miercuri, 8 aprilie 2009

Cum votează morţii în Republica Moldova

Doctorandul în economie Veaceslav Ous, basarabean aflat în Japonia de patru ani, a aflat cu stupoare că şi el, şi tatăl său decedat, au participat la recentele alegeri din Republica Moldova.
“Eu pot demonstra cu paşaportul că pe 5 aprilie mă aflam în Japonia. Or, Republica Moldova nu are ambasadă sau consulat în această ţară. Cel mai apropiat loc în care aş fi putut vota era în China”, a arătat doctorandul în economie Veaceslav Ous (foto) pentru cotidianul.ro.

Cu toate acestea, mare i-a fost mirarea când mama lui s-a dus la secţia de votare şi l-a văzut semnat pe o listă care demonstra că şi-ar fi exprimat opţiunea electorală în Republica Moldova; “nu trebuie să mai spun cu cine votasem”, arată Ous, un suporter neintenţionat al lui Voronin.

Mai mult, în acelaşi document, un alt votant “înregistrat” era Nikon Ous, tatăl lui Veaceslav; numai că acesta decedase cu peste o lună în urmă.
“M-a deranjat că atunci când mama mea a protestat, explicându-le că e mort şi nu poate vota, cei de la secţia de votare au bruscat-o. În legătură cu semnătura mea, i-au spus că e o greşeală, probabil a semnat cineva unde nu trebuia; a tăiat cu propria ei mână numele tatălui meu de pe listă, ceea ce i-a indignat. Pe deasupra, i-au spus să-şi vadă de treaba ei, că nu ştie ea cum se desfăşoară procesul electoral”, povesteşte Ous, precizând că Republica Moldova posedă un sistem performant computerizat de evidenţă a populaţiei şi că includerea persoanelor plecate din ţară şi a celor decedate pe listele electorale nu pare a fi o simplă greşeală.

Vitalie Ciobanu declarase şi el pentru cotidianul.ro că “cimitire întregi au votat pentru Voronin”.
http://www.cotidianul.ro/cum_voteaza_mortii_in_republica_moldova-79772.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc