luni, 5 octombrie 2009

Filat vrea reintroducerea Istoriei Românilor în şcoli, Lupu nu este de acord

Preşedintele Partidului Democrat de la Chişinău, Marian Lupu, a declarat astăzi că nu este de acord cu iniţiativa premierului Vlad Filat de a înlocui manualul de Istorie Integrată cu cel de Istorie a Românilor în programa şcolară din Republica Moldova, relatează agenţia OMEGA.

Marian Lupu a afirmat, într-un interviu în exclusivitate pentru OMEGA, că în această chestiune urmează să fie luat în considerare "caracterul policultural al societăţii", unde "majoritatea absolută a populaţiei se identifică drept moldoveni".

"După părerea noastră, cea mai bună variantă pentru Republica Moldova ar fi istoria statului nostru - istoria Republicii Moldova. Fără a pune accente pe momente sensibile, care ar putea duce la o scindare în societate. Am pledat şi vom pleda în continuare împotriva unor astfel de ieşiri", a precizat preşedintele PD.

Lupu a adăugat că responsabilităţile politicienilor se deosebesc de cele ale istoricilor. "Scopul politicianului este de a aplica într-un sector sau altul un model, care ar asigura o congruenţă şi o armonie în dezvoltarea ulterioară a societăţii, pentru ca aceste decizii să unească oamenii şi nu dimpotrivă", a menţionat Lupu.

Premierul Vlad Filat a declarat duminică, la un concert organizat de autorităţile de la Chişinău cu ocazia Zilei Profesorului, că Istoria Românilor va reveni în şcoli, după o perioadă de trei ani în care elevii au studiat Istoria Integrată. "Urmează să readucem la normalitate şi acest aspect în educaţia copiilor noştri. Vom învăţa istoria noastră - cea a românilor, aşa cum este şi firesc", a declarat Filat.

Anterior, guvernarea comunistă a promovat constant excluderea Istoriei Românilor ca disciplină de studiu din şcolile din Republica Moldova, fapt ce a generat protestele elevilor şi istoricilor.

http://www.realitatea.net/filat-vrea-reintroducerea-istoriei-romanilor-in-scoli--lupu-nu-este-de-acord_632862.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc