marți, 16 octombrie 2007

Canacheu, sub umbrela PD, incearca blocarea recunoasterii romanilor din Balcani si Basarabia




Bucuresti, Romania/Romanian Global News
marţi, 16 octombrie 2007
Image
Deputatii vor da vot final saptamana viitoare asupra cererii sefului statului de reexaminare a Legii privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni. Comisia pentru drepturile omului a reanalizat proiectul si a adoptat un amendament care prevede ca 'prezenta lege reglementeaza drepturile persoanelor de etnie romana, precum si ale celor care apartin filonului cultural romanesc, respectiv rumani, vlahi, valahi, aromani, macedoromani, meglenoromani, istroromani, moldoveni etc, din afara granitelor Romaniei, denumiti în continuare romani de pretutindeni, avand ca scop mentinerea, promovarea si afirmarea identitatii lor culturale, etnice, lingvistice si religioase', transmite Amos News reluata de Romanian Global News.
Vicepresedintele Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputatilor, Ion Sasu, a spus ca s-a ajuns la concluzia ca varianta initiala de subordonare a Departamentului romanilor de pretutindeni la Guvern este optima si ca este necesara specificarea mai exacta în lege a sintagmei 'romani de pretutindeni', a denumirilor sub care sunt cunoscuti în afara granitelor tarii conationalii romani.
Deputatul PSD Titus Corlatean, initiatorul actului normativ, a declarat ca membrii Comisiei au decis pastrarea formulei prin care Departamentul romanilor de pretutindeni sa fie în subordinea Guvernului.
Corlatean a propus votarea proiectului legislativ pe motiv ca 'romanii au nevoie de aceasta lege, care ar fi trebuit adoptata acum sapte ani'.
In tot acest timp, umbland prin sala, Costica Canacheu ( foto) si-a convins colegii de la PD sa nu voteze amendamentul care prevede ca 'prezenta lege reglementeaza drepturile persoanelor de etnie romana, precum si ale celor care apartin filonului cultural romanesc, respectiv rumani, vlahi, valahi, aromani, macedoromani, meglenoromani, istroromani, moldoveni etc, din afara granitelor Romaniei, denumiti în continuare romani de pretutindeni…”. Motivatia ascunsa a lui Canacheu, pe care tovarasii sai de partid nu o cunosc (sau se fac ca nu o cunosc..?!), este aceea ca, prin recunoasterea prin lege a aromanilor ca romani, visele grupului de interese pro-grecesti - si anume ca aromanii sa fie declarati minoritate nationala in Romania - se spulbera. Canacheu este cel care este bagat in fata si coordoneaza o miscare de recunoastere a aromanilor ca minoritate nationala in Romania. Nu in Grecia, nu in Albania, nu in Macedonia, nu in Bulgaria, tari in care se afla grosul ramurii sudice a poporului roman. Intentia ascunsa a intereselor grecesti este ca odata recunoscuti ca minoritate nationala in Romania, aromanii nu vor mai putea fi aparati de Romania exact acolo unde lor nu li se acorda niciun drept, adica in Grecia...
Subordonarea, de catre Canacheu, a intereselor nationale unor interese potrivnice Romaniei si romanilor se pare ca nu deranjaza prea mult pe liderii PD.
Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a afirmat ca democratii se afla într-o dilema.
'Suntem în dilema de a vota pentru sau contra, întrucat sunt multe chestiuni care nu sunt tocmai constitutionale în aceasta lege. Aceasta definire a numelor sub care ar fi cunoscute unele comunitati romanesti din afara granitelor nu este chiar cel mai binevenit lucru. Definirea unor minoritati se face conform Constitutiei Romaniei, iar introducerea denumirilor este limitativa', a aratat Radulescu.
Romanian Global News va face publice in fluxurile de stiri de maine, documentele trimise de Canacheu la Strassbourg in care cere recunoasterea aromanilor ca minoritate nationala in Romania, reclamand statul roman ca nu vrea recunoasterea asa zisei minoritati aromane.

http://www.rgnpress.ro/

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc