luni, 12 octombrie 2009

Istoricul Florin Constantiniu despre Romania post-decembrista: Singura solutie, inca o Revolutie

Academicianul Florin Constantiniu a afirmat, luni, la lucrarile conferintei "Radiografia unui miracol: caderea comunismului in Europa", desfasurata in aula Academiei, in organizarea Institutului National pentru Studierea Totalitarismului, ca, pentru Romania, "Decembrie 1989 reprezinta un inaugural ratat".

"Poporul roman a ratat marea sansa care i s-a oferit in decembrie 89", a spus istoricul Florin Constantiniu, care, in context, a amintit o serie de "recorduri" care ii "dau fiori", precum locul intai ocupat de Romania la mortalitatea infantila in Uniunea Europeana sau faptul ca 90% din pestele consumat de romani este din import, relateaza Agerpres.

"Romania, cu Dunarea si Delta Dunarii, a devenit, efectiv, o tara de consumatori", a spus reputatul istoric, invocand, de asemenea, ceea ce a numit "monstruozitatea arhitecturala" din vecinatatea Catedralei Sf. Iosif.

Florin Constantiniu a criticat, totodata, "neocapitalismul" adoptat de Romania post-decembrista, prin schimbarea "unui pseudo-socialism, fals socialism, pervertit de realitatea rusa", cu un sistem neocapitalist.

"Ce inseamna neocapitalism ? Profitul inaintea omului", a spus istoricul, in opinia caruia constructia de langa Catedrala Sf. Iosif reprezinta o dovada graitoare a afirmatiilor sale.

"Daca Decembrie 1989 inseamna, dupa parerea mea, un inaugural ratat, intrebarea este daca istoricul poate sa ofere si o solutie pentru viitor ?", s-a intrebat retoric Constantiniu, exprimandu-si convingerea ca "singura solutie, in momentul de fata, este inca o revolutie".

"Nu stiu daca domnul Iordache (Claudiu Iordache, una dintre personalitatile de prim plan ale evenimentelor din Timisoara din decembrie 1989 - n.r.) mai poate s-o faca, dar ea este absolut necesara", a mai spus, cu umor amar, istoricul.

Concluzia lui are in vedere faptul ca, "dupa 20 de ani, in Romania, industria este lichidata, agricultura - distrusa, invatamantul - la pamant, sistemul de sanatate - in faliment, iar in ce priveste politica externa Romania a disparut de pe harta diplomatica a lumii din cauza lipsei de initiative".

De asemenea, el a amintit exodul "milioanelor de romani care parasesc, tara pentru un salariu mai bun.

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-10-12&id=41317

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc