joi, 3 aprilie 2008

De ziua Unirii a fost lansat site-ul de cercetare istorica Basarabia.info

De ziua Unirii a fost lansat site-ul de cercetare istorica Basarabia.info
Basarabia.info este denumirea unui nou site ce va trata sub aspect stiintific istoria Basarabiei. Site-ul a fost lansat la 27 martie 2008, la aniversarea a 90 de ani de la Ziua Unirii Basarabiei cu Romania si poate fi accesat de utilizatori atat in limba romana cat si in limba engleza, transmite Unimedia, preluat de Romanian Global News. Proiectul apartine Fundatei Magazin Istoric si istoricului Dorin Matei, care aveau ideea respectiva din luna octombrie a anului 2005, cand a avut loc prima Conferinta a istoricilor din Romania si Basarabia. Basarabia.info dispune de sectiunea Istoria Basarabiei, istorici, biblioteca de carti in formare si o galerie cu materiale foto si video despre Istoria Basarabiei.
Potrivit Fundatiei Magazin Istoric, lipsa unui asemenea site este resimtita nu numai de cititorii din Romania. „Anul trecut, domnul Vladimir Socor ne-a trimis un mail, primit de la un cercetator suedez care-i semnala tocmai inposibilitatea de a gasi astfel de informatii. Domnul Andreas Johansson pornise la lucru si lansase Moldovan Reference Database, gazduita de catre Sodertorn University College Library, Suedia. Adresa acesteia este bibl.sh.se/moldova/ Cu atat mai trista era absenta oricarei prezente romanesti in domeniu, dupa 18 ani de poduri de flori si tot felul de proiecte in jurul carora a curs atata cerneala in presa”, mentioneaza administratorii site-ului. Potrivit Fundatiei Magazin Istoric, lipsa unui asemenea site este resimtita nu numai de cititorii din Romania. „Anul trecut, domnul Vladimir Socor ne-a trimis un mail, primit de la un cercetator suedez care-i semnala tocmai inposibilitatea de a gasi astfel de informatii. Domnul Andreas Johansson pornise la lucru si lansase Moldovan Reference Database, gazduita de catre Sodertorn University College Library, Suedia. Adresa acesteia este bibl.sh.se/moldova/ Cu atat mai trista era absenta oricarei prezente romanesti in domeniu, dupa 18 ani de poduri de flori si tot felul de proiecte in jurul carora a curs atata cerneala in presa”, mentioneaza administratorii site-ului.
Pagina on-line basarabia.info urmeaza sa fie imbunatatita, iar in timpul apropiat va fi functional forumul de discutie destinat tuturor participantilor, cat si o sectiune dedicata specialistilor, unde accesul se face in baza unei parole. Aceasta din urma este destinata unor schimburi profesionale de idei sau informatii, rezervate doar istoricilor profesionisti, in asa fel incat oricare dintre ei sa isi poata consulta colegii pentru a obtine o trimitere bibliografica, o lamurire documentara etc.
„L-am conceput ca un loc in care doritorii vor putea gasi texte privind momente din istoria Basarabiei” mentioneaza administratorii site-ului. Acestia, de asemenea, precizeaza ca Basarabia.info este o creatie electronica deschisa si asteapta contributiile tuturor celor interesati de subiect pentru a fi completat, adus si tinut la zi.
http://www.rgnpress.ro/Diverse/De-ziua-Unirii-a-fost-lansat-site-ul-de-cercetare-istorica-Basarabiainfo-unimedia.html

2 comentarii:

Webcam spunea...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Webcam, I hope you enjoy. The address is http://webcam-brasil.blogspot.com. A hug.

Doru spunea...

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) din Republica Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul Romaniei, Filip Teodorescu, pentru a-l informa ca grupuri de cetateni romani intentioneaza sa se deplaseze, in perioada 26-28 martie, la Chisinau, pentru a participa la diferite activitati publice cu caracter electoral.

Grupul de actiune NOII GOLANI a invitat in ultimile doua saptamani cetatenii romani sa participe la serbarile ce au loc la Chisinau in cinstea zilei de 27 martie (implinirea a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania), prin intermediul siteului www.romanism.net.
Scopul deplasarii membrilor si simpatizantilor grupului nostru este de a interactiona direct cu romanii de peste Prut, de a vedea care este situatia in Basarabia la fata locului si de a participa la aniversarea pasnica a unei zile importante din istoria Romaniei. In nici un caz nu vom participa la nici un miting electoral, grupul nostru fiind apolitic, singura “politica” pe care o sustinem fiind romanismul.

Consideram ca reactia Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova este gresita si creaza o tensiune artificiala. Relatia dintre populatiile de pe cele doua maluri ale Prutului, despartite printr-o eroare a istoriei, sunt cele mai bune. Facem un apel la autoritatile romane si la institutiile internationale specializate in respectarea drepturilor omului sa supravegheze respectarea dreptului nostru la libera circulatie, ca cetateni ai Uniunii Europene.
Invitam inca o data pe toti romanii ce nu si-au uitat istoria ca pe data de 27 martie sa fie prezenti la Chisinau.


21 03 2009
Persoana de contact: Horatiu Borca
Telefon: 0743 355150

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc