vineri, 15 mai 2009

Din universul lui Laszlo Tokes: Schimbarea politica la deconcentrate este sinonima cu purificarea liderilor maghiar

Laszlo Tokes a criticat, joi, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Oradea, schimbarea directorilor de institutii deconcentrate pe criterii politice, pe care o considera sinonima cu incercarea de "purificare" a liderilor de etnie maghiara, transmite NewsIn.
"Asa cum nu se numeste un crestin in fruntea bisericii musulmane, de exemplu, sau invers, tot asa si noi avem dreptul ca ungurii nostri sa ne conduca", a afirmat episcopul Laszlo Tokes, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta joi, la Oradea, alaturi de Szilagyi Zsolt, seful sau de cabinet europarlamentar.
Cei doi considera ca schimbarea sefilor de deconcentrate pe criterii politice este o incercare a Guvern de a "purifica" liderii maghiari. "Cineva care nu intelege de ce maghiarii din Romania au nevoie de autonomie culturala si pe plan educational, nu va intelege nici ce inseamna pentru ei dreptul a isi conduce singuri sistemul de educatie, spre exemplu" a mai spus Tokes.
Episcopul reformat Tokes Laszlo a mai precizat ca sustine intrutotul demersul Uniunii Pedagogilor Maghiari din Romania, organizatie care si-a manifestat dezaprobarea fata de schimbarea inspectorilor scolari de etnie maghiara. Europarlamentarul Tokes Laszlo a afirmat ca ia in calcul chiar si posibilitatea de a initia un protest la nivelul Parlamentului European legat de aceasta situatie din Romania.
La randul sau, liderul UDMR, Marko Bela, a declarat miercuri ca a incercat sa discute cu Emil Boc despre demiterile operate la nivelul inspectoratelor scolare din judetele cu populatie majoritar maghiara, dar ca premierul a avut o "atitudine neplacuta".
"Trebuie sa va spun ca nu mi-a placut atitudinea dumneavoastra de acum cateva zile, cand v-am sunat in legatura cu demiterile din institutiile deconcentrate si mi-ati raspuns ca nu puteti discuta aceasta problema decat dupa dezbaterea motiunii de cenzura", i s-a adresat Marko Bela premierului Boc miercuri, in cursul dezbaterii motiuni de cenzura. Anterior, in discursul rostit in fata Parlamentului, Marko Bela a criticat Ordonanta deconcentratelor, aratand ca, din perspectiva UDMR, aceasta masura, prin care au fost demisi si specialisti maghiari, arunca Romania cu zece ani in urma.
"Demiterile in lant nu vor general solidaritate, ci nemultumiri si instrabilitate. Nu neg ca prezenta specialistilor maghiari in conducerea unor institutii se datoreaza si influentei politice a UDMR in anii precedenti", a spus Marko Bela, criticand demiterea maghiarilor mai ales din inspectoratele scolare.

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-05-15&id=27974

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc