu scopul de a milita pentru drepturile maghiarilor.
„Pentru noi nu există maghiarimea din Transilvania sau Slovacia, ci doar o întreagă naţiune din Bazinul Carpatic. (...) Maghiarimea este cea mai mare minoritate din Europa, care nu are drepturile pe care le au alte minorităţi în Europa. Pentru asta sunt responsabili şi politicienii din Ungaria, nu numai cei din ţările în care mai trăiesc maghiari. Această problemă trebuie rezolvată de către politicienii din Ungaria, fi indcă şi ei sunt responsabili că acum suntem în această situaţie. Jobbik militează pentru autodeterminare, nu cu arme, ci cum se poartă la Bruxelles (pe cale politică şi diplomatică, n.r.) şi în alte foruri, ca maghiarii să aibă autodeterminare aşa cum este de exemplu în Tirolul de Sud”, a declarat Szegedi Csanad, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu-Mureş. Acesta a subliniat că ar fi indicat ca ideile Uniunii Europene să fi e respectate şi în România, iar una dintre acestea ar fi şi folosirea limbii materne, pentru că „ar fi foarte bine dacă în Transilvania maghiara ar fi limbă ofi cială”. „Trebuie refăcut învăţământul în limba maghiară, de la grădiniţă până la universităţi şi ar fi bine dacă proporţiile etnice ar fi respectate în administraţie, poliţie etc.. Mai multe cerinţe din Dictatul de pace de la Trianon nu sunt respectate de către statul român, iar printre acestea se numără şi schimbarea agresivă a proporţiilor etnice din întreaga Transilvanie. Foarte bine se poate vedea la Târgu-Mureş cum au fost schimbate proporţiile etnice”, a spus reprezentantul Jobbik.
Europarlamentarul a subliniat că deschiderea biroului teritorial în Târgu-Mureş refl ectă şi dovedeşte dorinţa partidului de a reprezenta interesele tuturor maghiarilor din Bazinul Carpatic, adăugând că stă la dispoziţia celor interesaţi cu program de lucru săptămânal. Ofi cial, cabinetul europarlamentarului va fi deschis marţi, la ora 18.00, iar la acesta vor fi aşteptaţi nu numai maghiari, ci şi „români bine intenţionaţi”, mai ales că biroul „este deschis nu împotriva românilor, ci pentru apărarea intereselor maghiarilor”.
„Jobbik este un partid naţional, conservator radical şi nu şovin, după cum am putut citi chiar şi în presa de astăzi, este un partid patriot, care vrea să reprezinte întreaga naţiune maghiară, nu numai cea existentă între hotarele Ungariei de după Trianon. Jobbik vrea să se ştie că sunt aici pentru a reprezenta toată naţiunea maghiară din Bazinul Carpatic”, a precizat Zsolt Bagoly, şeful de cabinet al europarlamentarului Szegedi Csanad. (Agerpres)

http://www.condeiulardelean.ro/articol/un-europarlamentar-ungur-membru-al-jobbik-si-deschis-birou-la-targu-mures

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc