miercuri, 2 aprilie 2008

Masacrul antiromanesc de de la Fantana Alba la1 aprilie 1941 readus in memorie la Hliboca

Masacrul antiromanesc de de la Fantana Alba la1 aprilie 1941 readus in memorie la Hliboca
La initiativa Uniunii Interregionale „Comunitatea Romaneasca din Ucraina” duminica, 30 martie 2008 la Centrul Bucovinean Independent de Cercetari Actuale a avut loc un Simpozion consacrat evenimentelor tragice de la Varnita (Fantana Alba) la 1 aprilie 1941, transmite Romanian Global News. Tragedia de la Fantana Alba este una din cele mai sangeroase pagini din istoria romanilor din Nordul Bucovinei. In aceste locuri Armata Sovietica a instalat frontiera dupa 28 iunie 1940. Populatia din nordul Bucovinei traia cu frica si spaima de regimul comunist sovietic. La 1 aprilie 1941 mii de romani, oameni pasnici din satele de pe valea Siretului, inclusiv batrani, femei si copii, cu cruci, icoane si prapore bisericesti s-au indreptat spre frontiera din dorinta de a trai liberi in Tara lor – Romania. Dar in padurea Varnitei de langa Fantana Alba la vre-o 2 km de frontiera au fost intampinati cu foc de mitraliere de catre granicerii sovietici. Autoritatile au tinut mult timp sub tacere acest eveniment. Nici pana azi nu se cunoaste exact numarul victimelor acestei tragedii. Aflam despre aceasta doar din spusele martorilor oculari, care prin minune au ramas vii, mai sunt si astazi in viata si care cu durere in suflet de fiecare data la 1 aprilie povestesc din amintirile lor despre acel macel. Ideea integrarii europene aduce speranta intr-un viitor fara frontiere si totodata incredere, ca asemenea tragedii nu se vor repeta niciodata.
Invitatul de onoare la eveniment, domnul Marian Olaru a tinut un discurs privitor la contextul care a generat aceasta tragedie. De asemenea alti profesori, istorici, oameni de stiinta au tinut cuvantari pe aceasta tema, dar au participat si victime ale tragediei de la Fantana Alba, care si-au impartasit marcanta experienta.
Toti cei prezenti au sustinut propunerea de a cere autoritatilor locale ca pe 1 aprilie in scolile din raion si chiar din regiune sa se organizeze o lectie educativa de istorie pe tema masacrului de la Fantana Alba.
Iar participarea la 1 aprilie la traditionala slujba de pomenire a martirilor romani de la Fantana Alba e o datorie a celor vii.
La acest simpozion au fost prezenti deputatii romani din Consiliul raional Hliboca de pe lista Partidului regiunilor, care la sedinta fractiunii au sustinut toate demersurile privind situatia referitoare la taierea brazilor de pe pamantul insangerat al martirilor romani de la Fantana Alba.
http://www.rgnpress.ro/Social/Masacrul-antiromanesc-de-de-la-Fantana-Alba-la1-aprilie-1941-readus-in-memorie-la-Hliboca.html

2 comentarii:

leonghoticus spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
leonghoticus spunea...

Patriarhul Ro ar trebui ca de 1 aprilie sa mearga la Fantana Alba in memoria acelor suflete nevinovate ce s au jertfit pentru simplu fapt ca vroiau sa traiasca in Ro . Biserica Ro nu se poate separa spre muntele Athos cu excursii diverse organizate sau alte activitati si parasi locurile cu adevarat memorabile si pline de strigatul nevinovat al sangelui ,acolo fiind ingropati copii parinti batrani...jumatate din ei fiind doar raniti... si ingropati de vii !

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc