sâmbătă, 19 decembrie 2009

CNS aşteaptă de la viitoarea Preşedinţie ungară a UE sprijin în problema autonomiei.Primul pas: UDMR este la guvernare

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balasz, a declarat, sâmbătă, în faţa câtorva zeci de reprezentanţi ai scaunelor secuieşti prezenţi la şedinţa CNS de la Târgu Mureş, că aşteaptă de la viitoarea Preşedinţie ungară a Uniunii Europene sprijin în problema autonomiei.

“Ne pregătim şi noi pentru viitoarele schimbări în politica europeană, în politica din Ungaria şi bineînţeles că ne pregătim şi pentru schimbările care vor avea loc şi sunt de aşteptat la noi, în România. Ne aşteptăm în primul rând ca în cursul Preşedinţiei Parlamentului European (UE – n.r.) care urmează să fie îndeplinită de Belgia, Spania şi Ungaria, politica şi responsabilitatea pentru comunităţile maghiare în afara Ungariei şi în general pentru comunităţile minoritare din Europa să capete un accent mai mare. La ora actuală, din program lipseşte acest subiect. Şi am cerut mandat pentru Comisia Permanentă să elaboreze un pachet de propuneri pentru Guvernul Ungariei în această privinţă. Bineînţeles că avem aşteptări faţă de un alt sprijin şi o altă modalitate de abordare din partea politicii Ungariei, se poate aştepta la anul şi acolo o schimbare”, a spus Izsak Balasz.

Acesta a susţinut că situaţia comunităţilor naţionale care trăiesc în minoritate este o problemă europeană, iar faptul că în ultima săptămână s-a organizat un referendum în Catalonia arată că aceasta este o problemă la ordinea zilei.

“În ţările UE trăiesc comunităţi şi UE trebuie să pună (problema – n.r.) la ordinea zilei. Duminică, s-a organizat un referendum în Catalonia, deci este o problemă care este la ordinea de zi. Nu se mai poate ca să treacă peste aceste subiecte ca şi cum nu ar exista. În principiu, trebuie abordat subiectul şi în ce va consta această elaborare vom vedea. E o doleanţă comună în toate comunităţile să decidă în ceea ce îi priveşte, deci autonomia comunităţilor naţionale din Europa trebuie să fie un subiect comun”, a spus Izsak Balasz.

Acesta a insistat pe ideea că trebuie găsită o abordare comună, eventual în reglementarea juridică europeană, care să indice “nivelul minim al acelor drepturi care trebuie să devină nişte standarde internaţionale în privinţa protecţiei minorităţilor”.

“Situaţia minorităţilor diferă. Acolo unde există posibilitatea şi sunt condiţii pentru autonomie teritorială, acolo autonomie teritorială. De pildă, cum este Ţinutul Secuiesc şi cum prevede Recomandarea 1201. Există angajament din partea României să fundamenteze politica minoritară pe Recomandarea 1201 a Consiliului Europei”, a arătat el.

În acelaşi context, Izsak Balasz a calificat drept “scamatorie politică” ideea unui premier al României german, susţinând că doar autonomia este soluţia pentru garantarea drepturilor minoritarilor.

“Oferta UDMR cu prim-ministrul Iohannis a fost o scamatorie politică. Nu de premier german avem nevoie sau de vicepremier, sau din partea UDMR, ci de garanţii instituţionale ale drepturilor noastre şi autonomia este o asemenea garanţie instituţională”, a conchis Izsak Balasz, conform: www.mediafax.ro

Numirea lui Marko Bela ca si vicepremier al guvernului României şi accederea miniştrilor UDMR la putere crează premisele ca statul român să fie sfârtecat prin autonomia Ţinutului Secuiesc. Dorinţa de putere a preşedintelui Traian Băsescu nu mai ţine cont de unitatea şi integritatea Românei. Se merge pe ideea, ţara să se sfarme, noi să rămânem la putere şi resurse pentru clanurile şi camarila condusă de Elena Udrea, Berceanu, Videanu şi Cocoş.

Marius Sălăjean
http://www.napocanews.ro/2009/12/cns-asteapta-de-la-viitoarea-presedintie-ungara-a-ue-sprijin-in-problema-autonomiei-primul-pas-udmr-este-la-guvernare.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc