Zona a fost de mai multe ori scotocita de autoritatile de la Belgrad in cautarea fostului lider militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici. Traian Basescu este primul presedinte al unui stat UE care pune piciorul in Sebia, dupa arestarea lui Radovan Karadzici, fostul lider al sarbilor bosniaci. Se pare ca Basescu este primul canal de comunicare din UE care intra in functiune in momentele de cumpana pentru Serbia. Presedintele roman a facut in ianuarie o vizita-fulger la Belgrad pentru a da un sprijin electoral “prietenului” Tadici, aflat in turul al doilea de scrutin pentru un nou mandat de presedinte. La nici o luna, Tadici ateriza la Bucuresti, intr-un moment in care Serbia risca izloarea internationala dupa ce Kosovo si-a proclamat independenta. Basescu l-a asigurat atunci ca Romania sustine integritatea Serbiei si ca toate capitalele europene sunt dispuse sa discute cu Belgradul.
O inima de plus
Traian Basescu si sotia sa Maria au fost intampinati la sosire de patru copii care le-au oferit paine si sare si buchete de flori. Basescu si Tadici au plantat, la baza sportiva a hotelului, un brad, dupa care presedintele roman a oferit, in schimbul unei inimi de plus, un ghiozdan cu cadouri copiilor, potrivit Mediafax. “Si Romania si Serbia au fost in istoria lor afectate de nationalism, de extremism, de incapacitatea oamenilor politici de a comunica”, a spus seful statului roman. Totodata, el le-a adresat organizatorilor invitatia ca, incepand de anul viitor, sa fie organizata aceeasi manifestare si in Romania. Presedintele Serbiei, Boris Tadici, si-a inceput discursul cu formula “draga Traiane, prietene”. “Popoarele noastre sunt prietene de-a lungul secolelor. Imi aduc aminte de o zicala veche care spune ca Romania are doi prieteni, Marea Neagra si Serbia. Noi avem ca prietena Romania, dar din pacate nu avem o mare”, a afirmat Tadici.
Graffitiuri anti-romanesti in Timoc
In timp ce Basescu si Tadici vorbesc de “Scoala prietenie”, in Timoc romanii sunt vizati de mesaje xenofobe. Timocenii din Negotin asteapta o reactie din partea autoritatilor sarbe dupa ce zilele trecute un text impotriva lor a fost scris pe un zid. Inscriptiile “Serbia la sarbi” si “Romanii (vlahii) la Romania” incita la expulzarea romanilor din Serbia si sunt identice celor aparute in Croatia, Bosnia sau Kosovo, atunci cand ultranationalistii sarbi doreau expulzarea altor etnii decat cea sarba, de pe teritoriul controlat de ei, noteaza Romanian Global News.
Tadici a intarziat pentru un scurt joc de baschet cu Jeremici
Basescu si Tadici, alaturi de sotiile lor, au dansat pe ritmurile trupei O-Zone. Tadici, impreuna sotia sa Tatijana, s-a dovedit mult mai activ in timpul dansului. La sfarsit, Traian si Maria Basescu au asteptat cateva momente pentru ca Boris Tadici, alaturi de ministrul de externe Vuk Jeremici, sa arunce cateva mingi pe terenul de baschet din tabara. Protocolul prevedea ca presedintele sarb sa isi conduca invitatul pana la iesirea din tabara. Un consilier al presedintelui sarb s-a apropiat de acesta pentru a-l atentiona ca este asteptat. Tadici a executat o ultima aruncare la cos, dupa care s-a indreptat, alergand, spre locul unde se afla omologul sau roman. Sotia sa l-a scuzat zambind, explicand ca este un impatimit al acestui sport. Cei doi presedinti au plecat impreuna spre Belgrad, de acolo Traian Basescu urmand sa revina in tara.
Pasapoartele din Kosovo, nerecunoscute
Tara vecina se afla din nou intr-un moment critic in drumul aderarii la UE, intrucat Bruxelles-ul este in asteptarea arestarii lui Ratko Mladici si a lui Goran Hadzici, fost presedinte al republicii sarbe autoproclamate Krajina. Pe de alta parte, autoritatile din Kosovo au inceput sa emita de miercuri pasapoarte, care nu sunt insa recunoscute de Romania, data fiind pozitia de nerecunoastere a “statului Kosovo”. „In ceea ce priveste titlurile de calatorie emise de autoritatile de la Pristina, precizam ca acestea vor fi valabile pentru scopul strict de a dovedi identitatea titularului, autoritatile romane urmand sa nu recurga la nici un act care ar implica recunoasterea suveranitatii Kosovo prin legitimarea autoritatilor care emit astfel de documente, cum ar fi, spre exemplu, aplicarea in pasaport a vizei de intrare in Romania sau a stampilei de intrare/iesire de pe teritoriul tarii noastre”, potrivit unui raspuns al MAE la solicitarea noastra.
Cornelia Rosoga, Gardianul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu