luni, 2 noiembrie 2009

Partidul Miscarea Democrata a Romanilor din Serbia se afla in pericol de a-si inceta activitatea

Miscarea Democrata a Romanilor din Serbia (MDRS), unul dintre cele mai vechi partide ale romanilor din Serbia de nord-est, se afla in pericol de a-si inceta activitatea, a declarat, luni, pentru Agerpres, presedintele executiv al MDRS, Milenko Stefanovici.

Potrivit sursei citate, aceasta situatie a fost creata de aparitia noii Legi a partidelor din Serbia care impune masura reinscrierii partidelor centrale si ale minoritatilor, obligandu-le pe cele din urma sa aiba cel putin 1.000 de membri fondatori, transmite trimisul special al Agerpres.

"Ne confruntam cu mari greutati. Nu fiindca nu am dispune de oameni, dar acestia trebuie sa completeze o declaratie prin care sa-si exprime adeziunea la MDRS. Aceasta insa trebuie vizata de reprezentantii primariilor. Si aici incepe drama", a precizat Stefanovici.

El a aratat ca romanii ajunsi la primarii sunt convinsi de functionari sa renunte la optiunea lor pro-romaneasca si sa activeze in structurile altor partide nationale, intrucat cele minoritare nu le creeaza nici un viitor.

"Noi facem eforturi disperate spunandu-le oamenilor nostri ca numai noi le putem apara cu adevarat drepturile si le putem garanta respectarea drepturilor. In multe cazuri presiunile autoritatilor i-a determinat pe romani sa renunte la a se mai inscrie in MDRS", a afirmat Stefanovici.

Stefanovici a mai spus, in acelasi context, ca prigoana autoritatilor administrativ-publice s-a intensificat si risca sa-i indeparteze pe romani de idealul lor traditional - pastrarea identitatii nationale romane.

Pentru a-i proteja impotriva abuzurilor autoritatilor, considera Milenko Stefanovici, daca opinia publica europeana nu va interveni in a convinge Belgradul ca minoritatea romaneasca din Timoc - peste 300.000 de persoane - are nevoie de respect si nu mai trebuie sa fie tinta sistematica a agresiunilor de deznationalizare, MDRS va disparea definitiv din istorie, lasandu-i pe romani vulnerabili la vicisitudinile vremurilor si mereu in pericol de a-si pierde originea. Miscarea Democrata a Romanilor din Serbia a fost infiintata pe 10 decembrie 1991, in localitatea romaneasca Genova, de langa Negotin.

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-11-03&id=43431

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc