vineri, 6 iunie 2008

“NE-AU LUAT ARDEALUL valahii cu opinci”

Image

Sub lumina reflectoarelor ce ard în roşu alb verde, steagurile cu stema Ungariei Mari unduie peste sala plină. În faţa scenei, mulţimea îşi agită mâinile în aer şi scandează cu patimă pe ritmurile tot mai cadenţate: “Fasz Trianon! Le Trianon! Vesszen Trianon!” (“P... Trianon! Jos Trianonul! Să piară Trianonul!”).

La inceputul lunii, la Oradea a avut loc un concert rock care a încins spiritele cu mult înainte de a începe. E vorba de spectacolul formaţiei ungare Karpatia, un grup de revizionişti convinşi, al căror ţel declarat este de a reînvia spiritul naţional în regiunile “rupte” de Ungaria şi “călcate în picioare” de alte naţii...

Opriţi-i!

Scandalul în jurul spectacolului a început marţea trecută. Într-o scrisoare deschisă trimisă ministrului de Interne şi BIHOREANULUI, Alexandru Sântu, preşedintele Asociaţiei Noua Dreaptă din Cluj, a cerut anularea concertului şi sancţionarea organizatorilor pentru promovarea unor mesaje anticonstituţionale. O zi mai târziu, interpelaţi pe marginea petiţiei, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Bihor s-au declarat neputincioşi şi îşi argumentau poziţia de “non-combat“ prin faptul că manifestarea şovină are loc într-un spaţiu privat. ”Dacă după concert vom fi sesizaţi despre faptul că au existat manifestări care au îndemnat la ură ori separatism teritorial, se vor întreprinde cercetări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul Alina Dinu.

Dintr-o parte în alta

Faima de şovini pe care şi-au câştigat-o cei de la Karpatia l-a speriat chiar şi pe episcopul Laszlo Tokes, care le-a interzis acestora accesul în sala festivă a Universităţii Partium, unde fusese programat iniţial concertul. Poziţia europarlamentarului e de înţeles. Universitatea pe care o patronează Episcopia reformată e în curs de acreditare, iar un concert antiromânesc ar fi fost o bulină neagră în dosarul depus la minister. Aşa că organizatorii - Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM) şi Tinerii Maghiari din Ardeal (EMI) - au închiriat sala de spectacol a Casei de Cultură a Sindicatelor.

Răzbunare cu foc şi oţel

Show-ul a adunat peste 550 de spectatori. ”Înarmaţi” cu drapele naţionale maghiare, dar şi cu steagul Ungariei Mari, imprimat cu stema organizaţiei HVIM, cei prezenţi, tineri şi bătrâni laolaltă, au fredonat împreună cu artiştii cântecele revizioniste, care cer răzbunarea celor 13 generali martiri executaţi în 1849 la Arad şi alipirea Ardealului de Ungaria Mare, cea de dinaintea Tratatului de la Trianon. ”Nu lăsăm din mână steagurile roş-alb-verzi din '48 / Pe cei 13 de la Arad îi vom răzbuna / Cu foc şi oţel / Ce mai vrea poporul? Pământul natal ce le-a fost luat”...

”Vor mai fi honvezi la Oradea!”

Mesajele revizioniste au fost laitmotivul serii. ”Pe cine doare Ardealul pus în lanţuri / Şi îi ajunge la suflet durerosul său oftat / Aude clopotele ce cheamă la-ntregire / Şi nu îi lasă singuri pe fraţii din Carpaţi”, spunea un cântec. ”Unde sunteţi voi, secui? V-am dat pământul sfânt în grijă / Vi l-au luat şi a ajuns al altora / Ardealul a fost învins şi cotropit / Bastionul Carpaţilor a fost luat cu asalt şi zace îngropat sub coroane de spini/”, zicea altul.

”Poporul meu a fost luat de tătari / Cotropit de turci / L-au comandat austriecii / L-au furat românii, l-au jefuit cehii”, au acuzat artiştii, promiţând însă că: ”Vor mai fi honvezi pe jos şi pe motoare / La Oşorhei, Turda, Miercurea Ciuc, Oradea, Baia Mare / Se vor întoarce la toamnă”, căci ”Trăim pentru tine dulce ţară / Să piară Trianon!”.

Presărat între piese cu scandări de genul “ne-au luat Ardealul valahii cu opinci” şi “românii au devenit un blestem”, concertul s-a încheiat apoteotic, cu piesa ”Ardealul e liber”, ale cărei versuri sună aşa: ”Nu va fi patria altora / Ardealul va rămâne pururi Ardeal / Degeaba a fost cotropit de oştiri de cuceritori / Ardealul e liber şi va rămâne aşa”.

Fiecare cu ale lui

Scandalosul concert s-a încheiat fără incidente dar, culmea, şi fără urmări pentru organizatori. ”Nici nu înţeleg de ce s-a făcut aşa mare problemă din concertul acesta. Lumea s-a simţit bine, n-au fost incidente, nu s-a întâmplat nimic”, declară senin Csuha Norbert, unul dintre organizatori. De fapt, nici nu-şi face probleme că ar putea avea vreo consecinţă. ”Noua Dreaptă e o organizaţie mică şi nu poate face nimic”, spune Csuha.

Cu toate că întregul concert a mustit de mesaje antiromâneşti, el pretinde că formaţia pe care a promovat-o nu are nimic cu poporul român. ”Au cântat despre maghiari. Noua Dreaptă are mesaje pro-româneşti. Karpatia vorbeşte despre Ungaria, ei despre România. Care-i diferenţa?”, se întreabă Csuha. Un singur lucru omite tânărul maghiar. Contează, totuşi, pe care parte a graniţei te manifeşti...

NON-GRATA in Slovacia

Organizatorii concertului de la Oradea nu sunt la primul scandal. Jurnalistul Toroczkai Laszlo, preşedintele Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM), de pildă, este considerat ”persona non grata” în Slovacia, având interdicţie de intrare în ţară pe o perioadă de 5 ani, iar în urmă cu 3 ani i-a fost interzisă intrarea şi în România.

Filiala Comitatului Bihor a HVIM s-a remarcat în ultimii ani printr-un recital maraton de 24 de ore din operele lui Albert Wass, prin aniversarea sosirii trupelor maghiare, în frunte cu guvernatorul Miklos Horthy, în Oradea, precum şi prin prezentarea controversatului film documentar ”Trianon”.

Cea din urmă manifestare HVIM Bihor a realizat-o, la fel ca în cazul concertului Karpatia, în colaborare cu Tinerii Maghiari din Ardeal (EMI). În urma turneului respectiv, însă, Soos Sandor, liderul EMI, s-a ales cu dosar penal pentru încălcarea normelor OUG 31/2002, care interzic manifestările cu caracter fascist, rasist sau xenofob. În final, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale.

Image

de Laura Gal | Bihoreanul

http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=721&Itemid=1

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc