marți, 2 februarie 2010

Hărţuite de şovinii unguri din UDMR şi PCM, ajutate de Ambasada Italiei la Bucureşti

Copii de la Casa ,,Sfântul Iosif” din Odorhei, ajutaţi de Ambasada Italiei la Bucureşti. Aşezământul a primit o donaţie din partea Centrului Cultural Italian din Braşov

Centrul Cultural Italian din Braşov, sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti, a donat, sâmbătă, o sumă de bani, Aşezământului ,,Sfântul Iosif” din Odorheiu-Secuiesc, acţiunea făcând parte dintr-un program mai amplu al acestei instituţii, de finanţare a unor categorii sociale defavorizate. Ideea acţiunii caritabile îi aparţine personal preşedintelui Centrului Cultural Italian din Braşov, Enzo Tomasi, care a aflat din presa naţională că la Odorhei există un aşezământ unde mai multe măicuţe greco-catolice fac eforturi deosebite pentru a asigura un trai decent unui număr de 125 de copii. ,,Scopul nostru este să-i sensibilizăm pe oamenii de afaceri şi, în general, pe cei cu posibilităţi financiare să se alăture la astfel de acţiuni, care în final nu fac decât să îmbunătăţească traiul celor cu care soarta nu a fost atât de îngăduitoare”, au precizat reprezentanţii Centrului Cultural Italian din Braşov.
Donaţia a fost făcută personal de preşedintele Centrului Cultural Italian din Braşov, Enzo Tomasi, care nu a dorit să dezvăluie suma donată, precizând că important este gestul şi faptul că sunt alături de cei care au nevoie. De altfel, oficialul italian s-a arătat extrem de emoţionat de ceea ce a văzut la Odorheiu-Secuiesc. ,,Este foarte emoţionat ce am descoperit aici şi sunt surprins. Acum am făcut o donaţie dar intenţionăm, împreună cu ambasada noastră, să găsim soluţii pentru a sprijini aceşti copii”, a afirmat Enzo Tomasi.

Aşezământul ,,Sfântul Iosif” din Odorhei găzduieşte 125 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani, cu religii şi etnii diferite, proveniţi din mai multe judeţe ale ţării. De ei au grijă 14 măicuţe din Congregaţia ,,Inimi Neprihănite”, care fac eforturi permanente pentru a le asigura copiilor tot ceea ce au nevoie. Ele sunt strigate cu apelativul ,,mama” sau ,,soră”. Fac curat, se joacă, învaţă şi se roagă împreună, exact ca într-o familie. Pentru că este o instituţie privată, practic, toate cheltuielile de întreţinere sunt suportate din ajutoare şi donaţii. ,,Eu spun mereu că sunt cea mai fericită mămică pentru că am 125 de copii. Şi mai spun că în această casă se întâmplă în fiecare zi o minune, pentru că vin oameni binecuvântaţi care ne lasă bani la altar. Plătim 200 de milioane pentru întreţinere, 60 de milioane la curent, acum nu avem nici o datorie”, a spus sora Emilia Trif.
Prezenţa în Odorheiu-Secuiesc a copiilor de la Casa ,,Sfântul Iosif” a fost privită, mulţi ani, ca o încercare de schimbare a procentului etnic a oraşului locuit preponderent de maghiari. Aşezământul a fost construit de Fundaţia elveţiană ,,Basel Hilft” care a dorit, de la bun început, să ofere găzduire copiilor orfani. După ce imobilul cu 200 de camere de pe Dealul Cserehat din Odorheiu-Secuiesc a fost finalizat, autorităţile locale au vrut să-i schimbe destinaţia şi să amenajeze un centru cultural sau o facultate maghiară.
Reprezentanţii fundaţiei elveţiene s-au împotrivit şi au donat clădirea Congregaţiei ,,Inimi Neprihănite”. Primăria din localitate a recurs la justiţie, în încercarea de a pune mâna pe clădire, la un moment dat măicuţele fiind aruncate în stradă, cu bagajele şi mâncarea închise în clădire. Au revenit în decembrie 1997, cu ajutorul Jandarmeriei şi Poliţiei, care le-au păzit timp de trei ani.
În 2008 procesul s-a încheiat iar măicuţele greco-catolice au avut câştig de cauză, dar Consiliul local din Odorheiu-Secuiesc a atacat în instanţă şi contractul de concesiune, procesul aflându-se pe rol.

http://www.napocanews.ro/2010/02/hartuite-de-sovinii-unguri-din-udmr-si-pcm-ajutate-de-ambasada-italiei-la-bucuresti.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc