vineri, 6 iunie 2008

Romanii- adevaratii europeni

Romanii- adevaratii europeni
Desi sunt demonizati de catre elitele europene, migrantii romani dunt de fapt expresia spiritului de unitate europeana. Tratamentul aplicat Romaniei si cetatenilor sai de catre liderii europeni, responsabilii pentru imigratie si de catre jurnalisti confera directia ideii de unitate europeana, transmite portalul romani-online.co.uk, preluat de Romanian Global News. De cand s-a alaturat UE in ianuarie 2007, Romania nu a fost tratata ca tara cu drepturi egale cu cele ale Frantei, Germaniei, Angliei, ci ca una de mana a doua, ai carei migranti provoaca doar neplaceri pe intreg teritoriul UE.
Ultima rabufnire a urii fata de romani s-a petrecut in Italia, cabinetul lui Silvio Berlusconi aproband un pachet de legi prin care incearca sa stopeze migratia din Romania. Aceste masuri au drept scop inchiderea multor taberele ilegale de migranti de la periferiile oraselor italiene.
Nici pozitia Marii Britanii fata de imigrantii romani nu este mai blanda. Noul guvern laburist a impus restrictii stringente pentru a preintampina fluxul de migranti romani catre Anglia. Cand 8 state fost comuniste s-au alaturat UE in 2004, Marea Britanie a adoptat o politica deschisa fata de cetatenii acestora. Dar, la aderarea Romaniei si Bulgariei, a adoptat o alta pozitie: a redus la 20.000 numarul muncitorilor necalificati romani si bulgari care pot intra in aceasta tara anual. Acest fapt a transmis un mesaj foarte important despre statutul perceput al Romaniei si Bulgariei in cadrul UE.
Spania a fost pentru foarte multi ani una dintre cele mai deschise tari europene pentru migrantii est-europeni. Aperoximativ 400.000 de romani locuiesc si lucreaza in aceasta tara fiind a treia comunitate ca numar, dupa marocani si ecuadorieni. Spania a acordat drept de sedere legala pentru mai mult de 560.000 de imigranti ilegali, lucru pe care si Marea Britanie ar trebui sa se gandeasca serios sa il faca pentru o parte dintre imigrantii sai “ilegali”. Cu toate acestea, recent, autoritatile spaniole au anuntat ca doresc sa stopeze acest flux de muncitori necalificati. Dar normalizarea temerii de imigranti de catre politicienii spanioli a alimentat reactiile negative fata de imigranti.
Demonizarea romanilor de catre liderii europeni reflecta de fapt o realitate mai profunda despre o prejudecata anti-imigratie: expune discursul birocratilor europeni, sugerand ca pentru ei Europa inseamna o elita selecta, sensibila mai curand la discutii legate de case de vacanta la o cafea la Bruxelles decat despre fluxurile de muncitori necalificati veniti din estul catre vestul Europei pentru a incepe o noua viata. In timp ce tema unitatii europene si a valorilor europene traditionale (libertate, egalitate, fraternitate) a devenit un loc comun in discursul liderilor spanioli, englezi, italieni, constructia europeana se transforma intr-un proces segmentat intre vestul civilizat si estul necivilizat.
De fapt, migrantii romani reflecta spiritul unitatii europene in mai mare masura decat birocratii fixisti de la Bruxelles, sau politicienii englezi si italieni, blocati in discursul anti-imigratie. Luand decizia de a pleca de acasa, de a se aventura prin Europa, de a invata limbi noi, migrantii romani s-au aratat a fi adevaratii cosmopoliti, cu mintea deschisa, indrazneti. Incercand sa stopeze aceasta miscare din est catre vest, acordand Romaniei si Bulgariei un status care nu este egal cu cel al celorlalti membri UE, liderii europeni s-au aratat a fi plini de prejudecati, autoritaristi si consumati de frica “celuilalt”.

http://www.rgnpress.ro/Politic/Romanii-adevaratii-europeni.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc