luni, 15 octombrie 2007

Gavarisi transnistreana, Orbane?

-- Multor romani li s-a parut, poate, aberanta ultima actiune agresiva a Republicii Moldova indreptata impotriva Romaniei. Aceasta este, insa, un mizilic pe langa ce ne-au facut "moldovenii" la Bruxelles.
Pentru prima oara parca, multimi de oficiali romani au protestat in cor la tupeul autoritatilor de la Chisinau de a bloca mai multe delegatii romanesti la granita artificiala a micii republici inventate de Stalin si strategii URSS. Ce nu au observat multi este ca avem, inca, de-a face cu granita dintre CSI cu NATO si UE si ca soldatul rus scruteaza teritoriul inamic nu numai de la Nistru, ci si de pe Prut. Iar Vladimir Voronin, generalul de plumb al Moscovei, tocmai s-a intors de la "congresul popoarelor" CSI desfasurat la Dusanbe. Aici s-a "intarit", printre altele, Tratatul colectiv de Securitate al CSI si protocolul de colaborare, inclusiv militara, cu Organizatia Cooperarii de la Shanghai, un colos mondial care bate la fund UE si prin care China are o noua granita cu SUA, pe Marea Neagra. Revolta este maxima la Bucuresti. Suntem doar in campanie. Dar isi asuma oare cineva responsabilitatea pentru stadiul in care au ajuns, din nou, relatiile dintre cele doua state romanesti?

Graficul agresivitatii in crescendo a Chisinaului este la indemana oricarui observator al zonei: de la blocarea transmisiilor TVR si batjocorirea istoriei Romaniei la scandalul vizelor si al dublei cetatenii. Nimic nou pe frontul de est. Doar MAE face pe mortu-n papusoi. Iar Cioroianu permite papagaliceste - de la Ungureanu mostenire -, ca Ungaria si Bulgaria sa reprezinte perfect, sub acoperire europeana, interesele ungro-slave in spatiul vecinatatii apropiate a UE, Rasaritul Romanesc. Podul de gheata s-a reinstalat peste Prut, inainte chiar de venirea iernii siberiene. Miza, desi putini vor sa recunoasca, este, de fapt, Transnistria, garnizoana Rusiei aflata la putin peste 200 de kilometri de o baza militara importanta a SUA la Marea Neagra, pe teritoriu romanesc. O provocare care, daca ar fi corect abordata, ar putea duce la dezintegrarea statului artificial moldovenesc. Din pacate, administratia romaneasca este incapabila sa o rezolve singura. Si asta nu-i nimic, pe langa ce incaseaza Romania cu mana ei.

Pentru ca bomboana moldoveneasca pe coliva Romaniei a fost pusa deja de cateva luni bune, aproape de necrezut, cu stiinta tuturor factorilor abilitati sa apere statul roman si spre bucuria tuturor dusmanilor insulei de latinitate. Incredibil: UE a recunoscut si oficializat "limba moldoveneasca"! Pe care Romania este obligata acum sa o inghita, pe nemestecate. Rezultatul operatiunii inteligentelor de la Moscova si Chisinau ar trebui sa cada ca o ghilotina peste capetele responsabililor romani: de la ambasadorul nostru la UE, Lazar Comanescu - "4500 euro", la ministrul de Externe Adrian Cioroianu si aparatul din SIE care se presupune ca serveste Romania. Stirea ne-a picat in brate saptamana trecuta, strecurandu-se pe neobservate prin spatiul publicistic romanesc. Pe 10 octombrie, Comisarul european al Justitiei, Franco Frattini, a semnat cu ministrul de Externe Andrei Stratan Acordul intre Comunitatea Europeana si Republica Moldova privind readmisia persoanelor aflate in situatia de sedere ilegala. Documentul a fost incheiat in limbile oficiale ale UE, printre care apare, scoasa din joben, "limba moldoveneasca". In contextul in care Romania este mandra sa fi produs pentru "multilingvism" un Comisar UE neaos: Leonard Orban. Actul mai prevede ca nationalitatea cetatenilor moldoveni va fi recunoscuta si dovedita inclusiv prin rezultatele unui test oficial in limba vorbita de acesta.

Prin ce se definesc o natiune si un stat national? O data ce teritoriul a devenit deja parte integranta dintr-un alt intreg, mai raman limba si religia, in principal. Ortodoxia este atacata din toate directiile, inclusiv din interior. Acum ne-am pierdut pe sest si o parte din limba. Fara nici o aparare - desi documentul era cunoscut de "organe" din septembrie; fara nici o reactie oficiala - desi au trecut deja zile bune. O solutie exista: sa propunem si oficializarea limbii transnistrene...


http://www.ziua.ro/

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc