luni, 4 aprilie 2011

Drapelul României a făcut loc drapelului Ungariei în Piaţa Unirii. Ministrul Resurselor Naţionale din Ungaria: “Clujul e al nostru!”

Aproximativ 600 de cetăţeni au participat astăzi la inaugurarea oficială a statuii lui Matei Corvin. Doar două drapele oficiale ale României şi-au făcut loc printre mulţimea de drapele ale extremiştilor unguri de la HVIM, steagurile galben-albastre ale “ţinutului secuiesc” şi cele ale Ungariei. Mai mult, un tricolor românesc care încadra steagul Uniunii Europene a fost coborât de către autorităţile locale pe parcursul ceremoniei inaugurării şi în locul lui a fost ridicat drapelul Ungariei.

Deşi pledează pentru multiculturalitate, viceprimarul “tuturor clujenilor”, Laszlo Attila s-a adresat în discursul său numai populaţiei ungureşti, refuzând să vorbească în limba română.

La scurt moment după cuvântarea viceprimarului, ministrul Resurselor Naţionale din Ungaria – Rethelyi Miklos s-a adresat ungurilor: “Clujul e al nostru şi se vede asta pretutindeni, chiar şi în statuia pe care o inaugurăm astăzi! [...] Clujul nu poate supravieţui fără maghiari”.

Cu tristeţe în suflet, directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, dl Ioan Piso a observat că la eveniment prezenţa românilor cu drapele roşu-galben-albastre a fost nulă, în ciuda faptului că regele sărbătorit a fost la origini şi român. “Trebuia să fim cu toţii prezenţi în Piaţa Unirii, să participăm la inaugurare şi să sărbătorim împreună, românii şi maghiarii”, a declarat dânsul.

Printre cei aproximativ 20 de membri ai HVIM prezenţi la eveniment s-a putut observa şi existenţa unui cetăţean care arbora drapelul formaţiunii politice Jobbik.

Printre cei care au luat cuvântul cu prilejul inaugurării statuii s-au numărat vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România, Kelemen Hunor, europarlamentarul Tokes Laszlo, şi primarul Sorin Apostu (bucuros ca la Cluj “s-a putut trece peste conflictul artificial” dintre români şi unguri).

Parcarea din Piaţa Unirii a fost împânzită de maşini cu numere de înmatriculare de Covasna care aveau lipite pe ele stickere cu Ungaria Mare, iar Kelemen Hunor încă este aşteptat să facă o vizită la Muzeul Naţional de Istorie a Trasilvaniei, unde încă nu a pus piciorul de la numirea sa în poziţia de ministru al culturii.

M. S.

http://www.napocanews.ro/2011/04/drapelul-romaniei-a-facut-loc-drapelului-ungariei-in-piata-unirii-ministrul-resurselor-nationale-din-ungaria-clujul-e-al-nostru.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc