sâmbătă, 20 martie 2010

"Sa nu ne inflamam"?!

Cred ca ati vazut secventa si v-ati cutremurat! Deasupra inscriptionarii "Szovata város", in suportul pentru drapele de pe fatada Primariei din Sovata, flutura steagul secuiesc! Un individ, fioros, il pazea cu securea in mana. Gurile rele spun ca ar fi instalata si o camera de supraveghere, pentru a controla tot ce exista si misca in zona respectiva. Si cand te gandesti ca scena se petrece in Romania de azi! Ce fac autoritatile, obligate sa respecte legea? Nimic. Cum nimic n-au avut de spus, neavand nici cea mai mica reactie, nici Traian Basescu, presedintele Romaniei, nici premierul Emil Boc, nici ministrul Internelor, Vasile Blaga, dupa manifestarile antiromanesti, de la Cluj-Napoca, din 15 martie _ Ziua maghiarilor de pretutindeni _, de prin alte orase din Ardeal. Orbi si muti au fost toti! Iar aceasta tacere vinovata, aceste nepermise concesii ii incurajeaza pe iredentisti, sovini si extremisti, asa cum s-a intamplat in cazurile de la Sovata, Sfantu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc (unde drapelul secuiesc a fost arborat pe Consiliul Judetean) si in alte parti, pe acesti nemernici care, in locul Tricolorului, simbol al statului roman, este inaltata o zdreanta pazita cu securea de un pitarau!

Penibili au fost, comentand secventa, cativa analisti si oameni politici. "Niste nauci!" _ spunea domnul Saftoiu. Eroare! Mare eroare! "Sa nu-i bagam in seama!" _ ne sfatuia Mugur Ciuvica. "Subiect sensibil!" _ clameaza un altul. "Sa nu ne inflamam!" _ cugeta alt penibil naiv. Cu parul in balta da si deputatul Cezar Preda. Si el ne lamurea ca nu trebuie sa ne nelinistim, ca totul ar fi doar un fel de mica furtuna intr-un pahar cu apa, un foc de paie care, desigur, vor trece usor.

Ce sa le mai spui astora? Ca habar n-au pe ce lume traiesc?! Ca bautorii de apa tulbure din Dambovita inca nici n-au auzit ce se petrece prin Ardeal, din 1990 incoace? Ca habar nu au nici de istoria cu pagini cernite a prea mult incercatului Ardeal, nici de suferintele de veacuri ale romanilor majoritari in aceasta parte de tara?!

Adica, "sa nu ne inflamam" cand vedem ca tropaie pe strazile Clujului insii aia din "Batalionul Secuiesc" al Garzii Maghiare, organizatie neonazista, interzisa pana si in Ungaria, purtand numele criminalului de razboi Wass Albert? Oare nu se intorc in mormant victimele masacrului de la Muresenii de Campie si Sucutard, din toamna anului 1940? Ce spun urmasii celor ucisi cu salbaticie, vazand ca, in capitala Ardealului, marsaluiesc niste nemernici in uniforme cu insemne naziste, sub fluturarea steagurilor Ungariei si a celor albe cu dungi rosii, ale lui Arpád? De ce, oare, autoritatile statului roman nu pun piciorul in prag, sa-i ia de guler, sa le aplice legile romanesti, sa-i vare la "Mititica", unde le e locul, dovedindu-le ca Ardealul si Romania nu sunt "sate fara caini", prin care ei sa haladuiasca, precum Voda prin loboda, sfidandu-ne, provocandu-ne, umilindu-ne, ca romani majoritari, in tara noastra romaneasca! Auzeam ca acel "capo" al Batalionului Secuiesc "Wass Albert" a fost retinut. Bravo lor, celor de la Cluj-Napoca! Sa vedem ce va iesi pana la urma.

"Subiect sensibil"? Cum adica? Sa-i lasam sa ni se urce in cap, sa ne inlocuiasca Limba, Imnul si Tricolorul, iar noi sa tacem ca fletii, sa-nghitim, cuminti, toate insultele, sa ne prefacem indiferenti cand ne arunca hardaul cu laturi in cap? Adica, noi mereu sa fim toleranti, ca suntem majoritate, iar ei - mereu agresivi? Ei _ "europeni", noi _ "extremisti" si "sovini", atunci cand cutezam sa le spunem ca se obraznicesc, programatic, si ne provoaca, sistematic, in propria noastra tara?

"Sa nu ne inflamam"? Usor de spus! Din 1990 incoace, asa suntem sfatuiti mereu: "Lasati-i in pace! Cine ii ia in seama?" Numai ca tocmai "naucii" astia, cum ii numeste domnul Saftoiu, nu ne lasa in pace! Indivizi ca astia au ucis romani, la Zetea, Dealu, Cristuru Secuiesc, in alte orase din zona, in zilele de 21-22 decembrie 1989, au profanat statuia Iancului la Targu-Mures, au zdrobit bustul lui Balcescu din Sovata, au incendiat acolo case ale romanilor, au provocat tragedia din 20 martie 1990 de la Targu-Mures, i-au batut, salbatic, pe Mihaila Cofar si pe altii, unii ramasi infirmi pe viata, altii trecuti azi in eternitate.

Cum sa nu te inflamezi, cand vezi si auzi ca, la 15 martie, se clameaza, propagandistic: "Libertate pentru secui!"? N-au avut, oare, libertate, din 1989 incoace, cei vreo 260 de secui declarati la recensamantul populatiei din 2002? Cum sa nu te inflamezi privind padurea aceea de steaguri rosu-alb-verde (ale Ungariei), drapelele fasciste ale lui Arpád, si niciun steag romanesc printre ele? Concepe cineva ca, in America, de pilda, unde exista vreo 40 de milioane de hispanici, s-ar putea inchipui vreo demonstratie a acestora fara drapelul SUA? Domnii Basescu, Boc si Blaga nu ar trebui, ei, in primul rand, sa se intrebe: in ce tara ne aflam? Cum se numeste ea? Si sa condamne acele excese! Cum pot ei suporta, inghiti si tolera asa ceva? Oare Ordonanta 31/2002 sa fie aplicata doar atunci cand este vorba despre maresalul Ion Antonescu? In cazul cultului personalitatii lui Wass Albert, al proliferarii ideilor lui de criminal de razboi, al incercarilor, repetate, de reabilitare, pe toate caile, de cosmetizare a imaginii lui, nu are clare prevederi? Unde-i, care-i rostul si ce face CNCD (Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii)? Doarme.

I-am intreba, apoi, pe aceiasi Traian Basescu, Emil Boc, Vasile Blaga (mai ales pe el!) ce cauta, sub padurea aceea de drapele ale altei tari, ministrul Sanatatii din Romania _ Cseke Attila _, la manifestatia antiromaneasca de la Cluj-Napoca? Era el, cumva, "in strainatate", sau in tara lui _ Romania? Oriunde in lume, pentru un asemenea gest, gafa in toata legea, oricine ar fi, zboara din scaun! Daca nu si-a prezentat demisia, trebuie dat afara! Imediat!

Toate aceste actiuni antiromanesti, anticonstitutionale, antieuropene nu duc, deloc, la vindecarea, ci la redeschiderea unor rani mai vechi.

Asadar, unor guralivi, indemnandu-ne sa inghitim, sa tacem, sa fim blegi, fara reactie, le adresam cateva intrebari firesti! Chiar sa fie normal sa nu zaresti macar un steag romanesc, Tricolorul, la o manifestatie a unei minoritati? Este normal ca, in locul Tricolorului, pe o primarie si un Consiliu Judetean, institutii ale statului, din inima Romaniei, sa fie arborat drapelul secuiesc, pazit cu securea in mana, de un derbedeu? La manuirea securii, a cutitului, a lanturilor, la aruncatorul "Coctailului Molotov", sunt mari mesteri. Au dovedit-o in martie 1990! E "firesc" sa ceara autonomia, pe criterii etnice, a Tinutului Secuiesc, cea de-a doua limba oficiala in stat, o noua regionalizare, de fapt, federalizarea Romaniei?

Se spune ca "cine seamana vant culege furtuna"! Revenirea UDMR, in ultima vreme, la "reteta" din 1990 nu poate avea, drept efect, decat resentimentele din aceste zile.

Bine ar fi ca organele in drept, chemate sa aplice legea, sa priveasca mult mai serios, cumpanind, din mai multe puncte de vedere, si afirmatia lui Marko Bela, referitoare la "ajutorul" care, in 20 martie 1990, l-au dat maghiarilor "tiganii", "romii, cum li se spune azi", dupa exprimarea liderului UDMR, pe la Ernei, Dumbravioara, Dealul Sangeorgiului. Gura pacatosului adevar graieste!

Naivilor care continua, in pofida atator dovezi, sa sustina ca ar fi vorba doar despre niste "nauci", dusi cu pluta de-acasa, iar noi n-ar trebui sa ne inflamam, le aducem aminte o "istorioara" de demult. Intrand in Biblioteca Academiei la ora fixa (puteai sa-ti potrivesti ceasul dupa el!), savantul Nicolae Iorga l-a vazut, la locul lui obisnuit, pe istoricul Stefan Metes, foarte trist. Era cam prin 19 august. "Ce-i cu tine, Stefane? Ce te framanta?" "Domnule profesor, mi-e frica tare ca pierdem Ardealul!"- i-a replicat acesta. "Fugi, ma, Stefane! Doar avem armata, avem legi, avem tratate internationale!" _ i-a replicat Iorga. Si, cu toata armata, legile si tratatele internationale, la 30 august 1940, pierdeam nordul Ardealului, urmare a Diktatului de la Viena.

Asa se scrie istoria. Chiar daca, azi, alta-i situatia, sunt alti iredentisti, alti extremisti, alti sovini. Alte gaste in aceeasi traista! Si un singur adevar: "Somnul ratiunii naste monstri!" .

LAZAR LADARIU
http://www.cuvantul-liber.ro/editorial.asp

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc