sâmbătă, 23 februarie 2008

Consiliul Naţional Secuiesc prezintă rezultatele unui referendum pentru autonomie

Jurnalul National
Tokes Laszlo

23/02/2008 de Ovidiu Ciutescu

Sâmbătă, la Sfântu-Gheorghe, Consiliul Naţional Secuiesc se întruneşte pentru a face un bilanţ al activităţii organizaţiei, dar şi pentru a prezenta rezultatele referendumului neoficial privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi pentru a alege un nou preşedinte.

AUTONOMIE. Ferenc Csaba, vicepreşedinte al CNS, susţine că la întâlnire şi-au anunţat până acum prezenţa în jur de 120 de delegaţi din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, fiind invitat totodată şi episcopul Tokes Laszlo, europarlamentr şi preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania. Unul dintre punctele întâlnirii de sâmbătă se referă la adoptarea unui memorandum în care se face referire la dorinţa de obţinere a autonomiei teritoriale şi de autoguvernare, şi care va fi înaintat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE): “Am întocmit un memorandum către APCE, prin care solicităm un raportor din partea lor, care să vină să vadă ce este aici şi să întocmească un raport în legătură cu autonomia Ţinutului Secuiesc. Nu aşteptăm să dea vreun răspuns pozitiv sau negativ, dar poate să facă un raport pe această soluţie”.

ALEGERI. Referitor la alegerea unui nou preşedinte, au fost propuşi de organizaţiile scaunale doi candidaţi, Borsos Geza, din Scaunul Secuiesc Gheorgheni, şi Izsak Balas. Preşedintele CNS, Fodor Imre, a anunţat că nu mai candidează la alegerile pentru şefia organizaţiei, pe considerentul că este în vârstă şi trebuie să lase loc tinerilor.CNS este o organizaţie neînregistrată juridic, care s-a înfiinţat la Sfântu-Gheorghe, în urmă cu 5 ani, cu scopul de a milita pentru obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc. CNS a organizat un referendum neoficial privind autonomia acestui ţinut cu urna mobilă, potrivit conducerii majoritatea voturilor adunate de la aproximativ 300.000 de persoane fiind favorabile autonomiei.Evenimentul CNS are loc în acelaşi week-end în care preşedintele Traian Băsescu se află în vizită în Covasna. Şeful statului a declarat însă că vizita sa nu are nicio legătură cu proclamarea independenţei Kosovo şi nici cu întâlnirea CNS, la care a spus că nu va participa şi la care nici nu a fost invitat.

http://www.jurnalul.ro/articole/117776/consiliul-national-secuiesc-prezinta-rezultatele-unui-referendum-pentru-autonomie

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc