In cadrul unei noi runde de negocieri purtate, vineri, la Targu Mures cu UDMR, Partidul Civic Maghiar a acceptat sa aiba candidati pe lista Uniunii, insa nu a fost de acord cu numarul de mandate propus de UDMR. La discutiile care au durat aproximativ cinci ore au participat, printre altii, presedintele executiv al UDMR, Hunor Kelemen, si liderul Partidului Civic Maghiar, Jeno Szasz.
"In ce priveste reprezentarea pe listele UDMR a deputatilor sau candidatilor PCM, noi am facut o oferta care pleaca de la rezultatele obtinute de fiecare parte in alegerile locale, adica 85% -UDMR si 15%- PCM", a declarat, la finalul negocierilor, Hunor Kelemen, presedintele executiv al UDMR.
Hunor Kelemen a aratat ca, in cadrul discutiilor, UDMR a facut o propunere referitoare la asumarea riscului in obtinerea mandatului de catre PCM, dar si asumarea raspunderii comune, in sensul ca exista colegii uninominale unde mandatul poate fi obtinut 100%, sunt colegii unde mandatul e greu de obtinut si nu este sigur si exista colegii uninominale, judete, unde mai mult ca sigur nu vor fi obtine mandate, chiar daca, proportional, UDMR va avea aceeasi reprezentare ca si in perioada 2004-2008.
"Noi am sustinut in functie de aceasta categorizare a colegiilor si a judetelor o propunere concreta in ce priveste impartirea colegiilor si asteptam raspunsul colegilor nostri de la PCM pana maine, la ora 11.00, cand incepe sedinta Presedintilor Organizatiilor Teritoriale, la Cluj. Pot sa va spun ca intalnirea de azi a fost una constructiva, cu toate ca, pana maine dimineata, la ora 11.00, asteptam un raspuns. A fost o intalnire in spirit pozitiv in ideea de a gasi o solutie buna pentru maghiarii din Romania", a sustinut Hunor Kelemen.
Presedintele executiv al UDMR a precizat ca Uniunea a propus ca doua locuri eligibile sa revina PCM in functie de colegiile in care poate fi sigur de obtinerea unor mandate, adica in 14 colegii uninominale, unde maghiarii traiesc in majoritate. "Am spus ca aceasta propunere este corecta pentru PCM si in functie de rezultatele obtinute in alegerile locale, adica 85 la 15.
Trebuie sa spun ca am mai avut si un alt argument: vom alege Parlamentul national, nu un parlament regional, nu putem vorbi doar despre Secuime, unde sa obtina PCM toate locurile eligibile si in rest sa nu fie prezent si sa nu-si asume riscul. In rest, noi trebuie sa venim cu candidati in fata electoratului, care sunt credibili, care au si au avut sustinerea populatiei maghiare si la alegerile locale", a sustinut reprezentantul UDMR.
Acesta a mai spus ca UDMR trebuie sa vina cu propuneri de candidati credibili, atat in Secuime, cat si in alte zone, si ca din acest punct de vedere nu poate merge pe o varianta care nu este echitabila, care nu este proportionala. "Propunerea UDMR a fost un loc eligibil in Harghita si un loc in Covasna pentru PCM, la deputati sau la senatori. Si noi am spus ca cel mai important este sa avem candidati credibili care au sustinerea populatiei.
Am propus 1 la 1. PCM nu a acceptat, dar sunt convins ca vor accepta", a accentuat Hunor Kelemen. Liderul Partidului Civic Maghiar, Jeno Szasz, a declarat, la randul sau, ca oferta UDMR era pentru Harghita si Covasna cate un loc, dar ca aici trebuie facuta o diferentiere, deoarece un colegiu uninominal pentru Camera Deputatilor are o arie mai restransa decat pentru Senat.
"Daca pornim din calculele facute, indiferent daca de UDMR sau de noi - 85%-15% varianta UDMR-ului, 80%-20% varianta noastra - totusi, trebuie sa facem o diferentiere pentru judetele din Tinutul Secuiesc. In Harghita si Covasna, rezultatul (alegerilor locale- n.r.) era de aproape 60 cu 40%, iar din acest punct de vedere, pentru aceste judete, ar trebui sa facem un altfel de calcul decat sa generalizam la nivel de tara.
Si din acest punct de vedere, eu am speranta pana maine ca UDMR-ul va onora deschiderea noastra", a afirmat Szasz. El a precizat ca, fata de alegatorii PCM, solutia trebuie sa fie echitabila si ca PCM solicita o asemenea echitate din partea UDMR in Harghita si Covasna.
Printre punctele in care UDMR si PCM au cazut de acord se mai regasesc: asigurarea unei reprezentari puternice in Parlamentul Romaniei; interesele maghiarilor in ce priveste reprezentarea politica, dar si modul in care va functiona eventualul grup parlamentar UDMR-PCM, daca se va ajunge la o intelegere electorala.
http://www.stirilocale.ro/mures/PCM_accepta_sa_candideze_pe_lista_UDMR_si_vrea_mai_multe_mandate_IDN556245.html
Ori laie, ori bălaie!
-
Ori laie, ori bălaie! 4 octombrie 2013|Doctrină naţionalistă, Lingvistică
Ori laie, ori bălaie sau Mihai Vinereanu versus Anonimul Basarabean Domnul
Miha...
Acum 19 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu