vineri, 1 august 2008

Tinutul Secuiesc, marca inregistrata la OSIM

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, este fericitul proprietar al marcii Szekelyfold (in traducere, Tinutul Secuiesc), inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din România. Potrivit unor documente emise de aceasta institutie, fostul presedinte, actualmente vicepresedinte al CJ Covasna, a cerut inregistrarea marcii pe 30 noiembrie 2006. Si i s-a aprobat.

Cu aceasta marca, UDMR-istul poate face ce vrea, poate s-o posteze unde vrea. Inscriptia Szekelyfold, alaturi de un soare si o semiluna, asa cum este inregistrata la OSIM, se gaseste deja pe controversatul panou “Tinutul Secuiesc”, amplasat la granita judetelor Brasov si Covasna, in localitatea Aita Mare.

Afise, abtibilduri, autocolante...
Marca Szekelyfold este inregistrata de Demeter Janos pentru clasele de produse si servicii ce cuprind: hartie, carton si produse din materiale necuprinse in alte clase, papetarie, adezivi (materiale colante) pentru papetarie. De asemenea, o alta clasa de produse si servicii, din nomenclatorul OSIM, cuprinde servicii stiintifice si tehnologice, precum si servicii de cercetare si de creatie referitoare la acestea, servicii de analiza si de cercetare industriala, crearea si dezvoltarea calculatoarelor si a programelor de calculator, servicii juridice. Cu alte cuvinte, maghiarul democrat Demeter Janos, poate folosi aceasta inscriptie pe orice fel de hartie adeziva, cum ar fi afise sau abtibilduri.

... si un panou controversat
Deja, dupa cum spuneam, inscriptia si imaginea inregistrate la OSIM apar pe panoul “Tinutul Secuiesc”.
Si asta in conditiile in care Demeter Janos ne-a declarat, intr-un interviu pe care il publicam in aceasta pagina, ca habar nu avea de inregistrarea marcii la OSIM si ca nici nu s-a mai gandit la folosirea inscriptiei care infatiseaza un soare si o semiluna.

Minciuna lui Demeter Janos: Nu am avut ocazia sa folosesc aceasta marca
Demeter Janos ne-a declarat prin telefon ca nu a mai avut ocazia sa foloseasca aceasta marca, dar cel putin doua fotografii arata ca liderul covasnean minte. Una, facuta pe 7 decembrie 2006, la o saptamana de la inregistrarea marcii, la Sfantul Gheorghe, cu ocazia constituirii Uniunii pentru Tinutul Secuiesc, fotografie in care apar Marko Bela si Demeter Janos in fata unui banner pe care este imprimata exact inscriptia inregistrata ca marca. A doua fotografie, din 16 august 2007, este facuta in ziua inaugurarii panoului “Tinutul Secuiesc”, de la granita judetelor Brasov si Covasna, in localitatea Chichis, si ii surprinde pe Demeter Janos si Marko Bela, alaturi de parlamentari UDMR si reprezentanti ai PRM.
Reporter: La OSIM apar documente care atesta ca proprietarul marcii Szekelyfold este un anume Demeter Janos, din judetul Covasna. Sunteti una si aceeasi persoana?
Demeter Janos: Asa apare?

-Da.
-S-ar putea. Eu am avut aceasta intentie acum vreo doi ani, dar nu stiam ca pana la urma s-a dus la bun sfarsit.

-Ba da, documentele chiar sunt datate 30 noiembrie 2006.
-Da, exact. Da.

-Deci dumneavoastra sunteti proprietarul.
-Atunci inseamna ca da.

-Puteti sa ne spuneti ce-ati vrut sa faceti cu aceasta marca, cu ce scop ati inregistrat-o?
-Pentru mine era important atunci, dar si acum este important ca pentru acele produse care sunt caracteristice Tinutului Secuiesc, produse alimentare, produse artizanale, orice fel de produse... sa fie produse regionale... pentru asta m-am gandit ca ar putea sa fie interesant un nume de marca. Intre timp, nu am mai avut ocazia sa ma ocup de aceasta problema, dar, cine stie... poate o sa avem mai mult timp pentru asa ceva.

-Dumneavoastra aveti o firma si folositi produse cu numele Szekelyfold?
- Nu, nu, am avut aceasta intentie ca sa organizez cu producatorii locali o intalnire prin care produsele traditionale sa fie recunoscute ca vin din Tinutul Secuiesc. Sunt multe regiuni care promoveaza produsele locale ca atare.
-Ati organizat deja evenimente cu astfel de produse?
-Nu, nu s-au organizat, asta a fost doar o intentie a mea si nu am mai organizat asa ceva... cine stie, poate in viitor... a fost o intentie din 2006, dar intre timp s-au intamplat multe...

-Am observat ca ati delegat pe cineva sa se ocupe de inregistrarea marcii. O firma, Harcov A.P.I.
-Bine, va multumesc ca mi-ati atras atentia. Am sa verific si eu ce se intampla cu chestia asta.

-Aveti de gand sa faceti propaganda folosindu-va de aceasta marca?
-Nu stiu, aceasta este o posibilitate care s-a ivit in urma unor discutii de acum doi ani. Intre timp s-au schimbat multe. Daca o sa fie interesanta aceasta marca, bine, daca nu, nu.

-Dar nu s-a schimbat nimic.
-Tocmai asta este ca nu s-a intamplat nimic. Atunci a fost o oportunitate ca regiunea sa aiba asemenea produse locale originale, caracteristice, pe care sa scrie Tinutul Secuiesc.

-Care Tinut Secuiesc? Exista?
-Cei care locuiesc in acea regiune stiu ca exista Tinutul Secuiesc, ca nu este organizat administrativ, este alta treaba. Nici Tara Hategului nu este organizata administrativ-teritorial.

-Cu aceasta marca aveti de gand sa militati pentru autonomia Tinutului Secuiesc?
-Nu, nu am avut aceasta intentie, nu pentru asta a fost gandit sa fie inregistrat.
-Dar v-ar ajuta la obtinerea autonomiei.
-Pai ce, produsele din Muntii Apuseni promoveaza autonomia motilor?

-Nu, nu, nu, m-ati inteles gresit, pentru ca in Tara Hategului, de exemplu, nu a cerut nimeni autonomia acelei regiuni.
-Nu stiu, este un nume de marca care se poate folosi ulterior. Deocamdata nu s-a facut nimic. Cand se va ivi o ocazie, pot sta la dispozitie cu denumirea aceasta de marca. Daca nu, nu. Poate renunt, habar n-am deocamdata.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=118085&p=tinutul-secuiesc-marca-inregistrata-la-osim.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc