joi, 4 octombrie 2007

Senatorul Antonie Iorgovan a încetat din viaţă

Senatorul Antonie Iorgovan a încetat din viaţă la Viena, în urma unui stop cardio-respirator. Senatorul ar fi urmat să fie operat, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Iorgovan, în vârstă de 59 de ani, suferea de mai multă vreme de cancer la pancreas, fiind de mai multe ori internat pentru tratament la clinici atăt din România cât şi din Austria. Starea sa de sănătate se deteriorase în ultima vreme. Acesta a fost mutat la începutul săptămânii trecute la secţia de terapie intensivă a Spitalului Universitar, unde a fost internat la secţia de Oncologie pentru a fi supus unor investigaţii.

Antonie Iorgovan s-a născut la 9 august 1948 în satul Gornea, judeţul Caraş Severin. A fost absolvent cu diplomă de merit al Facultăţii de Drept din Bucureşti, iar în 1979 a obţinut titlul de Doctor în Drept al Universităţii Bucureşti cu teza de doctorat “Răspunderea contravenţională”.

Din anul 1972, Antonie Iorgovan a fost şi-a început cariera didactică la Catedra de Drept Public a Facultăţii de Drept de la Universitatea Bucureşti. În paralel cu activitatea didactică, prof. Iorgovan a devenit din anul 1996 avocat pledant în Baroul Bucureşti, fiind coordonatorul Societăţii civile de avocaţi „Prof. Iorgovan şi Asociaţii”.

Antonie Iorgovan a fost unul dintre cei mai cunoscuţi şi influenţi politicieni români. Supranumit “Părintele Constituţiei”, el a condus colectivul care a elaborat prima Constituţiei a României post-decembristă. Iorgovan a fost un om de stânga, care tot timpul şi-a asumat convingerile politice.

Activitatea parlamentară a început-o ca senator independent în 1990, dar a întrerupt-o în 1992 când a fost numit de către Senatul României în demnitatea de judecător la Curtea Constituţională. După demisia sa din această funcţie a revenit pe scena politică, de data aceasta în fruntea Mişcării Ecologiste din România, perioadă în care a cochetat şi cu ideea de a deveni preşedinte al României.

Ca parlamentar a revenit după alegerile din anul 2000, când a fost ales senator de Prahova din partea Partidului Democraţiei Sociale din România (actualul PSD), mandat reînnoit la alegerile din anul 2004. Aceasta este de altfel ultima funcţie politică importantă pe care Antonie Iorgovan a deţinut-o pe scena politică românească.

http://www.antena3.ro/
Dumnezeu sa-l odihneasca!

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc