duminică, 1 august 2010

Sfântu-Gheorghe exportă solidaritatea maghiară

Consilierii locali au alocat ieri, cu o singură abţinere, suma de 20.000 de lei pentru construirea unei porţi secuiești și amplasarea ei în Szeged, Ungaria

O poartă secuiască de aproximativ nouă metri va fi construită în județul nostru pentru a fi apoi amplasată în orașul Szeged, din Ungaria, ca semn al solidarității maghiarilor de pretutindeni.

Pentru acest lucru, consilierii locali au votat ieri alocarea sumei de 20.000 de lei, bani care vor fi transferați Asociației pentru Dezvoltarea Turismului Covasna cu scopul de a materializa acest proiect.

„La Szeged va fi amplasată o poartă mare, va fi poarta orașului Sfântu-Gheorghe, un simbol al solidarității noastre de pretutindeni”, a spus primarul Antal Arpad, cu mențiunea că inițiativa aparține Institutului Maghiarilor de Pretutindeni, ca fiecare zonă din Secuime să ridice câte o astfel de poartă secuiască.

Suma este luată din banii alocați la începutul anului pentru sprijinirea locuitorilor din Chilieni și Coșeni în construirea de porți secuiești, în total 30.000 de lei.

Din aceștia, până acum patru persoane au solicitat sprijinul municipalității pentru acest scop, suma care le-a revenit fiind de 4.000 de lei.

Proiectul de hotărâre prin care întreaga sumă de 30.000 de lei este transferată Asociației pentru Dezvoltarea Turismului – cu ajutorul căreia se derulează programul porților secuiești – a fost votat ieri cu o singură abținere, a consilierului Mădălin Guruianu, care a contestat faptul că o sumă atât de mare revine pentru o poartă secuiască ornamentală care va merge în Ungaria, pe când localnicii de aici primesc mai puțin.

„M-am abținut pe motiv că nu cred că trebuie să cheltuim două treimi din banii acestui program pentru porți secuiești pe o poartă ornamentală expusă în Ungaria, în condițiile în care alocăm câte 2.000 de lei, adică ajutăm anul acesta 5 familii care pun porți secuiești, iar restul de bani, cu care am fi putut ajuta încă 10 familii, îi trimitem pentru imaginea orașului în străinatate. Cred că este o eroare majoră de stabilire a priorităților”, a spus Guruianu.

Toate solicitările vor fi sprijinite

Primarul Antal Arpad a dat asigurări că în cazul în care vor mai exista și alte solicitări de bani pentru porţi secuieşti, va fi primul care va susține o suplimentare de fonduri, și toți cei care doresc să construiască porți secuiești vor avea sprijinul municipalității.

La începutul acestui an, în bugetul municipiului Sfântu-Gheorghe a fost prevăzută o sumă totală de 30.000 de lei, destinată sprijinirii celor care doresc să achiziționeze porți secuieşti.

Potrivit edilului șef, aceste porți relevă tradiția şi ospitalitatea celor din Ţinutul Secuiesc şi oamenii merită să fie sprijiniți în a le procura sau restaura.

http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=10373

Un comentariu:

Tribuna Basarabiei spunea...

Astăzi, începem o serie de articole (documente de arhiva) prin care deschidem o noua pagina in dezvăluirea istoriei românilor si a adevărului despre cel care a fost, cel mai mare mareşal al românilor, Ion Antonescu. Rămâneţi alături de noi, descoperiţi secretele istoriei si transmiteţi mai departe, astfel încât, tot mai mulţi romani sa cunoască adevărul :

http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/08/secretele-istoriei-adevarul-despre.html

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc