vineri, 15 mai 2009

La 86 de ani, aromanul Iancu Perifan este considerat "pericol pentru securitatea Greciei"

Autorităţile grecesti au interzis accesul în Grecia unui cetăţean francez de origine română, militant pentru drepturile aromanilor din Grecia, pentru că ar reprezenta "un pericol pentru securitatea naţională", a anuntat principala organizaţie neguvernamentală de apărare a minorităţilor din Grecia, Greek Helsinki Monitor (GHM), transmite AFP preluata de Romanian Global News.

În vârstă de 86 de ani, Iancu Perifan nu a fost lasat sa intre in Grecia la postul de frontiera cu Albania de la Kristallopighi, a precizat într-un comunicat GHM.

De origine română, Perifan este preşedinte al Asociaţiei Aromanilor din Franta, care militează pentru recunoaşterea drepturilor aromanilor din Balcani.

Circa 600.000 de romani (Aromani) trăiesc în Grecia dar nu sunt recunoscuti ca minoritate nationala si nu li se permite utilizarea dialectului aroman in scoala si biserica.

Interdictia aplicata lui Perifan "este o nouă dovadă a înăspririi poziţiei intolerante şi adesea iraţionale a autorităţilor elene faţă de drepturile minorităţilor" şi constituie "o încălcare a dreptului la libera exprimare", se arata in declaratia EPSE.

Reamintim ca in Balcani au functionat peste 100 de scoli si licee in care se preda dialectul aroman si romana literara si numeroase biserici in care se tinea slujba in dialectul aroman sau meglenoroman. Dupa 1945 guvernul comunist de la Bucuresti, in complicitate cu guvernele tarilor din Balcani au desfiintat aceste institutii. Statul roman de dupa 1990, nu a revendicat nici pana in prezent cladirile sau nu a incercat sa redschida scolile inchise.
http://www.rgnpress.ro/Politic/La-86-de-ani-aromanul-Iancu-Perifan-este-considerat-pericol-pentru-securitatea-Greciei.html

Un comentariu:

Anonim spunea...

Aromanii( armani, cum isi spun ei), sunt un popor aparte de cel roman.

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc