sâmbătă, 25 aprilie 2009

Voi începe cu România ...

După cele întâmplate la Chişinău în ultima vreme, lumea tot mai des se întreabă cum şi cu ajutorul cui s-a putut ajunge la situaţia în care se află acum, după 5 aprilie 2009, R. Moldova? Am şi eu o variantă de răspuns.

Să nu vă mire acest fapt, dar, spre bucuria comuniştilor, voi începe cu... România. Nu vreau să cobor tocmai la anul 1940, când am fost lăsaţi pradă lui Stalin şi Hitler. Evenimentele din ultimele zile au început în 1991, când România postdecembristă, mai mult de frică, a semnat un tratat de prietenie cu URSS (aflată, la acel moment, în agonie), prin care s-a declarat că Bucureştiul nu are vreo pretenţie teritorială faţă de Moscova, chiar dacă se vorbea tot mai insistent despre condamnarea Pactului Molotov-Ribbentrop şi lichidarea consecinţelor lui. Următorul pas ,,lunecos” a fost recunoaşterea independenţei republicii cu denumirea istorică de Moldova (de ce nu fac acest lucru şi grecii faţă de Macedonia?), Cotroceniul grăbindu-se şi aici să fie primul. Dar pe cine a mizat România, în toţi aceşti ani, dintre forţele politice basarbene? Abia la 4 aprilie 2005 s-a văzut pentru cine s-au cheltuit atâţia bani, atâtea eforturi şi speranţe: pe cei care au făcut front comun cu comuniştii împotriva românismului.

Din păcate, nici măcar acum nimeni în România nu încearcă să clarifice de ce s-a întâmplat aşa: de unde a venit iniţiativa - de la Kremlin, de la Tel Aviv şi Washington sau de la Cotroceni? Cine sunt realii stăpâni ai situaţiei din România? De ce a vizitat Traian Băsescu Chişinăul în 2005, tocmai în ajunul alegerilor, lăsând impresia că îl sprijină pe Voronin? Cine a impulsionat acest semnal - fals sau adevărat? Mai e un aspect al problemei: cine a reprezentat România la Chişinău în ultimii ani? În ce a constat munca diplomaţilor trimişi la Chişinău, dacă ei nici măcar la evenimentele strict culturale româneşti nu se prezentau - nu mai insistăm din care motiv: din frică, laşitate, incompetenţă, comoditate, lipsă de patriotism etc.? Ştiu oare românii de bună-credinţă din Ţară ce ,,proiecte” finanţează Departamentul pentru românii de pretutindeni sau Institutul Cultural Român al neromânului Patapievici? S-a luat vreo atitudine faţă de excluderea Basarabiei şi Nordului Bucovinei - primele victime ale comunismului - din Raportul de cvasicondamnare a comunismului în România? Ia cineva în calcul fructuoasa colaborare a unor aşa-zişi patrioţi din România, care varsă lacrimi de crocodil pentru destinul minorităţilor din Ţară, dar trec cu vederea sau chiar sfidează tragedia basarabenilor şi nord-bucovinenilor?

Cât face numai, în acest sens, atitudinea plină de rea-voinţă a lui Nicolae Manolescu faţă de scriitorii basarabeni în ultimul său opus... Oare nu cumva pentru că aceştia au votat democratic pentru altă candidatură la funcţia de preşedinte al USR?
Nouă, basarabenilor, ni se creează impresia că, pe baza celor două state româneşti, actualmente se efectuează grave experimente ale unor forţe oculte. Aici, pe o insulă latină în oceanul slavon. Această impresie se bazează pe nişte evidenţe care nu mai contenesc nici la Bucureşti, nici la Chişinău: bătălii politice înverşunate, procese juridice întemeiate şi neîntemeiate, condamnarea parţială, preferenţială a comunismului, lupta cu securismul, care nu a mai fost dusă la bun sfârşit, stimularea transfugilor etc., etc. Suntem departe de gândul că la mijloc ar fi numai nişte orgolii politice sau nişte calcule exclusiv financiare.

Cât priveşte cel de-al doilea stat românesc, R. Moldova - sau Basarabia, în genere -, aceasta este, am spune, o zonă blestemată a Europei. Ţările Baltice, care au avut în ultimele secole un destin similar cu al nostru, demult au revenit în familia popoarelor europene, pe când noi ne bălăcim pe loc, nici măcar identitatea naţională nu ne-am clarificat-o. Mai exact - nu ni se permite să ne-o declarăm liber. Ocupanţii ruşi, după ce ne-au furat trecutul, vor să ne confişte şi prezentul, ba chiar şi viitorul copiilor noştri. Cum să nu crezi că aici ar fi o zonă de rezervă pentru experimente dintre cele mai alarmante: dacă nu se reuşeşte cu România, măcar aici să se facă o nouă naţiune, o nouă limbă, o nouă mentalitate, cu noi stăpâni?

Or, pentru orice om bine intenţionat şi cu judecată sănătoasă este clar că R. Moldova poate dăinui un timp, ca stat independent, doar în baza adevărului istoric, a Declaraţiei de Independenţă din 1991. Deci, ca un al doilea stat românesc, cu limba şi istoria românească, cu o populaţie preponderent românească (80 la sută) şi, în niciun caz, ca o republică a unui „popor polietnic moldovenesc”, vorbitor de limba rusă şi condus de străini. R. Moldova poate fi numai românească, în caz contrar rămâne o colonie, un poligon al armatei a 14-a a Federaţiei Ruse, la fronrtiera cu UE.

Nu încape nicio îndoială că ruşii au aici un mare interes, dar, probabil, nu numai ei. Abia pe locul doi ar fi ruşii care, după experimentul kominternist din 1924 - crearea Republicii Autonome Moldoveneşti dincolo de Nistru -, în 1990-’91 au încercat să intre din nou în aceeaşi apă. Sfârşitul acestui experiment ar fi transnistrizarea actualei R. Moldova până la Prut, deşi se aud tot mai insistent voci ale „moldoveniştilor statalişti”, ale şovinilor ruşi şi ale neo-kominterniştilor despre o „Moldovă Mare”, până la Siret şi Milcov. Intenţiile expansioniste ale ruşilor sunt cunoscute încă din sec. XVII, ei dorind să-şi croiască peste noi un coridor spre Balcani, spre Constantinopol - idee aberantă la care nu renunţă nici astăzi, în acest scop menţinând capul de pod numit Transnistria. Deloc nu ne este clar rolul Occidentului în această zonă. Numai cât face prezenţa la Chişinău a OSCE care, în ultimul timp, a luat o serie de decizii aberante privind diferendul transnistrean, perpetuarea prezenţei masive a Moscovei aici, iar şi mai recent, pe 6 aprilie 2009, acest organism - menit să promoveze democraţia - s-a grăbit să anunţe în R. Moldova „alegeri corecte”, chiar dacă erau evidente mai multe fraude electorale.Graba aceasta a fost un semnal că alte organisme nu trebuie să se mai implice.

E ceva ce aminteşte de pripeala Kominternului din perioada interbelică, când se ,,coceau” aşa-zisele revoluţii socialiste în sud-estul Europei. Pare suspectă starea de lucruri în care majoritatea organismelor europene sunt reprezentate la Chişinău, preponderent, de funcţionari de naţionalitate rusă, maghiară sau evreiască, vorbitori de limbă rusă care, în anumite situaţii, nici nu-şi ascund atitudinea neprietenoasă faţă de România, ca să nu mai vorbim că au o atitudine pronunţat duşmănoasă faţă de românism. Aceşti funcţionari conlucrează foarte bine cu sfetnici şi alţi demnitari de-ai lui Voronin care, lucru ştiut bine la noi, sunt nepoţii celor care, la 28 iunie 1940, i-au întâmpinat cu flori pe ocupanţii sovietici, insultând şi agresând ostaşii români în tragica lor retragere.

Dr. Vasile Şoimaru, Timpul
http://www.rgnpress.ro/Analize/Interviuri/Voi-incepe-cu-Romania.html

joi, 16 aprilie 2009

Izvestia: "Spectrul Romaniei Mari" bantuie Europa de Est

Amintind ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, a intrezarit in Republica Moldova "spectrul comunismului", cotidianul rus Izvestia se intreaba daca nu cumva in Europa de Est se intrezareste de fapt un alt spectru: cel al Romaniei Mari. Potrivit ziarului rus, Bucurestiul a formulat in repetate randuri pretentii teritoriale la adresa vecinilor moldoveni, iar acum "pare sa-si fi schimbat tactica", promitand sa urgenteze procedurile de acordare a cetateniei romane pentru locuitorii Republicii Moldova. Intrebandu-se care este motivul acestei generozitati, Ivzestia invoca problemele cu care se confrunta presedintele Romaniei, aratand ca, potrivit unui sondaj, incederea de care se bucura Traian Basescu in randul romanilor a scazut cu 15% de la inceputul anului, relateaza Agerpres.
"Este regretabil faptul ca actuala putere comunista de la Chisinau duce tara inapoi, spre trecutul sovietic", a spus Traian Basescu, citat de Izvestia. Liderul roman a catalogat evenimentele din Republica Moldova drept represalii si a cerut UE sa ancheteze "incalcarile dreptului omului" din tara vecina. Totodata, Basescu a respins acuzatiile privind amestecul Romaniei in problemele interne ale Republicii Moldova, declarand ca Bucurestiul nu pune sub semnul intrebarii integritatea teritoriala a tarii vecine.Totusi, se intreaba Izvestia, de ce Romania, ea insasi proaspata membra a UE, si-a asumat rolul de "avocat" al locuitorilor Republicii Moldova? Dupa cum explica Basescu, relateaza publicatia rusa, 65-70% din populatia Republicii Moldova sunt romani. Izvestia tine insa sa contrazica aceste cifre, amintind ca rezultatele ultimului recensamant al populatiei din Republica Moldova arata ca 94% dintre locuitorii ei se considera moldoveni, nu romani. Izvestia vrea sa demonteze si alta afirmatie a presedintelui Basescu - cea potrivit careia circa 800 de mii de locuitori ai Republicii Moldova ar fi inaintat deja cerere pentru primirea cetateniei romane. Cotidianul rus sustine ca, excluzand Transnistria, intreaga populatie a Republicii Moldova se cifreaza la aproximativ 3,5 milioane de persoane, in timp ce drept de vot au peste 2,5 milioane de cetateni. De aici rezulta, afirma Izvestia, ca autoritatile de la Bucuresti sunt dispuse sa recunoasca drept cetateni romani si ai UE aproape o patrime dintre locuitorii republicii invecinate. Cum se explica insa aceste promisiuni darnice si ce asteapta Romania in schimb? - se intreaba Izvestia. Potrivit cotidianului rus, insusi Basescu are o multime de probleme: cota de popularitate a puterii de la Bucuresti a scazut brusc. Potrivit unui recent sondaj de opinie citat de publicatie, 53% dintre romani considera ca tara se indreapta intr-o directie gresita, iar increderea fata de Basescu a scazut din ianuarie cu 15%. Astfel, aparitia "spectrelor" poate avea si explicatii destul de concrete, conchide Izvestia.
A.O.
http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-04-17&id=25931

Un al treilea tânăr a decedat în urma protestelor din Republica Moldova

Familia unui tânăr din oraşul moldovean Soroca a fost anunţată de poliţie că Eugen Ţapu, fiul lor a decedat în urmă cu nouă zile, informează publicaţia Ziarul de gardă. Tânărul, în vârstă de 26 de ani este atât de desfigurat încât nu a putut fi recunoscut de tatăl său, care s-a deplasat la Chişinău.

"E tragedie foarte mare, prea mare", a declarat Andrei Ţapu, pentru Ziarul de gardă, adăugând că nu i s-a explicat ce s-a întâmplat cu fiul lor.

Sora lui Eugen a precizat că au fost informaţi că tânărul a decedat în urmă cu nouă zile şi, din această cauză a fost pus într-un sicriu ermetizat. Familia Ţapu a spus că nu are un avocat şi nu au primit niciun fel de explicaţii cu privinţă la circumstanţele în care a decedat Eugen.

Familia Ţapu a spus că nu are un avocat şi că nu i s-a explicat nimic clar despre decesul fiului lor.

Acesta este cel de-al treilea tânăr moldovean care a murit în urma protestelor care au avut loc recent în Republica Moldova, în urma alegerilor.

Antena3.ro

Creier de militian sovietic: Tinere din Basarabia, batjocorite in pielea goala in arestul comunistilor

