vineri, 18 decembrie 2009

Acum putem dormi liniştiţi, UDMR veghează la apărarea culturii române

-- PDL a oferit Ministerul Culturii formatiunii care reprezinta interesele etnicilor maghiari. UDMR a confirmat, precizand ca va prelua si Ministerele Sanatatii si Mediului, ca si un post de vicepremier. Vicepresedintele democrat-liberal Cezar Preda a luat foc la auzul acestei vesti: "PDL trebuie sa detina Ministerul Culturii, pentru ca ne-am asumat un parteneriat social cu Biserica''.

In cadrul Partidului Democrat Liberal au aparut vineri tensiuni serioase fata de algoritmul impartirii politice a portofoliilor din cadrul viitorului Guvern, dupa ce au aparut informatii potrivit carora PDL intentioneaza sa acorde Ministerul Culturii catre UDMR.
Deputatul democrat-liberal Cezar Preda, care este si vicepresedinte al partidului, se opune cedarii Ministerului Culturii si Cultelor partenerilor de coalitie de la UDMR, transmite Hotnews. "Daca echipa de negociere s-a dus cu gandul sa pastreze pentru fiecare cate un minister si sa dea Ministerul Culturii si Cultelor UDMR-ului, atunci a facut una dintre cele mai mari greseli politice din ultimii ani", afirma Cezar Preda.

PD-L ar fi finalizat lista noului Guvern in cursul noptii de joi, potrivit unor surse democrat-liberale citate de Hotnews. Acestea sutin ca mai pot interveni modificari in timpul sedintei Colegiului Director al PD-L, de vineri dupa-amiaza, care se anunta extrem de tensionata. Marul discordiei este reprezentat de Ministerul Culturii si cel al Comunicatiilor: Daca portofoliul Comunicatiilor ar putea fi preluat de Gabriel Sandu, in fruntea Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National ar putea fi numit Kelemen Hunor, fostul candidat al UDMR la presedintia Romaniei, relateaza Hotnews.

In reactia sa, deputatul PDL Cezar Preda mai mentioneaza: "Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National nu poate face obiectul de negociere a PD-L cu UDMR. Ministerul Culturii si Cultelor trebuie sa fie responsabilitatea Partidului Democrat Liberal pentru ca ne-am asumat un parteneriat social cu Biserica. PD-L va deconta pe termen mediu si lung decizia de a da Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National UDMR-ului", mai atrage atentia Cezar Preda.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri, in plenul sedintei Consiliului Reprezentantilor Unionali de la Targu Mures, ca Uniunea a primit, in noul Cabinet Boc, ministerele Mediului, Culturii, Sanatatii si o functie de vicepremier, transmite Agerpres.
Marko Bela a considerat ca cele patru mandate sunt un rezultat extrem de bun avand in vedere ca viitorul Guvern nu va avea mai mult de 16-17 membri, inclusiv premierul.

Kelemen Hunor, de la "Romania nu e un stat national", la candidat la postul de ministru al Culturii in Guvernul Boc 4

Conducerea UDMR a decis ca portofoliile Culturii, Sanatatii si Mediului, obtinute de Uniune in urma negocierilor politice sa fie preluate de Kelemen Hunor, Cseke Attila, respectiv Laszlo Borbely, in timp ce vicepremier va fi presedintele Uniunii, Marko Bela, transmite NewsIn.
Potrivit unor surse din interiorul UDMR, conducerea operativa a decis ca presedintele Uniunii Marko Bela sa ocupe functia de vicepremier (post detinut si in cadrul guvernarii Tariceanu). De asemenea, presedintele executiv al UDMR Kelemen Hunor va prelua portofoliul Culturii, senatorul Uniunii Cseke Attila pe cel al Sanatatii, iar Laszlo Borbely pe cel al Mediului. UDMR ar fi preferat ministerul Dezvoltarii Regionale, insa maghiarilor li s-a transmis ca acesta va fi alocat Elenei Udrea, ministerul urmand sa aiba si o componenta de turism.
De altfel, liderii Uniunii au precizat ca, din punctul lor de vedere, portofoliile mentionate nu se vor schimba.

Kelemen Hunor, fost candidat al UDMR la alegerile prezidentiale, declara, in iulie 2009, la scurt timp dupa ce Traian Basescu a caracterizat Romania drept ''stat national unitar": "In ceea ce priveste statul national, am spus si vom spune in continuare ca acest concept este unul care vine din secolul 19. Suntem in sec 21, Romania trebuie sa se adapteze la necesitatile si nevoile secolului 21 si, intr-o tara in care cel putin 10 la suta din populatie este de alta nationalitate, reprezinta alte etnii decat cea romana, credem ca nu poti sa spui, daca vrei sa-i respecti si pe acesti concetateni, ca statul roman este stat national. Statul roman este stat multietnic si vom insista pentru modificarea Constitutiei si in acest sens."

UDMR a conditionat intrarea la guvernare de acceptarea legii minoritatilor

Presedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat vineri, la Targu Mures, in fata participantilor Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), ca una dintre conditiile puse pentru intrarea la guvernare a fost acceptarea legii minoritatilor si ca negocierile cu PDL au fost "infernale", completeaza NewsIn.

Liderul Uniunii a vorbit, insa, mai mult de o jumatate de ora despre interesele pe care le are UDMR in alianta cu PDL. "Am elaborat un acord care contine toate doleantele noastre, inclusiv acceptarea legii minoritatilor sau a invatamantului. Pe langa asta ne mai gandim la descentralizare, regandirea regiunilor economice (in loc de 8 sa fie 15 - 16) si la rezolvarea problemelor expertilor maghiari din deconcentrate. Nu trebuie sa uitam de finantarea invatamantului superior in limba maghiara. Dar, dupa cum stiti, dracul se ascunde in detalii, asa ca vom vedea cum va fi. Nu mi se pare, insa, putin lucru, faptul ca Ministerul Culturii s-a acordat UDMR. As spune ca la scara mica aduce a proiectul Klaus Johannis, pentru ca acum 10 ani era imposibil sa avem si un secretar de stat la Ministerul Culturii sau Invatamantului, iar acum, avem Ministerul Culturii, Ministerul Mediului, Ministerul Sanatatii si un post de vice-premier. Dezbaterile cu PDL au fost infernale, cu conflicte multiple", a declarat Marko Bela in fata reprezentantilor unionali.

Liderul maghiar i-a asigurat ca UDMR nu va face compromisuri fara interes. "Nimeni nu este in stare sa spuna daca va fi o guvernare pe termen scurt, mediu sau lung. Vom face compromisuri atata timp cat vom reusi implementarea programului UDMR. Sa incercam sa tinem caruta sa nu alunece in jos pe panta pe care am apucat-o", a spus Marko Bela.

Acesta nu a uitat nici de partenerii cu care a reusit demiterea Guvernului Boc si i-a asigurat pe liberali de un respect vesnic. "PNL este in continuare partidul cel mai aproape de noi. Am incercat sa lucram impreuna cu PNL, dar ei au alte optiuni, se vad mai degraba in opozitie, insa am cazut de acord sa incercam sa avem o relatie stransa si nu vom ingadui ca intre noi sa fie o relatie proasta", a spus presedintele Uniunii.

Marko Bela a evitat sa vorbeasca despre sustinerea acordata candidatului PSD si a amintit ca, mai degraba, politicienii Uniunii s-au gandit care sunt mijloacele prin care pot pune in aplicare programul UDMR si angajamentele luate in 2008, la alegerile parlamentare.
Urmeaza ca ministrii UDMR sa fie numiti de Consiliul Permanent al Uniunii, daca CRU va vota intrarea la guvernare.

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-12-18&id=47613

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc