luni, 26 octombrie 2009

Guvernul ucrainean a decis ca în şcolile din Ucraina să se studieze exclusiv în limba ucraineană

Recent, guvernul ucrainean a introdus modificări în Regulamentul privind instituţiile de învăţământ general. De acum înainte, în şcoli se va studia exclusiv în limba ucraineană, scrie izvestia.ru. Folosirea limbii ucrainene este obligatorie nu numai la ore, dar şi în pauzele de recreaţie.

Decizia respectivă este dictată, din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, de faptul că trecerea învăţătorilor la comunicarea în limba rusă pe timpul recreaţiei formează o atitudine negativă a copiilor faţă de limba ucraineană. Aceasta este o nouă politică a ministerului. În rusă se poate vorbi numai în afara instituţiilor de învăţământ, scrie izvestia.ru.

Ministrul ucrainean al Educației și Științei Ivan Vakarciuk a explicat, într-un interviu acordat publicației Kommersant-Ucraina, că hotărârea conform căreia în instituțiile de învățământ se comunică în timpul orelor de lucru doar în limba ucraineană ”are un caracter de recomandare” .”Nimeni nu are de gând să aplice pedepse în acest caz”, a precizat ministrul.

52 de deputați ucraineni s-au adresat la Curtea Constituțională ca aceasta să verifice legalitatea hotărârii guvernului privind utilizarea limbii ucrainene în școli, adoptată la 30 septembrie, scrie Kommersant-Ucraina. (jurnal.md)

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc