miercuri, 3 octombrie 2007

Bust al revolutionarului pasoptist Gheorghe Pomut, dezvelit la Jula

Jula, Ungaria/Romanian Global News

02 octombrie 2007
Localitatea maghiara Jula va gazdui sambata, 13 octombrie, ceremonia de dezvelire a unui bust al lui Gheorghe Pomut (foto) revolutionar pasoptist, nascut in Jula.Totodata, cu aceasta ocazie se va inaugura si Piata Pomut, transmite corespondetul Romanian Global News in Ungaria. Piata Pomut se gaseste in cartierul numit Orasul Mare Romanesc. In aceeasi zi, la Centrul de Documentare si Informare al Autoguvernarii pe tara a romanilor din Ungaria, ATRU, se va deschide si o expozitie despre legendarul Gheorghe Pomut.
Gheorghe Pomut s-a nascut la data de 31 mai 1818, intr-o familie romaneasca din orasul Jula, aflat in comitatul Bekes (astazi pe teritoriul Ungariei). Parintii, romani de religie ortodoxa, i-au asigurat accesul la invatatura, incat a putut studia arta militara la Academia Militara din Viena (Austria) si la cea din Saint Etienne (Franta). Dupa absolvirea studiilor universitare, a devenit procuror regal, iar mai tarziu si-a deschis un birou de avocatura. In 1848 a participat la revolutia pasoptista ungara, iar la scurt timp s-a inrolat ca voluntar in armata de honvezi. A lucrat o perioada ca secretar in subordinea guvernatorului fortului Komarom, Ujhazy, combatant revolutionar in miscarea lui Kossuth Lajos. Unitatea militara in care a luptat a obtinut o serie de victorii in luptele din vara anului 1849, iar Pomutz a fost ridicat la rangul de capitan.
George Pomutz, pentru a scapa de condamnarea harazita lui de guvernul austriac, s-a refugiat spre sfarsitul anului 1849 mai intai in Italia si apoi in Germania. Fiind inca tanar, a ales sa emigreze in Statele Unite ale Americii, tara al carei cetatean devine in anul 1855. Este acceptat in anul 1861 ca locotenent in cadrul Regimentului 15 de Infanterie din Iowa, Pomutz a fost promovat ca locotenent major si apoi adjutant si devenit erou inca din viata prin faptele sale de arme din luptele de la Shilloh, Corinth, Vicksburg, Atlanta, Savannah, informeaza Wikipedia.
In vara anului 1863 este promovat la gradul de maior, iar apoi in mai 1864, la inceputul bataliei pentru orasul Atlanta, generalul Frank P. Blair il aduce la Cartierul General al Armatei Nordiste si il avanseaza la gradul de “Provost Marshall” al Regimentului 17. In august 1864 Pomutz cere permisiunea sa se intoarca la Regimentul 15 Iowa, i se aproba transferul si i se ofera comanda Regimentului, fiind promovat la gradul de locotenent-colonel.
Generalul Pomutz a fost de asemenea membru al Organizatiei Fostilor Voluntari, al Legiunii Credincioase si al Ordinului Sageata Albastra ("Blue Arrow Order"). Peste doi ani, in 1865, ca o recunoastere a meritelor sale militare, Senatul american ii confera gradul de general de brigada.
Dupa razboi, George Pomutz se intoarce la Keokuk. Aici primeste vestea numirii sale in functia de consul al Statelor Unite la Sankt Petersburg (Rusia), numire care are loc la data de 16 februarie 1866. Succesorul presedintelui Ulysses Grant, presedintele Rutherford B. Hayes il promoveaza pe Pomutz la rangul de consul general in anul 1874.

http://www.rgnpress.ro/

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc