vineri, 15 mai 2009

Predrag Balasevic: „Am fost acuzati ca facem romanizarea vlahilor”

La numai cateva zile de la vizita presedintelui sarb Boris Tadic la Bucuresti, de la inceputul lunii aprilie, autoritatile sarbe au declansat o furibunda campanie impotriva etnicilor romani din Valea Timocului.

Dupa ce la Bucuresti au mimat prietenia cu Romania, la Bor si la Belgrad politicienii sarbi au acuzat presupusa "politica de romanizare a vlahilor". Atacurile seamana izbitor de mult cu cele ale autoritatilor din Republica Moldova, care la randul lor au acuzat Romania ca incearca sa-i „romanizeze" pe moldoveni.

Presedintele Partiei Democrate a Romanilor din Serbia, medicul Predrag Balasevic, a fost demis din fruntea Adunarii Comunale Bor doar pentru "vina" de a fi roman. Artizanii acestei lovituri au fost tocmai democratii presedintelui sarb Boris Tadic, care se declara "prietenul" lui Traian Basescu si al...romanilor. Predrag Balasevic a fost acuzat ca face politica Bucurestiului in Valea Timocului si ca urmareste romanizarea vlahilor.

La doar cateva ore dupa ce a fost demis, Predrag Balasevic ne-a acordat un interviu.



Ziarul de Investigatii: Ce s-a intamplat de fapt?

Predrag Balasevic: In 24 aprilie a fost a 14-a sedinta a Adunarii Comunale (n.r. Consiliului Local) de la Bor. Pe ordinea de zi a fost si schimbarea presedintelui Adunarii, propus de Partidul Socialist (PS), Partidul Radical (PR) si Partidul Regional „Zivin za Krainu" (n.r. „Traim pentru Kraina"), cu sediul la Zajecar, condus de Bosco Nicic. S-au strans 18 semnaturi ale consilierilor, din totalul de 35 si cu 18 voturi am fost schimbat din functie.


Z.I.N. Au participat la vot si consilierii Partidului Democrat cu care ati avut incheiata o alianta politica?


P.B. Nu au votat, dar ce este interesant, pentru ca votul a fost secret, in timpul dezbaterii, care a durat patru ore, niciun consilier democrat nu a luat cuvantul. Nu au spus nici ceva bine, nici ceva rau.


Z.I.N. Practic, v-au tradat....

P.B. Da...Sunt foarte dezamagit de acest lucru. Nu ca nu m-au sustinut pe mine. Noi cu PD am avut relatii bune. Am fost impreuna in opozitie, tot impreuna am preluat puterea aici, dar ei ne-au tradat. Au ramas cu Partidul Socialist si Partidul „Traim pentru Kraina". Nu este bine nici pentru romanii nostri de aici, dar nici pentru ceilalti. Pentru ca cei cei din Partidul Regional sunt oameni care urmaresc anumite interese.


Z.I.N. Se inteleg atat de bine cei din PS si PD?

P.B. La nivel national, intre PS si PD este o alianta. Impreuna au alcatuit actualul guvern. Colaboreaza atat la nivel national, cat si local.

Z.I.N. Cine a orchestrat aceasta demitere?

P.B. In principal, Partidul Regional, dar si Partidul Democrat al lui Boris Tadic. Cu cateva luni in urma, au inceput o campanie impotriva romanilor timoceni sau vlahilor cum se spune in limba sarba.

Z.I.N. Mai concret...

P.B Va pot da niste exemple. Directoarea Centrului de Cultura, care este din partidul lor, a incercat sa interzica prezentatorului de la Festivalul „Intalnirea satelor" sa vorbeasca in limba romana. Noi am cerut imediat demisia ei. Este o incalcare grava a drepturilor noastre. La televiziunea locala din Bor, finantata de primarie, din luna ianuarie aveam in fiecare duminca stiri in limba romana, timp de un sfert de ora si tot duminica o ora la radio. De zece zile au fost suspendate emisiunile in limba romana. Televiziunea a primit, anul trecut, frecventa regionala, valabila 8 ani si acopera zonele Bor, Zajecar, Negotin, Kladovo si Juagubica.

Z.I.N. De ce au fost suspendate emisiunile?

P.B. Au motivat ca nu mai au posibilitati tehnice si financiare pentru a realiza aceste emisiuni. Dar nu e adevarat. Noi de la primarie subventionam telviziunea cu 200.000 de euro anual. Si ei spun ca nu au bani....Nu este vorba despre asta. Directorul postului este din Partidul Socialist si intentionat au facut acest lucru.


Z.I.N. Sa inteleg ca PS si Partidul Regional controleaza televiziunea locala?

P.B. Pe toate posturile „cheie" de la teviziune au numit numai oamenii lor. Am avut aici doar doua persoane care au lucrat pentru emisiunea in limba romana. Nu mai lucreaza de cand s-a oprit emisiunea. Aveau contract de colaborare pe o perioada determinata.

Mai mult, n-am putut avea acces pe post, sa spunem si opiniile noastre. De fiecare data cand s-au dat stiri despre actiunile noastre, s-a scos ceva din context pentru a fi acuzati de ceva. Nu am putut sa ne facem cunoscut programul si ce vrem sa facem....


Z.I.N. Ce va reproseaza fostii parteneri din alianta?

P.B. Pe noi ne acuza ca facem romanizarea vlahilor, ca vrem sa destabilizam zona. Am fost acuzati la sedinta Adunarii Comunale Bor ca avem un plan distrugator. A fost acuzata si Romania, ca noi facem aici politica Bucurestiului. Romania care la ora actuala sprijina Serbia in problema Kosovo si integrarea euro-atlantica. Romania este singura tara din Balcani care nu a recunoscut independenta Kosovo. Este un prieten adevarat al Serbiei. In aceste conditii, etnicii romani din Timoc sunt persecutati, acuzati pe nedrept si nu li se respecta drepturile.

Z.I.N. Asta toamna, contextul politic era foarte favorabil afirmarii drepturilor romanilor din Timoc...

P.B. Am intrat in aceasta coalitie pentru a face ceva pentru romani. Am vrut sa infiintam la Centrul pentru Cultura din Bor un departament care sa se ocupe numai de limba romana.Asta a fost promisiunea PD si PS. Sa facem emisiuni in limba romana la radio si televiziune. Dupa aceea, permanent, am fost obstructionati. Cand trebuia sa facem ceva, ni se spunea ca nu se poate, ca nu sunt bani. Nu au fost sinceri...

Cand am vrut sa infiintam departamentul la Centrul pentru Cultura, la fel au spus. Ca nu sunt bani pentru doi-trei angajati in plus. Ca nu este spatiu pentru birouri si asa mai departe. S-au gasit permanent niste motive care nu corespundeau cu realitatea.



Z.I.N. De cand au inceput sa va atace?

P.B. Au fost discutii aprinse si tensiuni....Campania lor impotriva noastra dureaza de cateva luni.

Z.I.N. Au mai incercat sa va demita de la Consiliul Local?

P.B. Saptamana trecuta (n.r. saptamana 12-19 aprilie) au mai incercat odata sa puna pe ordinea de zi votarea demiterii mele, dar nu s-a intrunit numarul necesar de semnaturi. Atunci, nu au votat democratii si radicalii. Dupa aceea, s-a razgandit Partidul Democrat. Dar cei mai inversunati impotriva vlahilor au fost cei din Partidul Regional si PS. Surprinzator, radicalii nu ne-au atacat public. Niciodata nu au iesit cu declaratii.Chiar daca au votat acum impotriva mea. Democratii nu au zis o vorba, dar ne-au tradat.


Z.I.N. Spuneati ca ati vrut sa demarati mai multe proiecte...

P.B. Nu am putut demara nici proiectele sociale pe care le aveam in plan, cum ar fi asfaltarea unor drumuri din satele romanesti sau aductiunea de apa potabila.

Noi am vrut sa ajutam si satele. Dar nu am avut intelegere din partea primarului democrat din Bor.Vroiam sa renovam si casele de cultura din satele romanesti. Nu s-a alocat insa niciun ban.

Z.I.N. Si totusi de ce atata inversunare din partea adversarilor politici?

P.B. Partidul Socialist nu poate sa se elibereaze de trecut. Ei nu pot intelege ca oamenii au drepturi care trebuie respectate. Asa cum le garanteaza Constitutia Serbiei si Legea minoritatilor. Ei asta nu inteleg.

Z.I.N. Atunci, incotro se indreapta Serbia?

P.B. Curentul politic dominant in Serbia este cel proeuropen, pentru ca asa este Guvernul. Dar nu au curaj sa mearga pana la capat. Unii inca nu sunt pregatiti sa intre in Europa. Partidul cel mai puternic la ora actuala este PD, condus de presedintele Boris Tadici. La ultimele sondaje, ei sunt pe primele locuri in preferintele oamenilor.

Z.I.N. De ce se tem politicienii sarbi sa recunoasca minoritatea romaneasca din Timoc si implicit drepturile ei?

P.B. Este greu sa recunosti acum un adevar pe care l-ai ascuns si l-ai negat ani de zile. Eu cred ca aici este probleme. Cred ca cei de la Belgrad sunt cat de cat dispusi sa intre in dialog cu noi si sa faca ceva. Problema este pe plan local. Aici nu este o atmosfera normala pe scena politica. Sunt diferente foarte mari intre ceea ce se discuta la Belgrad si cum se procedeaza in teritoriu. Guvernul e vinovat ca nu se implica mai mult. Sa vina aici sa vorbeasca cu primarii. Ei cunosc foarte bine situatia. Mai ales ca romanii au fost cei mai loiali cetateni ai Serbiei. In toate razboaiele duse de Serbia, noi am fost alaturi de sarbi. Niciodata, in comunitatea romaneasca din Timoc nu au existat tendinte secesioniste. Dar ei ne ataca tocmai ca am vrea asta.

Andrei SIDOROV , Ziarul de Investigatii

http://www.rgnpress.ro/Politic/Predrag-Balasevic-Am-fost-acuzati-ca-facem-romanizarea-vlahilor.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc