duminică, 1 noiembrie 2009

În Gheorgheni se moare de frig, iar autorităţile aruncă banii pe geam. Ce e nou?

Acum aproape o săptămână am citit ştirea cum că în localitatea Gheorgheni au rămas câteva mii de oameni fără căldură şi apă caldă, din cauza faptului că furnizorul de gaz, o firmă din Ungaria bine-nţeles, a sistat furnizarea de gaz din cauza datoriilor. Mi-am spus în sinea mea: “E treaba lor dacă votează tot timpul pe criterii etnice tot felul de papagali iredentişti care aruncă banii pe serbări şi pe steaguri secuieşti!”. Apoi m-am simţit vinovat gândindu-mă la suferinţa oamenilor de acolo şi văzând la televizor imaginea unor oameni amărâţi, cu o suferinţă universală imprimată pe feţe. Dar la nici o săptămână, realitatea mi-a dat dreptate!

Consiliul Judetean Harghita a aprobat, vineri, alocarea unei sume importante de bani pentru cercetarea simbolurilor secuiesti, precum si pentru confectionarea si promovarea steagurilor secuilor.Proiectul, aprobat in sedinta ordinara, se numeste “Istoria heraldicii, sigilografiei si a vexilologiei secuiesti”, pentru derularea lui urmand sa se cheltuie din bugetul judetului suma de 12.000 de lei. Şi asta în timp ce Meyey Janos, primarul din Gheorgheni cerşea la televizor guvernului un milion de lei pentru a plăti datoriile către firma ungurească de gaz! Ei bine, nu cred că pot să o spun mai delicat, dar prostia şi domnia se plătesc! Iar în judeţele care se autoproclamă acum “secuieşti”, se pare că programul de îndobitocire politică în masă a dat roade mai multe ca oriunde în România.

Situaţia e la fel şi în Sfântu Gheorghe, unde primarul ungur Antal Arpad aruncă cu dezinvoltură sute de mii de euro pe borduri noi şi pe … adăposturi de câini, în timp ce economia oraşului e la pământ, infrastructura la fel, iar magazinele de haine second hand (sau “olcso ruha”, pe ungureşte) au împânzit oraşul dându-i un aer de periferie albaneză. Nesimţirea acestor politicieni UDMR şi PCM este, de fapt, mult mai mare şi mai periculoasă. Presedintele UDMR Covasna, Albert Almos, a declarat în urmă cu câţiva ani, într-o conferinţă de presa, ca Uniunea nu a încurajat investiţiile mari în judeţul Covasna, de teama ca o dezvoltare necontrolată a zonei ar fi putut conduce la schimbarea componentei etnice. Pe scurt, planul lor pare simplu: îi aburim pe alegători cu probleme etnice, separatiste şi autonomiste, delapidăm câţi mai mulţi bani de la bugetul public şi dacă se poate îi vărsăm în vistieria partidului sau a unor companii din Ungaria, iar apoi, când rahatul iese la suprafaţă, cerşim bani de la guvernul pe care nu îl mai respectăm şi acuzăm majoritatea că ne-a furat casele şi că ne-a sărăcit.

Acest plan funcţionează brici de 20 de ani, aducând judeţele Harghita şi Covasna la sapă de lemn, dar aproape de a obţine dezideratul autonomiei. Între timp, maghiarii din aceste judeţe, slab informaţi şi manipulaţi, au fost ghettoizaţi informaţional şi ideologic, suferind cu stocism sărăcia la care i-a adus co-etnicii lor, în virtutea unei “hungaryan pride” pe care nu mai are nimeni cum să o înţeleagă. La urma urmei, fiecare doarme cum îşi aşterne, iar eu nu cred că o să mă mai las emoţionat când voi mai vedea ştiri despre sărăcia din aceste judeţe. Dragi concetăţeni, i-aţi votat, îi aveţi! Aces lucru e valabil pentru toţi românii, pe toate planurile. Dar parcă în “ţinut” politica se face cu mult mai multă inconştienţă şi pe criterii care ţin mai degrabă de Evul Mediu, decât de o Europă multiculturală şi unită.

George Bara
http://www.napocanews.ro/2009/10/in-gheorgheni-se-moare-de-frig-iar-autoritatile-arunca-banii-pe-geam-ce-e-nou.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc