vineri, 5 septembrie 2008

Enclavizare sociala si teritoriala. Ungurii din CNCD au recunoscut ca romanii din Harghita sunt discriminati

Numarul plangerilor inregistrate la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii creste ingrijorator de la an la an. Secretarul de stat Istvan Haller, membru in consiliul director al CNCD, a recunoscut public pentru prima data ca a aparut o noua categorie sociala discriminata: romanii din Covasna si Harghita.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii primeste de la an la an tot mai multe petitii din partea celor care se considera discriminati. Daca in 2007 s-a primit aproape 850, pana la sfarsitul acestui an se estimeaza ca se va ajunge la peste 1.000 de petitii. In 2006 au fost circa 450 si numarul acestora a fost relativ constant inca de la infiintarea institutiei (circa 400 anual). Saltul semnificativ a fost in 2007, in urma unor actiuni de popularizare a Consiliului si pe fondul mediatizarii intense a unor cazuri de impact la public. In total, CNCD a dat aproximativ 100 de avertismente si 20 de amenzi contraventionale, de incasarea carora s-au ocupat directiile de finante. Totusi, chiar cele mai mediatizate cazuri (icoana in scoala si “tiganca imputita”) au insemnat esecuri rasunatoare in instanta pentru CNCD, precum si o impresie de atitudine nerezonabila. Cu atat mai mult, cu cat chiar brosurile de prezentare a CNCD cuprind exemple de discriminari ce par minore in cele mai multe cazuri: o avocata neadmisa ca judecator pentru ca avea doar 6 ani pana la pensie, o baie comunala care avea program pentru femei doar o data pe saptamana, un homosexual sanctionat personal pentru o greseala colectiva la serviciu, un rrom neangajat ca agent de paza, un taximetrist care nu a servit un infirm pentru ca avea rotile caruciorului ude, o judecatoare adventista care nu a putut da un examen programat sambata. “Noi rezolvam petitiile asa cum sunt. Nu le putem respinge pentru ca sunt minore. Important e ca se recunoaste in sfarsit in statele fostului bloc al Europei de Est ca exista discriminare dupa o lunga perioada cand nu s-a facut nimic pentru prevenirea ei”, ne-a spus secretarul de stat Istvan Haller, singurul membru fara studii juridice dintre cei noua ai colegiului director CNCD (de formatie geolog).

Arabii se plâng ca nu-i angajeaza nimeni
O mare parte din petitii, circa 20%, vin din partea minoritatilor, mai ales din partea rromilor. In unele sate din judetele Satu Mare si Timis au fost intalnite cazuri de segregare scolara - clase sau chiar scoli separate pentru romani si tigani. “Daca limba de predare ar fi fost rromani, separarea era justificata, asa cum e cazul cu scolile maghiare, dar nu doar pentru culoarea pielii”, explica reprezentantul CNCD. Paralel cu celebrul caz “Tiganca imputita”, unde cercetarea s-a bazat pe jurisprudenta curtii europene, CNCD a identificat un alt caz, pe care l-a considerat similar: un homosexual a dat un anunt la ziar de genul: “Veniti la mine, fac o petrecere”. La el s-au prezentat si doi politisti incognito, iar persoana respectiva a fost condamnata pentru savarsirea de act sexual cu minor in public. “Sigur ca nu era in public, dar era vinovat ca informatia a ajuns publica. La fel, presedintele a luat telefonul reporterei tocmai pentru ca inregistra si ca om matur trebuia sa stie ca e pornit. Curtea de Apel a dat o decizie argumentata, in favoarea noastra, dar Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis altfel. Eu nu am inteles motivarea: recunostea ca e o discriminare, dar nu se putea pedepsi. Daca instantele decid diferit, este o problema a instantelor, noi nu avem nici o vina. Oricum, 95% din procese sunt castigate de noi” a justificat Istvan Haller. Anual, se depun circa zece petitii si din partea etnicilor maghiari. De exemplu, o batrana de etnie maghiara sustine ca a fost internata intr-un spital, dar pentru ca nu stia decat ungureste, un medic i-a zis sa se duca la Budapesta. Cazul s-a intamplat in 2007 la Targu Mures, dar nu a putut fi rezolvat, pentru ca nu s-au gasit dovezi. Si cetatenii straini, mai ales arabi, se plang de incalcarea demnitatii – reclama ca sunt injurati sau ca nu se pot angaja. “Avem un numar egal de petitii si din partea romanilor din judetele cu populatie majoritar maghiara - Harghita si Covasna. Un caz a fost al unui cetatean care a fost respins la angajarea in cadrul Directiei Finantelor Publice Harghita pe motiv ca nu cunostea limba maghiara. Am cercetat cazul – eu am fost titular in echipa de investigare. Am dat 1.000 de lei amenda celui vinovat, pentru ca nu era vorba de un post care sa presupuna relatia cu publicul, deci nu necesita cunoasterea limbii maghiare”, recunoaste maghiarul Haller.

O secta a schimbat manualul de religie
In privinta discriminarii pe baza de religie, cel mai cunoscut caz este cel al interzicerii icoanelor pe peretii scolilor – decizie anulata definitiv si irevocabil de Inalta Curte de Casatie si Justitie, desi membii Colegiului CNCD isi sustin in continuare pozitia si asteapta inca motivarea deciziei Curtii pentru a vedea cum suna. Tot la capitolul discriminare religioasa a fost sesizarea facuta anul trecut de un cult recunoscut legal si care era prezentat intr-unul din manualele de religie drept o secta ce trebuie eradicata. In urma demersurilor CNCD, acel text a fost schimbat si din acest an s-a tiparit alt manual. Au fost si cazuri cand un cult a reclamat ca primaria a sprijinit doar biserica majoritara, fara sa dea bani proportional si pentru celelalte culte, desi aveau la randul lor solicitari depuse. CNCD a constatat ca este vorba de discriminare si a dat un avertisment. Chiar daca si in Bucuresti unii primari s-au laudat in campanie cu renovarea de biserici, aici nu s-a intervenit, pentru ca nu au existat sesizari. “Daca o fac din buzunar, e in regula. Dar daca o fac din banul public, atunci trebuie sa raspunda si la solicitarile celorlalte culte”, este de parere Haller. In privinta discriminarii celor infestati cu virusul HIV, se da exemplul unui stomatolog care a refuzat sa trateze un astfel de pacient. Echipele CNCD au incercat sa faca mediere si in scoli pentru a-i primi pe copiii bolnavi de SIDA, care nu au fost intelesi de parintii celorlalti copii.
http://www.gardianul.ro/Enclavizare-sociala-si-teritoriala.-Ungurii-din-CNCD-au-recunoscut-ca-romanii-din-Harghita-sunt-discriminati-s119963.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc