sâmbătă, 19 septembrie 2009

Ambasadorul maghiar la Bratislava, mustrat după ce Slovacia a fost comparată cu România ceauşistă

Ministrul slovac al Afacerilor Externe, Miroslav Lajcak, l-a convocat joi pe ambasadorul Ungariei la Bratislava pentru a transmite indignarea Slovaciei şi dezamăgirea personală faţă de declaraţiile făcute de omologul său maghiar, Peter Balazs, în cotidianul german Sueddeutsche Zeitung. Acesta s-a referit la Slovacia ca fiind "fratele mai mic, ce trebuie învăţat manierele europene" şi a comparat-o cu România din timpul dictaturii ceauşiste.

Miroslav Lajcak a calificat drept inacceptabilă atitudinea ministrului maghiar şi consideră declaraţiile sale inexplicable, în special datorită faptului că acestea au fost făcute după reuniunea din Szecseny, în care premierii celor două state au convenit asupra planului comun de aplanare şi raţionalizare a relaţiilor bilaterale şi în contextul în care ambele părţi acceptaseră recomandările făcute de Înaltul Comisar al OSCE pentru minorităţi naţionale.

Ministrul slovac a apreciat ca "nepotrivită" tentativa ministrului maghiar de a da lecţii de comportament unui alt stat european, membru al Uniunii Europene.

Antena3.ro

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc