vineri, 13 noiembrie 2009

Amenzile maghiarilor din Slovacia, plasate secuilor

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, consideră că secuii au prea mulţi bani, drept pentru care n-ar strica să-i împartă cu maghiarii din Slovacia. Antal Arpad s-a arătat îngrijorat pentru starea financiară a maghiarilor din Slovacia, care riscă amenzi usturătoare în cazul în care-şi folosesc limba maternă în instituţiile publice şi a anunţat că secuii pot fi solidari cu aceştia, plătindu-le amenzile.

„Strângem noi, în Secuime, banii de amenzi, iar apoi trimitem facturile la Bruxelles, să vadă Uniunea Europeană cum procedează o ţară europeană. Aşa că, maghiarii din Slovacia să vorbească liniştiţi, pe stradă, în şcoli, unde vor ei“, a spus Antal Arpad, convins de faptul că Secuimea va scoate din propriile buzunare banii de amenzi.

În vara lui 2009, în Slovacia a fost adoptată o lege care interzice folosirea altor limbi decât cea naţională în instituţiile publice. Încălcarea acestei legi atrage după sine o amendă care poate ajunge la 5.000 de euro. Minoritatea maghiară reprezintă aproximativ 10% din populaţia Slovaciei.

Monica Rizea
http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=5043

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc