luni, 26 octombrie 2009

Candidat la preşedinţia Ucrainei: Kievul este obligat să reacţioneze la ofensele aduse ucrainenilor în presa moldovenească

Kievul oficial este obligat să reacţioneze la publicaţiile din Republica Moldova, care, în esenţă, îi ofensează pe ucraineni. Despre aceasta a declarat, într-un interviu pentru IA REGNUM Novosti, liderul naţionaliştilor ucraineni, şeful Uniunii panucrainene ”Svoboda” (”Libertatea”), candidat la postul de preşedinte al Ucrainei, Oleg Tiagnibok.

În ediţia din 7 octombrie a fostului ziar guvernamental al Republicii Moldova, ”Nezavisimaia Moldova”, a fost publicat un material sub titulul ”Vechile greble au fost plasate”, în care se conţine următarea frază: ” Şi se mai spune că haholii sunt încăpăţânaţi. - Nu este chiar aşa, măi băieţi. Încăpăţânarea haholilor e pur şi simplu un fleac dacă o comparăm cu cea a noilor noştri guvernanţi”

"La astfel de atacuri ar fi trebuit să reacţioneze MAE al Ucrainei, Ambasada ucraineană în Republica Moldova”, - a adăugat Tiagnibok. - Lipsa unei asemenea reacţii vorbeşte despre slăbiciunea statului ucrainesc actual. Doar această declaraţie nu vine din depărtatul Madagascar, ci din ţara vecină, unde Ucraina are interesele sale. Cu atât mai mult cu cât nu e vorba despre o singură publicaţie – presa moldovenească îşi permite periodic atacuri la adresa Ucrainei”, - a subliniat el.

Politicianul a constatat că Kievul acordă foarte puţină atenţie lucrului în această direcţie, ignoră, nu se ştie de ce, procesul românizării intense a Republicii Moldova, românizare ce ar putea avea repercusiuni asupra Ucrainei. El a accentuat că în interesul Ucrainei este ca Republica Moldova să nu fie nici comunistă (adică totalmente prorusă), nici proromână, şi, în contextul ultimei menţiuni, - ca această ţară să existe în general. (jurnal.md)

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc