joi, 3 aprilie 2008

La Varnita - 1 aprilie 2008 - lacrimi si reculegere

La Varnita - 1 aprilie 2008 - lacrimi si reculegere
Ieri 1 aprilie, la Fantana Alba in Nordul Bucovinei, martirii romani ucisi de trupele sovietice in 1941 au fost comemorati, transmite Romanian Global News.
„Indurerati venim aici de fiecare data, mai ales dumneavoastra, cei de la Cupca, Suceveni, Petreceni, Camenca, Hliboca, Priscareni, Carapciu, Iordanesti, Ropcea, Patrauti, Ciudei si din alte sate de pe valea Siretului”, se arata in mesajul citit de Aurica Bojescu. „Cu acelas gand va aduc mesajul dlui Ion Popescu, deputat in Parlamentul Ucrainei.
1 aprilie 1941. Varnita. Nevinovati au fost...
Nu au vrut sa fuga cum se vorbeste uneori, ci fiind manipulati de cei ce raspandeau zvonuri, au vrut sa treaca pasnic frontiera conform cererilor depuse prin primarii la organele oficiale de la Storojinet si Hliboca, si au fost impuscati...
Si nu au dreptate acei care sustin ca au fost doar un numar mic de persoane, pentru ca exista fotografii, care marturisesc despre gropile comune dezgropate ulterior, ceea ce dovedeste ca aici odihnesc un numar foarte mare de frati si surori de-ai nostri. Aceste dovezi istorice i-au impresionat foarte mult pe toti participantii de duminica trecuta, care a avut loc la Centrul Bucovinean din Hliboca cu participarea mai multor istorici si oameni de stiinta.
Doar ideea integrarii europene ne da speranta intr-un viitor fara frontiere si totodata incredere, ca asemenea tragedii nu se vor repeta niciodata.
„Comunitatea Romaneasca din Ucraina” a initiat ca de fiecare data pe 1 aprilie in toate scolile din raion sa aiba loc o lectie educativa de istorie in memoria celor cazuti la Varnita.
Sa tina minte copii, sa avem treaza constiinta.Sa respectam dreptul la Memorie si sa i-l cerem respectat. Sa nu se repete ce s-a intamplat si anul acesta.Cine a indraznit sa ridice securea la brazii crescuti din pamantul insangerat? Ei duc aceasta responsabilitate fata de cei ce zac in acest capat de padure si au fost obligati la insistenta noastra sa amenajeze in mod cuvenit.
Acesti martiri nu au murit, ei sunt vii in memoria rudelor, urmasilor neamului nostru si in inimile celor prezenti astazi aici.Datoria noastra a tuturor este sa ridicam aici un memorial demn martirilor neamului.
Sa le fie tarana usoara.Si asa sa ne ajute pe toti Bunul Dumnezeu”.
La ceremonie au participat si consulul general al Romaniei la Cernauti, Romeo Sandulescu si consilierul diplomatic Iustinian Focsa. Au fost prezenti mai multi reprezentanti din judetul Suceava in frunte cu presedintele Consiliului judetean Gavriil Marza. Au fost prezenti reprezentanti ai autoritatilor locale ucrainiene reprezentati de seful Administratiei regionale Cernauti Volodimir Culis, presedintele Consiliului regional Ivan Silepnitki si conducerea raionului Hliboca.
Slujba divina au infaptuit-o 7 preoti care au sfintit locul pentru memorial.
http://www.rgnpress.ro/Social/La-Varnita-1-aprilie-2008-lacrimi-si-reculegere.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc