vineri, 23 octombrie 2009

Raduly Robert, primarul din Miercurea Ciuc: Romania nu poate fi libera pana nu vom avea autonomie

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a vorbit, vineri, in deschiderea manifestarilor dedicate Revolutiei Ungare din 1956, despre dorinta de libertatea a maghiarilor si despre idealurile de obtinere a autonomiei.

La obeliscul ridicat in fata cimitirului din cartierul Spicului zeci de persoane, tineri si batrani au venit sa le aduca un omagiu celor care au murit sau au fost persecutati in timpul Revolutiei Ungare din 1956, relateaza Agerpres.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a afirmat ca maghiarii cred in libertate de peste 100 de ani, chiar daca traiesc intr-o tara in care majoritatea le-a luat padurile si locurile de munca si le-a nationalizat casele, dar nu a putut sa le ia ''dorinta si credinta de a fi liberi''.

''Nu poti sa capeti putere luand-o de la altcineva. Majoritatea nu poate fi libera in aceasta tara cat timp vrea libertatea noastra. Tara asta nu poate fi libera pana cand noi nu vom avea autonomie, pana cand nu vom fi condusi de oamenii pe care-i dorim, dupa ideile si din fondurile nostre''
, a spus Raduly Robert. Primarul municipiului Miercurea Ciuc a vorbit si despre curajul luptatorilor din 1956 si le-a multumit pentru jerfta lor, dar a facut un apel si catre tineri sa duca mai departe ideea si dorinta de libertate a maghiarilor.

Despre importanta evenimentului a vorbit si presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Harghita, Kelemen Csongor. Acesta a subliniat ca este dureros faptul ca in scoli nu se invata despre evenimentele din 1956 si oamenii sunt pe cale sa uite jertfa semenilor lor.
La comemorare s-a intonat imnului Ungariei si a au fost depuse coroane de flori la obeliscul ridicat in memoria celor care au murit in 1956.

Manifestarile dedicate marcarii Revolutiei Ungare din 1956 vor continua vineri seara, cu o defilare cu torte, pe traseul cuprins intre Piata Libertatii si consulatul Ungariei din Miercurea Ciuc.
La statuia ''Gloria Victis'' din fata reprezentantei diplomatice vor fi rostite discursuri festive si se vor depune coroane de flori.

Revolutia Ungara din 1956 a fost comemorata, in 2008, de presedintele Romaniei, Traian Basescu si cel al Ungariei, Solyom Laszlo, care au fost prezenti, pentru prima data, la manifestarile organizate la Miercurea Ciuc. Traian Basescu i-a inmanat atunci presedintelui Ungariei raportul, redactat de o comisie constituita sub egida Presedintiei Romaniei, prin care este condamnat comunismul.

Revolutia Ungara din 1956 impotriva dictaturii bolsevice si a ocupatiei sovietice a inceput in ziua de 23 octombrie printr-o demonstratie pasnica a studentilor de la Budapesta si care s-a transformat in revolutie violenta, care s-a sfarsit printr-un masacru comis de trupele sovietice in zilele de 10 si 11 noiembrie. Dupa inabusirea in sange a Revolutiei din Ungaria, si in Romania au fost arestate mii de persoane, acuzate ca s-au solidarizat cu ideile revolutiei din tara vecina.

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-10-23&id=42458

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc