marți, 20 octombrie 2009

Minoritarii ucraineni, îndemnaţi să ia exemplu de la Marko Bella

Un bancher ce va candida la prezidenţiale în Ucraina susţine că ucrainenii din România se mulţumesc cu "pomana" singurului mandat de deputat oferită de autorităţile române, când, de fapt, ar trebui să ia exemplu de la liderul UDMR, care susţine că "împreună cu ceilalţi, maghiarii sunt stăpâni ai acestei ţări"

Bancherul ucrainean Serghei Tighipko, candidat la alegerile prezidenţiale din ianuarie din ţara vecină, consideră că Ucraina ar trebui să apere mai bine interesele conaţionalilor săi din străinătate şi să-şi dezvolte relaţiile cu diaspora ucraineană din ţările vecine, relatează Agerpres.

În declaraţia sa, făcută luni, chiar în ziua în care a debutat oficial campania prezidenţială din Ucraina, Tighipko i-a îndemnat pe liderii comunităţii ucrainene din România să ia exemplu de la liderul minorităţii maghiare Marko Belo, care la 16 octombrie ar fi afirmat că "împreună cu ceilalţi, maghiarii sunt stăpâni ai acestei ţări (n.r. România)".

"Ucrainenii reprezintă a treia comunitate etnică din România ca importanţă, dar, spre deosebire de maghiari, ei nici măcar nu încearcă să-şi creeze un partid propriu, precum UDMR, mulţumindu-se cu pomana făcută de autorităţile de la Bucureşti sub forma unui singur mandat de deputat', susţine potenţialul candidat la preşedinţia Ucrainei, apreciind că oficialii de la Kiev nu au făcut până acum nimic pentru ca diaspora ucraineană din România să-şi aibă propriul partid.

El a amintit în acelaşi context că mişcările politice maghiare sunt reprezentate în Consiliul regional din Transcarpatia, iar românii din Cernăuţi revendică de mai mulţi ani funcţia de prim adjunct al guvernatorului regiunii.

"Nici cei 240.000 de ucraineni din Belarus, nici cei aproape trei milioane de ucraineni din Rusia, nici sfertul de milion de ucraineni din Polonia nu sunt uniţi în jurul unei platforme politice unice. În timpul audierilor din 14 octombrie, reprezentanţii diasporei ucrainene din ţările occidentale au cerut dreptul să poată candida pentru postul de parlamentar în Rada Supremă (parlamentul unicameral de la Kiev). Le-aş sugera să să preocupe mai mult să devină deputaţi în ţările în care trăiesc şi de acolo să ajute patria istorică, iar statul ucrainean ar trebui să-i sprijine în acest demers", a declarat Tighipko, candidat la preşedinţie din partea formaţiunii "Pentru o Ucraină Unită" (naţionalistă, n.red).

http://www.gandul.info/international/minoritarii-ucraineni-indemnati-sa-ia-exemplu-de-la-marko-bella-5016186

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc