luni, 9 noiembrie 2009

Laureatul Nobel pentru literatura Imre Kertesz: Ungaria este o tara de mincinosi, unde domneste extrema-dreapta

In opinia laureatului Nobel pentru literatura din 2002, Imre Kertesz, Ungaria este o tara de mincinosi, unde domnesc extrema-dreapta si antisemitii, situatia inrautatindu-se in ultimul deceniu tot mai mult, scrie ziarul ungar Magyar Nemzet, cu referire la un interviu acordat de scriitorul maghiar publicatiei germane Die Welt, transmite Agerpres. Ziarul Die Welt l-a intervievat pe Kertesz cu ocazia implinirii varstei de 80 de ani, la 9 noiembrie, ziua caderii Zidului Berlinului.

Scriitorul, care traieste in capitala Germaniei, a fost intrebat de reporter daca se simte berlinez sau budapestan, la care Kertesz raspunde ca este om de oras mare si totdeauna a fost asta. In opinia lui, un om de oras mare nu se declara budapestan, mai ales ca orasul (Budapesta) s-a balcanizat complet, ci isi declara atasamentul la Berlin.
Scriitorul facea referire la faptul ca, de curand, a petrecut zece zile la Budapesta, afirmand totodata ca in ultimii zece ani situatia s-a inrautatit iar acolo domnesc extremistii de dreapta si antisemitii. Vechile patimi paguboase ale ungurilor - minciuna si inclinatia catre mascarea lucrurilor - sunt mai caracteristice acum ca niciodata, arata el. Ungaria in razboi, Ungaria si fascismul, Ungaria si comunismul, niciunul din aceste subiecte nu este prelucrat, totul fiind doar cosmetizat, se plange el.

Scriitorul este nascut la Budapesta, unde si-a petrecut copilaria, iar, dupa experienta din lagarul de concentrare de la Buchenwald, s-a intors tot acolo. Legat de propria sa opera literara, Kertesz afirma ca a scris despre Holocaust pentru ca a trebuit sa experimenteze si a supravietuit acestui experiment unic al secolului XX, fiind prizonier la Auschwitz si Buchenwald. In opinia sa, incercarea de anihilare a evreilor, antisemitismul secolului XX nu trebuie privit izolat, ci in conexiune cu marea experienta al epocii, totalitarismul. Totalitarismul nu a luat sfarsit odata cu nazismul iar "intr-o tara ca Ungaria se poate observa si faptul ca, odata cu caderea nazismului, antisemitismul nu a luat sfarsit", critica premiatul Nobel in interviul acordat Die Welt.

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-11-07&id=44218

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc