Preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, a lansat joi seara, la Miercurea Ciuc, ideea înfiinţării unei regiuni de dezvoltare în Ţinutul Secuiesc, ca preambul pentru asigurarea unităţii maghiarilor din Romania, laitmotiv al discursului prezidenţial. Prezent, alături de omologul său român, Traian Băsescu, la manifestările dedicate Revoluţiei Ungare din 1956, Solyom Laszlo nu a ezitat să-şi manifeste efuziunea şi faţă de "fosta patrie comună", cu referire la Ungaria Mare, şi a cerut românilor să înţeleagă "dorinţa maghiarilor de a exista independenţi".
În viziunea preşedintelui ungar, "Ţinutul Secuiesc formează până în zilele noastre o unitate istorică", fiind de apreciat solicitarea de a crea un cadru administrativ "adecvat, care să corespundă acestei unităţi existente şi care să asigure dezvoltarea ei în continuare". "Este vorba de crearea unei regiuni de dezvoltare în Ţinutul Secuiesc, ceea ce consider că este echitabil şi realist", a precizat Solyom Laszlo.
Unitatea Ţinutului Secuiesc
Şeful statului ungar şi-a exprimat speranţa că unitatea maghiarilor din această zonă în limbă şi cultură va fi o asigurată printr-o asemenea măsură. În acest sens ar fi nevoie şi de putere economică, politică şi culturală a maghiarilor din Transilvania, dar şi de înţelegerea de către partea română a importanţei existenţei maghiarilor. "Cunoaştem schimbările prin care a trecut populaţia Transilvaniei, de-a lungul istoriei, iar Ţinutul Secuiesc a păstrat peste o mie de ani unitatea poporului în limbă şi în cultură şi doresc ca această unitate să rămână în continuare neclintită", a declarat Solyom, care a stârnit aplauze prelungite din partea celor 2.000 de maghiari când a declarat că "iubeşte integral fosta noastră patrie comună", făcând trimitere la Ungaria Mare.
"Iubesc integral fosta noastră patrie comună şi, totodată, e pe placul meu faptul că în cadrul Ungariei alte naţiuni trăiesc şi se dezvoltă, tot aşa mă bucură când cetăţeni din România îşi dau copiii la şcoală la Gyula. Este păcat că în unele zone ale Ungariei au dispărut şvabii, păcat că au plecat saşii din Ardeal, însă maghiarii vor rămâne aici, cu toţii, un milion şi jumătate, şi să dea Dumnezeu să se înmulţească", a mai spus preşedintele Ungariei în alocuţiunea sa.
De altfel, problema unei dezvoltări specifice a acestei zone, fie prin crearea unei regiuni, fie prin autonomie, a fost abordată de Solyom Laszlo şi cu preşedinţii Consiliilor Judeţene din Harghita şi Covasna, Borboly Csaba şi Tamas Sandor, şi cu primarii princpalelor localităţi din aceste unităţi administrative.
Autonomia, subiect pe ordinea de zi
La finalul discuţiilor, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că subiectul principal al dialogului cu preşedintele Ungariei a fost autonomia. "Am vorbit despre viitorul regiunii şi în special despre autonomie. I-am prezentat preşedintelui Solyom felul cum ar trebui să fie regiunea de dezvoltare în care să fie incluse şi aceste judeţe. I-am vorbit despre proiectele noastre comune, în definitiv scopul principal este ca oamenii să trăiască mai bine", a spus oficialul din Harghita.
Comunitatea maghiară din România este independentă şi trebuie înţeleasă ca o valoare a României, iar dorinţa maghiarilor de a "exista independenţi" nu ar trebui să fie o problemă, a reiterat, vineri, Solyom Laszlo mesajul lansat cu doua o zi înainte.
Maghiarii vor să existe independenţi
"Comunitatea maghiară din România este independentă şi trebuie înţeleasă ca o valoare a României. Eu cred că maghiarii vor să existe independenţi în România şi acest lucru nu ar trebui să fie o problemă pentru ţara dumneavoastră. Dacă există dorinţa unei regiuni de dezvoltare a Ţinutului Secuiesc, noi trebuie să fim alături de cei care îşi doresc acest lucru", a spus şi Solyom Laszlo.
Problema autonomiei Ţinutului Secuiesc va fi mai mult ca sigur repusă pe tapet la întâlnirea pe care de şeful statului ungar o va avea cu liderii Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) care se întrunesc în şedinţă, sâmbătă la Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna, pentru a sărbătorii cinci ani de existenţă.
Recent, conducerea CNS a cerut autorităţilor locale din Secuime să organizeze referendumuri oficiale pentru autonomie, în mai multe consilii locale fiind iniţiate hotărâri în acest sens. Data propusă de CNS este 30 noiembrie, în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, atât iniţiativa cât şi data fiind criticate şi contestate de lideri politici români şi reprezentanţi ai societăţii civile româneşti.
Antena3.ro
2 comentarii:
vreau doar sa intreb un lucru care imi este foarte neclar mie si multora,dar mai inatai vreau sa mentionez ca nu am nimic in potriva mentineri si promovari traditilor si a limbii machare in regiunile din romania populate de maghari.Vreau doar sa stiu daca este adevarat ca transilvania a apartinut daciei si a fost ocupata de imperiul ungar de atunci iar ca pe urma sa faca dinnou parte din dacia (care intre timp a devenit romania).Ca toata situatia asta in care ne aflam e cat se poate de confuza si inutila (in ceea ce priveste derularea evenimentelor).Istoria predata de unguri este diferita de istoria predata de romani in scoli.Doar atat as vrea sa stiu cum a fost mai exact.
Cum se poate asa ceva, unde s-a mai auzit una ca asta, in inima romaniei sa fie ungurii independenti? Daca era cineva cu capul pe umeri, eradica toti ungurii din Romania. Ungurii si tiganii, expulzati cu forta, si cine se opunea arestat si batut. Tare prosti mai suntem noi romanii, asta meritam pentru prostia noastra ca lasam asa ceva sa fie posibil.
Trimiteți un comentariu