Mai multi avocati si reprezentanti ai societatii civile din Republica Moldova au dat noi detalii, joi, despre abuzurile socante comise de fortele de ordine ale regimului comunist din Chisinau in urma protestelor anti-comuniste care au avut loc recent in Basarabia.
Astfel, in cadrul unui seminar organizat la Chisinau pe tema protestelor care au avut loc saptamana trecuta in Capitala Republicii Moldova, avocata Lilia Prodan a dat amanunte despre cazul a trei fete retinute de politistii moldoveni, care au indurat umilinte fizice in timp ce se aflau in arest. Potrivit avocatei, cele trei tinere au fost retinute la Chisinau in noaptea de dupa manifestatiile din 7 aprilie, au fost aduse la comisariatul de Politie, au fost dezbracate in pielea goala si obligate sa faca flotari si sa stea in diferite pozitii in fata unui grup de opt politisti, toti barbati, dezvaluie Agerpres, care preia publicatia Stirea Zilei.
La seminarul de la Chisinau, organizat de mai multe ONG-uri, au participat si reprezentanti ai institutiilor judiciare din Republica Moldova.
Avocata Lilia Prodan a mai afirmat ca trei din cei patru clienti ai sai, arestati in urma manifestatiilor din 7 aprilie, au fost maltratatati de politisti.
Avocata a mai spus ca joi a inceput eliberarea persoanelor celor mai tinere. "Ca pe banda rulanta au fost eliberate. Saptamana trecuta - mandate de arest, iar astazi, ca pe banda rulanta, tinerii sunt eliberati", a declarat avocata de la Chisinau.
Amnesty International confirma: Un fel de Guantanamo la Chisinau
Cruzimile la care sunt supusi tinerii arestati in urma manifestatiilor de saptamana trecuta seamana cu un fel de Guantanamo, a declarat, la randul sau, Evgheni Golosceapov, directorul executiv al Amnesty International, in cadrul aceluiasi seminar.
Potrivit datelor detinute de aceasta organizatie, in jur de 160 de tineri ar fi fost maltratati de Politie. "Au fost batuti, nu li s-a oferit nici apa, nici mancare, nu li s-a permis sa mearga la WC si nici nu au avut acces la avocati", a relatat reprezentantul Amnesty International, care a subliniat ca "aplicarea torturii reprezinta o crima si o teroare din partea statului impotriva cetatenilor sai".
De asemenea, Ion Manole, de la organizatia Promo-Lex, a spus ca detine informatii potrivit carora autobuze intregi cu studenti moldoveni care invata in Romania au fost retinute, iar studentii au fost dusi la comisariate, unde au fost supusi maltratarilor.
Pe de alta parte, Petru Corduneanu, responsabil cu ordinea publica in cadrul Ministerului de Interne, prezent la eveniment, a dezmintit informatiile prezentate de ONG-uri si juristi, dar a dat asigurari ca eventualele abuzuri ale politistilor vor fi sanctionate.
G. COMAN


http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-04-17&id=25957

vineri, 10 aprilie 2009

Un avion rusesc încărcat cu grenade lacrimogene ar fi aterizat pe aeroportul din Chişinău

Rusia a oferit autorităţilor moldovene mai mult decât sprijin moral. Republica Moldova a primit dispozitive pentru combaterea protestelor de vineri.

Avertismentele autorităţilor de dincolo de Prut apar cu atât mai ameninţătoare, după ce în Chişinău ar fi ajuns ajutoare militare de la Moscova. Un avion rusesc de transport, încărcat cu lăzi de grenade lacrimogene şi cu alte mijloace destinate forţelor de ordine moldoveneşti ar fi aterizat miercuri noaptea pe aeroportul Internaţional din Chişinău.

Timp de o oră, au fost descărcate cutii conţinând dispozitive cu gaze lacrimogene. Ulterior, avionul a părăsit aeroportul, a precizat o altă sursă citată de publicaţia Kommersant.

Informaţia apare în ediţia de astăzi a citidianului rus Kommersant, care mai subliniază şi relaţia apropiată dintre preşedintele moldovean, Vladimir Voronin şi cel rus, Dimitri Medvedev.

Vineri se va constata dacă autorităţile moldovene vor profita de ajutorul oferit de Rusia, cocluzionează publicaţia.

Antena3.ro

Moscova ar putea sa pregateasca recunoasterea oficiala a independentei Transnistriei

Virulenta cu care Federatia Rusa a atacat Romania, sprijinind acuzatiile lui Voronin la adresa Bucurestilor, si cererile vehemente de condamnare a evenimentelor de la Chisinau ar putea ascunde de fapt actiunile si adevaratele intentii ale Moscovei. La doar o zi de la luarea cu asalt a principalelor institutii de la Chisinau, simboluri ale statalitatii Moldovei de peste Prut, presedintele Institutului moscovit pentru Strategie Nationala, influentul politolog Stanislav Belkovski, sustinea ca manifestatiile din capitala Moldovei nu sunt altceva decat inceputul unei noi epoci in istoria tarii - inceperea miscarii de integrare cu Romania. Belkovski este autorul planului care presupunea unificarea treptata a Romaniei si Moldovei, cu acordarea independentei pentru Transnistria. "In privinta fortelor straine, in special ale Romaniei, nu cred ca ele au participat la incingerea acestui conflict", a mai spus Belkovski.
Joi, prim-adjunctul sefului comisiei parlamentare din Duma de Stat pentru relatii cu Comunitatea Statelor Independente, Konstantin Zatulin afirma ca, daca in Republica Moldova ar veni la putere forte pro-romane, atunci Rusia ar putea recunoaste independenta Transnistriei.
La aproape doua ore, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vorbeste si el despre o eventuala pierdere a statalitatii Republicii Moldova si aduce in discutie dreptul la autodeterminare a Transnistriei.
La scurt timp, urmeaza "ministrul de Externe" transnistrean, Vladimir Iastrebciak, care, surprinzator, sustine ca principala concluzie care ar trebui trasa din ultimele evolutii de la Chisinau este ca "factorul romanesc" nu a disparut niciodata dupa '90 din Republica Moldova si, cel mai probabil, viitorul Republicii Moldova este integrarea in Romania. Caz care, bineinteles, presupune ca Tiraspolul trebuie "sa-si consolideze in continuare propria statalitate".
De asemenea, spre seara, presedintele Comisiei de afaceri externe din Duma de Stat, Konstatin Kosaciov, abordand un ton total diferit fata de cel folosit marti de oficialii de la Moscova, afirma: "Este foarte greu de spus care este exact scenariul urmat de R. Moldova, pentru ca felul in care au evoluat evenimentele este atipic. Daca existe forte interne extremiste, care vor unirea cu Romania sau intrarea in Uniunea Europeana, atunci nu este nici un amestec din afara". Si continua: "Trebuie sa stim si noi care sunt dorintele si viitorul Moldovei pentru ca acest lucru ne priveste, atat din punct de vedere al cetatenilor nostri din Republica Moldova, cat si din punctul de vedere al problemei transnistrene. Este prematur sa se spuna ca poporul Moldovei vrea sa se uneasca cu Romania si nu am vazut nici un politician european serios care sa reflecteze cu temei asupra posibilitatii unirii Moldovei cu Romania. Dar faptul ca Moldova se afla in cercul tarilor pe care UE intentioneaza sa le plaseze in sfera sa de influenta este un subiect la care Rusia trebuie sa se gandeasca".
Faptul ca serviciile secrete rusesti si-au bagat coada in ceea ce s-a intamplat la Chisinau, nu mai este o surpriza pentru nimeni. Nu este exclus ca scopul sa fie, pana la urma, recunoastere independentei Transnistriei si provocarea unei "uniri fortate", avand in vedere ca autoritatile de la Bucuresti nu au sustinut niciodata asa ceva, militand doar pentru integrarea Moldovei in Uniunea Europeana.

Să arătăm marelui Imperiu că încă mai sunt Români pe acest pământ!!!







Mai multe fotografii pe unimedia.md!


miercuri, 8 aprilie 2009

Cum votează morţii în Republica Moldova

Doctorandul în economie Veaceslav Ous, basarabean aflat în Japonia de patru ani, a aflat cu stupoare că şi el, şi tatăl său decedat, au participat la recentele alegeri din Republica Moldova.
“Eu pot demonstra cu paşaportul că pe 5 aprilie mă aflam în Japonia. Or, Republica Moldova nu are ambasadă sau consulat în această ţară. Cel mai apropiat loc în care aş fi putut vota era în China”, a arătat doctorandul în economie Veaceslav Ous (foto) pentru cotidianul.ro.

Cu toate acestea, mare i-a fost mirarea când mama lui s-a dus la secţia de votare şi l-a văzut semnat pe o listă care demonstra că şi-ar fi exprimat opţiunea electorală în Republica Moldova; “nu trebuie să mai spun cu cine votasem”, arată Ous, un suporter neintenţionat al lui Voronin.

Mai mult, în acelaşi document, un alt votant “înregistrat” era Nikon Ous, tatăl lui Veaceslav; numai că acesta decedase cu peste o lună în urmă.
“M-a deranjat că atunci când mama mea a protestat, explicându-le că e mort şi nu poate vota, cei de la secţia de votare au bruscat-o. În legătură cu semnătura mea, i-au spus că e o greşeală, probabil a semnat cineva unde nu trebuia; a tăiat cu propria ei mână numele tatălui meu de pe listă, ceea ce i-a indignat. Pe deasupra, i-au spus să-şi vadă de treaba ei, că nu ştie ea cum se desfăşoară procesul electoral”, povesteşte Ous, precizând că Republica Moldova posedă un sistem performant computerizat de evidenţă a populaţiei şi că includerea persoanelor plecate din ţară şi a celor decedate pe listele electorale nu pare a fi o simplă greşeală.

Vitalie Ciobanu declarase şi el pentru cotidianul.ro că “cimitire întregi au votat pentru Voronin”.
http://www.cotidianul.ro/cum_voteaza_mortii_in_republica_moldova-79772.html

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc