luni, 16 noiembrie 2009

Maghiarii vor să traducă oraşul

PSD și PNL acuză UDMR-ul că se folosește de tema multiculturalităţii în scop electoral

Ca să se respecte cu adevărat multiculturalitatea Clujului, comunitatea maghiară susţine că trebuie să i se redea drepturile care i-au fost ignorate de atîta timp şi în acest sens a înaintat primarului Sorin Apostu o listă cu 11 propuneri. Deşi edilul-şef a promis că acestea vor fi prezentate în forul local pentru dezbatere, consilierii PSD şi PNL îşi acuză colegii de la UDMR că au deschis intenţionat acest subiect delicat în campanie electorală. Singurele propuneri exagerate şi chiar antieuropene rămîn, potrivit istoricilor clujeni, introducerea unor colinde maghiare la difuzoarele din oraş şi înlăturarea tăbliţelor instigatoare la ură etnică, adică cele care amintesc de conflictele istorice dintre maghiari şi români. Consilierii locali ai UDMR, însoţiţi de viceprimarul Laszlo Attila şi de alţi lideri ai formaţiunilor politice maghiare, i-au înaintat, vineri dimineaţa, primarului Sorin Apostu 11 propuneri. Dacă pînă acum doleanţele maghiarilor au fost uitate, aceştia afirmă că, datorită propunerilor, „primăria ar putea în sfîrşit să îşi asume real prezentul şi trecutul multicultural al acestui oraş, nu numai prin cuvîntări politice, ci şi prin fapte reale, vizibile, trăibile”. În opinia viceprimarului, cel mai important punct al listei este cel al indicatoarelor, ce conţin mesajele de bun venit la intrările şi ieşirile din oraş. „Am răspuns într-un timp foarte scurt apelului făcut de primar la ultima şedinţă a Consiliului Local (CL). Propunem instalarea indicatoarelor de localitate trilingve: română, maghiară şi germană, în conformitate cu HCL din 7 martie 2007”, a declarat Laszlo. Cu toate că mesajele au fost traduse în 19 limbi de la spaniolă la chineză, viceprimarul a explicat că limba maghiară a fost ignorată încă de pe vremea cînd Gheorghe Funar era primar.

„Se aţîţă spiritele între minorităţi şi majorităţi”

Primarul le-a promis acestora că le va prezenta toate propunerile forului local la următoarea şedinţă. „Aceasta este calea normală şi apreciez iniţiativa. Vom vom decide împreună, în limita legalităţii şi normalităţii”, a subliniat primarul. Totuşi, consilierii locali de la PNL şi PSD îi acuză pe cei de la UDMR că se folosesc de campania electorală pentru a deschide subiectul. „Au avut timp să le revendice cît au fost la guvernare. Ar trebui să fim mai prudenţi cu deschiderea acestei teme delicate, care agită spiritele înainte de alegeri. Se trezeşte sentimentul naţional al românilor, plus că se aţîţă spiritele între minorităţi şi majorităţi”, a declarat Gheorghe Vuşcan. Rezolvarea acestor probleme cît mai rapid nu ar face decît să bulverseze relaţiile interetnice, consideră PSD-istul. Acesta consideră că, în România, drepturile minorităţilor sînt respectate mai bine decît în alte ţări. „Nu sensibilizăm mofturi, ci doar pe cele de utilitate publică. Avem un viceprimar maghiar, împotriva normalităţii. De ce nu avem unul social-democrat?”, a precizat Vuşcan.

Istoria nu se poate şterge

Atîta timp cît propunerile nu sfidează „bunul simţ” sau nu încalcă drepturile celorlaţi, istoricii clujeni nu văd de ce nu ar fi aprobate. Istoricul de etnie maghiară, Attila Varga susţine că nu trebuie pornit de la principiul bine sau rău, ci de la întrebarea dacă clujenii sînt pregătiţi să acepte valorile unei minorităţi. „Într-un loc în care încă mai predomină suspiciunea, cum este Clujul, nu ştiu dacă vor dispărea problemele. E vorba totuşi şi de o maturitate spirituală şi politică, pe care nu o avem încă. Sînt de acord cu mai toate, dar să fie colinzi în maghiară de sărbători sau afişe cu urări în autobuze este cam exagerat”, a subliniat Varga. Deşi majoritatea propunerilor i se par juste, în spiritul multiculturalismului, istoricul Ioan Bolovan afirmă că acea care face referire la schimbarea plăcuţelor instigatoare la ură etnică este antieuropeană. „Între recomandările Consiliului Europei cu privire la predarea istoriei există un îndemn clar în sensul că «predarea istoriei într-o Europă democratică ar trebui să permită cetăţenilor să îşi formeze propria identitate individuală şi colectivă, prin cunoaşterea moştenirii istorice comune şi cu bune şi cu rele. Faptele în care ne-am măcelărit unii pe alţii nu pot fi şterse din istorie»(Anexa la Recomandarea nr. 15 2001)”, spune Bolovan.

„Dirijorul orchestrei e Sorin Apostu”

Pînă nu va avea loc o dezbatere reală, la care să participe şi experţi, nu „doar novici din CL”, liberalii din CL sînt decişi să rămînă neutri. „E o falsă problemă la această oră. E generată de campania electorală. Vor vedea şi consilierii UDMR ce înseamnă să te opui majorităţii din CL şi maşinăriei de vot. Cît timp liberali clujeni erau vehemenţi cu proiectele de urbanism, colegilor maghiari li se părea distractiv”, a explicat consilierul PNL, Steluţa Cătăniciu. Oricum, aceasta susţine că problema multiculturalităţi depinde numai şi numai de primar, care „este dirijorul orchestrei portocalii din CL”. „Deciziile se iau în funcţie de ce zice Sorin Apostu”, a subliniat Cătăniciu. În schimb, democrat-liberalii din CL evită să se pronunţe asupra problemei lansate de comunitatea maghiară, pînă cînd nu vor consulta cele 11 propuneri. „Nu cred că sînt ocoliţi prietenii noştri maghiari. Clujul este unitar, dar multicultural”, a explicat consilierul local de la PD-L, Petru Pântea.

Cele 11 propuneri, pe scurt/ Roviden a 11 javaslat

1. Instalarea indicatoarelor de localitate trilingve la intrarea în oraş: română, maghiară şi germană. Afişarea şi în maghiară: Bine aţi Venit la Cluj! / Udvozoljuk Kolozsvaron!
2. Tăbliţele indicatoare de monumente istorice să conţină şi limba maghiară.
3. Materiale informative, pliante turistice şi hărţi oficiale şi în limba maghiară
4. Afişele oficiale ale evenimentelor organizate sau coorganizate de Primărie să fie printate şi afişate în limba maghiară
5. Pagina de web a primăriei să fie disponibilă şi în limba maghiară.
6. În numirea străzilor noi (dar şi în cazul redenumirii celor vechi), respectaţi diviziunea etnică a oraşului şi puneţi nume de persoane cunoscute maghiare la 1/5 din aceste străzi.
7. Invitaţi şi formaţii sau cântăreţi maghiari la diferitele evenimente organizate sau coorganizate de primărie.
8. De sărbători daţi şi colinde maghiare în muzica de sărbători din centrul oraşului (difuzoarele de la patinoar de pe Eroilor).
9. Afişaţi urări de sărbători fericite de Crăciun şi Paşte şi în limba maghiară pe autobuzele RATUC.
10. Schimbaţi tăbliţele instigatoare la ură etnică din oraş. Să punem tăbliţe în amintirea unor evenimente în care am lucrat împreună pentru bunul comun al tuturor.
11. Solicităm ca reprezentanţii comunităţii maghiare din Consiliul Local să fie consultaţi, în prealabil, cu privire la elaborarea programelor şi evenimentelor din Piaţa Unirii

http://www.ftr.ro/maghiarii-vor-sa-traduca-orasul-32248.php

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc