vineri, 10 aprilie 2009

Moscova ar putea sa pregateasca recunoasterea oficiala a independentei Transnistriei

Virulenta cu care Federatia Rusa a atacat Romania, sprijinind acuzatiile lui Voronin la adresa Bucurestilor, si cererile vehemente de condamnare a evenimentelor de la Chisinau ar putea ascunde de fapt actiunile si adevaratele intentii ale Moscovei. La doar o zi de la luarea cu asalt a principalelor institutii de la Chisinau, simboluri ale statalitatii Moldovei de peste Prut, presedintele Institutului moscovit pentru Strategie Nationala, influentul politolog Stanislav Belkovski, sustinea ca manifestatiile din capitala Moldovei nu sunt altceva decat inceputul unei noi epoci in istoria tarii - inceperea miscarii de integrare cu Romania. Belkovski este autorul planului care presupunea unificarea treptata a Romaniei si Moldovei, cu acordarea independentei pentru Transnistria. "In privinta fortelor straine, in special ale Romaniei, nu cred ca ele au participat la incingerea acestui conflict", a mai spus Belkovski.
Joi, prim-adjunctul sefului comisiei parlamentare din Duma de Stat pentru relatii cu Comunitatea Statelor Independente, Konstantin Zatulin afirma ca, daca in Republica Moldova ar veni la putere forte pro-romane, atunci Rusia ar putea recunoaste independenta Transnistriei.
La aproape doua ore, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vorbeste si el despre o eventuala pierdere a statalitatii Republicii Moldova si aduce in discutie dreptul la autodeterminare a Transnistriei.
La scurt timp, urmeaza "ministrul de Externe" transnistrean, Vladimir Iastrebciak, care, surprinzator, sustine ca principala concluzie care ar trebui trasa din ultimele evolutii de la Chisinau este ca "factorul romanesc" nu a disparut niciodata dupa '90 din Republica Moldova si, cel mai probabil, viitorul Republicii Moldova este integrarea in Romania. Caz care, bineinteles, presupune ca Tiraspolul trebuie "sa-si consolideze in continuare propria statalitate".
De asemenea, spre seara, presedintele Comisiei de afaceri externe din Duma de Stat, Konstatin Kosaciov, abordand un ton total diferit fata de cel folosit marti de oficialii de la Moscova, afirma: "Este foarte greu de spus care este exact scenariul urmat de R. Moldova, pentru ca felul in care au evoluat evenimentele este atipic. Daca existe forte interne extremiste, care vor unirea cu Romania sau intrarea in Uniunea Europeana, atunci nu este nici un amestec din afara". Si continua: "Trebuie sa stim si noi care sunt dorintele si viitorul Moldovei pentru ca acest lucru ne priveste, atat din punct de vedere al cetatenilor nostri din Republica Moldova, cat si din punctul de vedere al problemei transnistrene. Este prematur sa se spuna ca poporul Moldovei vrea sa se uneasca cu Romania si nu am vazut nici un politician european serios care sa reflecteze cu temei asupra posibilitatii unirii Moldovei cu Romania. Dar faptul ca Moldova se afla in cercul tarilor pe care UE intentioneaza sa le plaseze in sfera sa de influenta este un subiect la care Rusia trebuie sa se gandeasca".
Faptul ca serviciile secrete rusesti si-au bagat coada in ceea ce s-a intamplat la Chisinau, nu mai este o surpriza pentru nimeni. Nu este exclus ca scopul sa fie, pana la urma, recunoastere independentei Transnistriei si provocarea unei "uniri fortate", avand in vedere ca autoritatile de la Bucuresti nu au sustinut niciodata asa ceva, militand doar pentru integrarea Moldovei in Uniunea Europeana.

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc