luni, 12 octombrie 2009

Organizatia nationalista ucraineana Svoboda cere autoritatilor de la Kiev sa reactioneze la "pretentiile teritoriale ale Romaniei"

-- Presedintele Svoboda: Basarabia, Bucovina de Nord, "dar si actuala parte romaneasca a Deltei Dunarii si a Bucovinei de sud, sunt pamanturi ale ucrainenilor inca din secolele XI-XII (...) orasul Galati a fost fondat de primii conducatori ai cnezatului Galitia-Volinia".

Organizatia nationalista ucraineana Svoboda din Odesa a cerut luni presedintelui tarii, premierului, Radei Supreme si ministerului de Externe de la Kiev sa reactioneze adecvat la "pretentiile teritoriale ale Romaniei", informeaza agentia Regnum, citata de Agerpres. "Daca mai ieri partea romana a declarat public despre legalitatea pretentiilor teritoriale fata de Ucraina, daca mai ieri a luat o parte din platoul continental, astazi Romania se straduieste sa instaleze monumente ale dusmanilor poporului ucrainean", scrie organizatia Svoboda intr-un apel adresat conducerii de la Kiev. Agentia rusa adauga ca este vorba de monumentul maresalului Alexandru Averescu, "care a ocupat in 1918 Moldova, o parte din Odesa si intreaga regiune Cernauti".
"Ce va fi maine, unde este reactia puterii ucrainene, daca toate acesta exista de facto?", a declarat seful Svoboda, Pavel Kirilenko.

"Partea romana isi argumenteaza pretentiile prin faptul ca, in 1918, trupele Romaniei au ocupat teritoriile Basarabiei si Bucovinei de Nord, care s-au aflat in componenta ei pana in 1940. Dar uita ca aceste teritorii, dar si actuala parte romaneasca a Deltei Dunarii si a Bucovinei de sud, sunt pamanturi ale ucrainenilor inca din secolele XI-XII", a invocat Kirilenko. "De exemplu, orasul Galati a fost fondat de primii conducatori ai cnezatului Galitia-Volinia", a adaugat el.

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-10-12&id=41266

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc